Δυνατότητα προστασίας αλλά και δικαίωσης έχουν πλέον οι Έλληνες επενδυτές που έχουν παραπλανηθεί ή εξαπατηθεί, όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση της νεοσύστασης «Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών» (“Hellenic Investors Association”) που έγινε το Σάββατο στα Χανιά.
Ο Πρόεδρος της Ενώσεως, Δικηγόρος Msc Γιάννης Κυριακόπουλος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της σύστασης ενός Φορέα Δυναμικής Διεκδίκησης των Δικαιωμάτων των Ελλήνων Επενδυτών τονίζοντας ότι η νεοσύστατη Ένωση, έρχεται να καλύψει το κενό το οποίο υπήρχε στον τομέα της προστασίας των επενδυτών σε αντίθεση με τον χώρο της προστασίας. « Την τελευταία επταετία όποιος Έλληνας είχε περιουσιακό στοιχείο σε άυλη μορφή π.χ μετοχές, ομόλογα, συνεταιριστικές μερίδες, έχει υποστεί τέτοια απίστευτη περιουσιακή καταστροφή που πραγματικά είναι ανυπολόγιστη» επεσήμανε.
Ο ίδιος τόνισε την σημασία της απόδοσης ευθυνών καθώς « όταν ένας καταθέτης τοποθετεί τα κεφάλαια του είτε με σκοπό αποταμιευτικό είτε επενδυτικό οφείλει να προστατεύεται. Υπάρχουν Γενικές Αρχές Συναλλακτικής Πίστης, υπάρχει Νομοθεσία Προστασίας Καταναλωτή, υπάρχει Ευρωπαϊκό Ενωσιακό Δίκαιο που ορίζει πώς κάθε πολίτης μπορεί να προστατεύεται, να ενημερώνεται ορθά, να μην παραπλανάται , να μην εξαπατάται, διότι από εκεί και μετά εάν δεν γίνονται αυτά τότε έχει δικαίωμα αποζημιώσεως». Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε, η Ένωση θα μπορεί να στραφεί με όλα τα μέσα ( καταγγελίες ή μηνυτήριες αναφορές/ συλλογικές αγωγές) στον Συνήγορο Καταναλωτή, στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, στις Εποπτικές Αρχές όπως Τράπεζα Ελλάδος και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο η Ένωση έχει επιτύχει ήδη θετικές δικαστικές αποφάσεις για Ομολογιούχους Ελληνικού Δημοσίου κατά τραπεζών, «όπου στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν υπήρξε ορθή ενημέρωση και οι επενδυτές πήγαν επί ‘’σφαγή’».
Ακολούθησε παρουσίαση της μελέτης του δικηγόρου Νικ. Ντερμανάκη όπου αναφέρθηκε στις πράξεις και παραλείψεις του νομοθέτη της Ευρωπαικής Ένωσης για την προστασία από πιστωτικές συμβάσεις που εμπεριέχουν επενδυτικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον κ. Ντερμανάκη σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε ανεπαρκής ενημέρωση των πολιτών που υπέγραφαν πιστωτικές συμβάσεις και εκ των υστέρων συνειδητοποιούσαν ότι « στις πιστωτικές αυτές συμβάσεις συμπεριλαμβανόταν και επενδυτικό προϊόν». Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει μια ανεπάρκεια της νομοθεσίας της Ευρωπαικής Ένωσης στην προστασία του επενδυτή τόσο όσον αφορά στην συμπερίληψη καταχρηστικών όρων και χρεώσεων στις επενδυτικές και πιστωτικές συμβάσεις που υπογράφει με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνεται εάν συνάπτει πιστωτική ή επενδυτική σύμβαση. Μάλιστα όπως επεσήμανε ο κ. Ντερμανάκης, στην Κρήτη« έχουν περιέλθει στην αντίληψη μας πάρα πολλές περιπτώσεις κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων που πίστευαν ότι έχουν συνάψει πιστωτική σύμβαση και εκ των υστέρων συνειδητοποιούσαν ότι εμπεριέχονταν σε αυτές, επενδυτικά προϊόντα». Παράλληλα υπογράμμισε την αναγκαιότητα της οργάνωσης των πολιτών για να υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους.