Δύο κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε αιγοπρόβατα έχουν μέχρι τώρα επιβεβαιωθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Οπως ανέφερε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Μιχάλης Μεσσαριτάκης, τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε οικόσιτη μονάδα εκτροφής στο Ακρωτήρι και είναι υπό έλεγχο. Σύμφωνα με τον κ. Μεσσαριτάκη, η περιοχή μπαίνει σε καραντίνα σε απόσταση 20 χιλιομέτρων και πριν τη μετακίνηση οποιουδήποτε ζώου πρέπει να γίνει χρήση εντομοκτόνων για την αντιμετώπιση της ασθένειας και απολύμανση των οχημάτων μεταφορά τους.
Υπενθυμίζεται ότι ενημέρωση σχετικά με τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων της νόσου στην Κρήτη παρέχει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κρήτης.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
Αιτιολογία – Μετάδοση: Οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών στα πρόβατα και πολύ σπάνια στις γίδες. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Επιπτώσεις: Οι επιπτώσεις της ασθένειας είναι οικονομικές, καθώς ο ιός προκαλεί απώλειες ζώων και μείωση στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων.
Συμπτώματα : Πυρετός – απώλεια βάρους. Πρήξιμο στη περιοχή του στόματος, οφθαλμών και αυτιών. Ρινικό έκκριμα το οποίο φράζει τη μύτη. Σιαλόρροια. Πρήξιμο και μπλε χρωματισμός της γλώσσας (σπάνιο). Κουτσαμάρα. Αποβολή. Πνευμονία. Εάν δεν συμβεί θάνατος μέσα σε χρονικό διάστημα σε χρονικό διάστημα 8-10 ημερών το ζώο αναρρώνει με συμπτώματα απώλειας μαλλιού, στειρότητας και καθυστερημένης ανάπτυξης.
Προφύλαξη: Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών ουσιών πάνω στα ζώα αλλά και στο περιβάλλον τους (ψεκασμός του στάβλου και του αύλειου χώρου). Παραμονή μέσα στο στάβλο κατά την νύχτα. Προστασία των προβάτων από την ηλιακή ακτινοβολία (ιδιαίτερα των ασθενών). Αποφυγή βόσκησης κατά τις απογευματινές ώρες λόγω έντονης κυκλοφορίας εντόμων. Σωστή διαχείριση των εκτροφών (ορθολογική διατροφή, αποπαρασιτισμοί, εφαρμογή κατάλληλου εμβολιακού προγράμματος για βασικά νοσήματα κ.α.)
Θεραπεία: Δε υπάρχει καμιά αποτελεσματική θεραπεία για τα άρρωστα ζώα, παρά μόνο ανακουφιστική – συμπωματική θεραπεία και χορήγηση βιταμινών με βάση τις οδηγίες κτηνιάτρου.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία.
Τηλέφωνα επικοινωνίας Υπηρεσιών Κρήτης :
Δ/νση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης : 2810221624
Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Ηρακλείου : 2810242625
Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Λασιθίου : 2841340530
Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Ρέθυμνου : 2831343819
Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Χανίων : 2821346606
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ
Ζώνες ελέγχου καταρροϊκού πυρετού καθόρισε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με αφορμή την εκδήλωση κρουσμάτων.
Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, όρισε ως ζώνη ελέγχου, 20 χλμ. γύρω από την επιβεβαιωμένη εστία του καταρροϊκού πυρετού, τις παρακάτω περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων :
ΔΗΜΟΤΙΚΗ/ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
ΧΑΝΙΩΝ
ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
1. ΑΡΩΝΙΟΥ
2. ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΩΝ
3. ΜΟΥΖΟΥΡΑ
4. ΣΤΕΡΝΩΝ
5. ΧΩΡΔΑΚΙΟΥ
ΘΕΡΙΣΟΥ
1. ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΝ
2. ΒΑΡΥΠΕΤΡΟΥ
ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ
1. ΔΡΑΚΩΝΑΣ
2. ΚΑΜΠΩΝ
3. ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΩΝ
4. ΜΑΛΑΞΑΣ
5. ΠΑΠΑΔΙΑΝΩΝ
6. ΠΛΑΤΥΒΟΛΑΣ
ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ
1. ΓΑΛΑΤΑ
2. ΔΑΡΑΤΣΟΥ
3. ΣΤΑΛΟΥ
ΣΟΥΔΑΣ
1. ΣΟΥΔΑΣ
2. ΑΠΤΕΡΩΝ
3. ΤΣΙΚΑΛΑΡΙΩΝ
ΧΑΝΙΩΝ
1. ΧΑΝΙΩΝ
ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
ΑΡΜΕΝΩΝ
1. ΑΡΜΕΝΩΝ
2. ΚΑΛΥΒΩΝ
3. ΚΑΡΩΝ
4. ΜΑΧΑΙΡΩΝ
5. ΝΕΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
6. ΡΑΜΝΗΣ
7. ΣΤΥΛΟΥ
ΒΑΜΟΥ
1. ΒΑΜΟΥ
2. ΓΑΒΑΛΟΧΩΡΙΟΥ
3. ΚΑΪΝΑΣ
4. ΚΑΛΑΜΙΤΣΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
5. ΚΕΦΑΛΑ
6. ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
7. ΞΗΡΟΣΤΕΡΝΙΟΥ
8. ΠΛΑΚΑΣ
9. ΣΕΛΛΙΩΝ
ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑΣ
1. ΒΡΥΣΩΝ
ΦΡΕ
1. ΜΕΛΙΔΟΝΙΟΥ
2. ΠΑΪΔΟΧΩΡΙΟΥ
3. ΠΕΜΟΝΙΩΝ
4. ΤΖΙΤΖΙΦΕ
5. ΦΡΕ
Από εκτροφές μηρυκαστικών, οι οποίες βρίσκονται μέσα στη ζώνη ελέγχου, επιτρέπεται η μετακίνηση ζώων, για οποιοδήποτε λόγο, τόσο εντός της ζώνης ελέγχου όσο και εντός της ζώνης προστασίας, υπό τους παρακάτω όρους :
Εντός των είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από τη φόρτωση τους έχουν εξεταστεί κλινικά από επίσημο κτηνίατρο και δεν εμφανίζουν συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού.
Πριν την μετακίνηση τους στα ζώα έχει εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (λαμβάνοντας υπόψη και το σχετικό χρόνο αναμονής για κάθε σκεύασμα σε ότι αφορά τα ζωικά προϊόντα).
Έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα οχήματα με τα οποία τα ζώα μεταφέρθηκαν πριν από την αναχώρηση τους, αλλά και μετά την εκφόρτωση των ζώων.
Η μετακίνηση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός των δραστηριότητας των εντόμων – φορέων.
Μετακινήσεις ζώων από εκτροφές που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας (όλη η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων εκτός των περιοχών της ζώνης ελέγχου), μέσα στη ζώνη προστασίας καθώς και προς τη ζώνη ελέγχου επιτρέπονται για οποιοδήποτε λόγο, υπό τους παρακάτω όρους:
Εντός των είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από τη φόρτωση τους έχουν εξεταστεί κλινικά από επίσημο κτηνίατρο και δεν εμφανίζουν συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού.
Έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα οχήματα με τα οποία τα ζώα μεταφέρθηκαν πριν από την αναχώρηση τους, αλλά και μετά την εκφόρτωση των ζώων.
Η μετακίνηση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός των ωρών δραστηριότητας των εντόμων – φορέων.
Προς διευκόλυνση τους, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να επικοινωνούν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, σε εύλογο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 1 εβδομάδα) πριν την μετακίνηση των ζώων τους είτε για σφαγή είτε για αναπαραγωγή είτε για μετακίνηση ποιμνίου, προκειμένου να τους δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες στα τηλέφωνα :
1. Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων2821346601 – 603-606-
2. Κ.Κ. Χανίων 2821346620,
3. Κ.Κ. Βρυσών 2825051281,
4. Κ.Κ. Βουκολιών 2824031221 και
5. Κ.Κ. Κισσάμου 2822022310.
Επισημαίνεται ότι, ΚΑΝΕΝΑ Υγειονομικό Πιστοποιητικό Σφαγής/Αναπαραγωγής/μετακίνησης ποιμνίου δεν θα εκδίδεται εφόσον ο κτηνοτρόφος δεν έχει επικοινωνήσει προηγουμένως με την Υπηρεσία, για να ενημερωθεί σχετικά με τη λήψη των μέτρων που ο ίδιος οφείλει να εφαρμόσει πριν τη μετακίνηση των ζώων του.
Τα παραπάνω ισχύουν σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και υπάρχει πιθανότητα τροποποιήσεων ανάλογα με τη εξέλιξη της νόσου στην Κρήτη.