Η προτομή του Σταυριανού Αν. Πολέντα ή Σισανέ βρίσκεται στον Δημοτικό Κήπο Χανίων.
Η προτομή έγινε με δαπάνη της οικογένειάς του και, όπως αναφέρει ο Αντώνης Μ. Βαρουχάκης στο βιβλίο του: “Τα υπαίθρια γλυπτά και μνημεία του Δήμου Χανίων”, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων τοποθετήθηκε στον Δημοτικό Κήπο.
Η προτομή είναι από λευκό μάρμαρο και στηρίζεται σε μαρμάρινη στήλη. Το έργο δημιούργησε ο γλύπτης Σ. Ι. Φιλιππότης. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν στις 10 Σεπτεμβρίου 1978.
Τον Σισανέ τον συναντάμε σε σημαντικά γεγονότα της Κρητικής ιστορίας.
Ο ίδιος ήταν υπαρχηγός της Κεντρικής Επιτροπής της Μεταπολιτεύσεως Κρήτης (1895 – 1898) ενώ το 1941 συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης κατά των Γερμανών κατακτητών.
Στον καπετάν Πολέντα – Σισανέ είναι αφιερωμένο ένα βιβλίο του δημοσιογράφου Πάρι Κελαϊδή (εκδόσεις: “Καράβι και Τόξο”) που βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη των “Χανιώτικων νέων”.
Στον πρόλογο αλλά και στα κεφάλαια του βιβλίου: “Ο Καπετάν Πολέντας – Σισανές από τα Σφακιά”, ο Πάρις Κελαϊδής αναφέρεται μεταξύ άλλων:
• Στις Κρητικές Επαναστάσεις του 1877-78 και του 1889 στις οποίες ο Σταυριανός Πολέντας πήρε μέρος ως διακεκριμένος πολεμιστής.
•Στην επανάσταση της Μεταπολιτεύσεως του 1895-98 κατά τη διάρκεια αναδείχθηκε υπαρχηγός των στρατιωτικών δυνάμεων.
•Στην Κρητική Πολιτεία και στο Κίνημα του Ελευθ. Βενιζέλου στο Θέρισο, το 1905.
•Στην Κρητική Βουλή του 1910, «της οποίας ο Πολέντας αναδείχθηκε μέλος».
•Στους Απελευθερωτικούς πολέμους του 1912 -13 και στον Βορειο-ηπειρωτικό Αγώνα του 1914, «τότε που ο Σισανές διέπρεψε ως αρχηγός Σώματος Κρητών Εθελοντών».
•Στη Μάχη της Κρήτης του 1941 και στη μετέπειτα Εθνική Αντίσταση μέχρι το 1945, «τότε που -αν και υπέργηρος- διακρίθηκε και τιμήθηκε.
Ο Σταυριανός Πολέντας πέθανε στις 13 Οκτωβρίου 1959 σε ηλικία 103 ετών και η κηδεία του έγινε την επόμενη μέρα στ’ Ασκύφου.