ΜΙΑ από τις διασημότερες φυσιογνωμίες της Αστροφυσικής, ο Στίβεν Χόκινγκ, μας άφησε (14-3-18). Ο Stephen Hawking (1942–2018) υπήρξε Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, εκλαϊκευτικός συγγραφέας (“Το Χρονικό του Χρόνου”) και δ/ντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
ΟΝΤΑΣ νεαρός, διαγνώστηκε με τη νόσο του κινητικού νευρώνα (1963), με τους γιατρούς να εκτιμούν τότε ότι δεν θα ζήσει για περισσότερα από 2-3 χρόνια. Οπως αποδείχθηκε, όμως, ο μεγάλος αστροφυσικός διέψευσε γιατρούς και προβλέψεις, αφού έζησε για πολλά χρόνια, έστω χωρίς την κανονικότητα των άλλων συνανθρώπων του. Και «ευτυχώς» για την ανθρωπότητα που επέζησε, έστω και έτσι, διότι ο Χόκινγκ αναδείχθηκε σε ένα από τα λαμπρότερα πνεύματα του 20ου αι. στους τομείς της φυσικής και της κοσμολογίας.
ΟΙ τελευταίες πέντε δεκαετίες της ζωής δεν ήταν εύκολες για τον Στίβεν Χόκινγκ καθώς βρέθηκε καθηλωμένος σε μηχανοκίνητο αναπηρικό καροτσάκι χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιεί τους περισσότερους από τους μύες του. Το 1985, μάλιστα, έχασε την ικανότητα ομιλίας και έτσι επικοινωνούσε μέσω ενός συστήματος παραγωγής ομιλίας με τη βοήθεια υπολογιστή. Η ζωή του έγινε ταινία με τίτλο “Η θεωρία των πάντων”, η οποία προτάθηκε για πέντε Όσκαρ.
ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ με δέος μπροστά στη δύναμη της ψυχής του αλλά και στη δίψα για ζωή και προσφορά που είχε. Αποτελεί ένα όχι συνηθισμένο παράδειγμα αισιοδοξίας για όλους. Η ίδια η οικογένειά του συνοψίζει τη στάση ζωής του λέγοντας: «Το κουράγιο και η επιμονή του μαζί με το χιούμορ και τις σκέψεις του αποτέλεσαν έμπνευση για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κάποτε είπε ότι “το σύμπαν δεν θα άξιζε αν δεν ήταν το σπίτι για όσους αγαπάς”». Και έτσι είναι ή θα έπρεπε να είναι έτσι.