» Με αφορμή την επέτειο της Eνωσης με την Ελλάδα
Δύο σημαντικές εκδόσεις, ένα χρονολόγιο με τους σημαντικότερους σταθμούς από την Επανάσταση του Δασκαλογιάννη έως την Eνωση με την Ελλάδα και μία πολυσέλιδη παρουσίαση της Ιστορίας της Κρήτης και των εξελίξεων που σημειώθηκαν στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού, κυκλοφορούν σήμερα και το ερχόμενο Σάββατο με τα “Χανιώτικα Νέα”.
Οι εκδόσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και των “Χανιώτικων Νέων” στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Ενωση, ενώ για την υλοποίησή τους συνεργάστηκαν σημαντικοί επιστήμονες, ερευνητές και πνευματικοί δημιουργοί.
Ειδικότερα, με το σημερινό φύλλο των “Χ.Ν.” διανέμεται ένα χρονολόγιο που αφορά τους σημαντικότερους σταθμούς από την Επανάσταση του Δασκαλογιάννη το 1770 έως την Ενωση με την Ελλάδα το 1913, ενώ το ερχόμενο Σάββατο θα διανεμηθεί μαζί με την εφημερίδα -και χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση- ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στην μακραίωνη ιστορία της Κρήτης που εκτείνεται στους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Και οι δύο εκδόσεις συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
«Η πρώτη έκδοση περιλαμβάνει την ιστορική διαδρομή του νησιού από την επανάσταση του Δασκαλογιάννη μέχρι σήμερα, ενώ η δεύτερη είναι ένα αφιέρωμα στην ιστορική εξέλιξη της Κρήτης στους χώρους της οικονομίας, της κοινωνίας, των τεχνών και του πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», σημείωσε ο επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Γιώργος Κουκουράκης, μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι συντελεστές των δύο εκδόσεων και πρόσθεσε: «Πρόκειται για δύο εκδόσεις οι οποίες είναι αντάξιες της ιστορικής επετείου και είμαστε περήφανοι γι’ αυτές, καθώς κινητοποίησαν το ενδιαφέρον ειδικών επιστημόνων, πανεπιστημιακών, ερευνητών και πνευματικών δημιουργών, που ο καθένας προσέφερε τη γνώση και το μεράκι του για να παρουσιάσει μια πρωτότυπη αναφορά. Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι για άλλη μια φορά τα “Χανιώτικα Νέα” πρωτοπορούν στον χώρο του περιφερειακού Τύπου, καθώς αποδεικνύουν -σε καιρούς δύσκολους- ότι ο ρόλος μιας εφημερίδας δεν περιορίζεται στην καταγραφή του εφήμερου, αλλά πάει πολύ πιο πέρα και θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον ιδρυτή της εφημερίδας κ. Γιάννη Γαρεδάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε τις πρωτοβουλίες αυτές».
Η διευθύντρια των “Χανιώτικων Νέων” Ελια Κουμή τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα “Χανιώτικα Νέα” ανέκαθεν μέσα από τις σελίδες τους αναδεικνύουν όχι μόνο τα θέματα της επικαιρότητας, αλλά και θέματα που αφορούν τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και κυρίως την πλούσια ιστορία της Κρήτης, καθώς το παρελθόν αποτελεί μία σημαντική παρακαταθήκη για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος. Πριν από κάποια χρόνια η εφημερίδα με πρωτοβουλία του ιδρυτή της Γιάννη Γαρεδάκη και του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νίκου Παπαδάκη είχε προχωρήσει στη δημιουργία και την κυκλοφορία πολύ αξιόλογων εκδόσεων για τη Μικρά Ασία, την Κρητική Πολιτεία, την Επανάσταση του 1897. Τώρα, με τους ίδιους ακούραστους πρωτεργάτες, αλλά και πολλούς αξιόλογους συνεργάτες της εφημερίδας και του Ιδρύματος προχωράμε στην έκδοση ενός νέου πολυσέλιδου αφιερώματος με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Ενωση με την Ελλάδα, αλλά και ενός χρονολογίου για την πορεία προς την Ενωση. Τα δύο έντυπα θα διανεμηθούν μαζί με την εφημερίδα χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση κι αυτό είναι ένας τρόπος να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη που οι αναγνώστες χρόνια τώρα δείχνουν στην εφημερίδα».
ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Ο δάσκαλος Κώστας Μανωλάκης αναφερόμενος στο χρονολόγιο που κυκλοφορεί σήμερα με τα “Χ.Ν.” υπογράμμισε ότι σκοπός του εντύπου είναι να πληροφορήσει το ευρύ κοινό για τα γεγονότα που οδήγησαν στην Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα. «Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, από τις πιο μικρές ηλικίες μέχρι τους μεγαλύτερους, γι’ αυτό αποφασίσαμε να είναι συνοπτικό και εύληπτο. Επίσης, πιστεύουμε ότι είναι έξυπνα σχεδιασμένο και γραμμένο και σ’ αυτό βοήθησε ο γραφίστας Νίκος Κοσμαδάκης, ενώ το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που μας συνοδεύει είναι από τα αρχεία του Ιδρύματος».
Η υπεύθυνη εκδόσεων του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Ευαγγελία Βαρουχάκη τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι συγκεκριμένες εκδόσεις είναι ενταγμένες στις πλούσιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την επέτειο του εορτασμού των 100 χρόνων από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις αυτές αφορούν συνέδρια, ημερίδες, ομιλίες, εκθέσεις, εκδόσεις βιβλίων, καλλιτεχνικά δρώμενα και αξιόλογα εκπαιδευτικά προγράμματα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συγκεκριμένη αφιερωματική έκδοση στην οποία προχώρησαν το Ιδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και η εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα”», επεσήμανε η κα Βαρουχάκη και πρόσθεσε: «Το αφιέρωμα περιλαμβάνει συνολικά 30 κείμενα που συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και καλύπτουν 4 θεματικές ενότητες: Κρητική ιστορία, Κρητική οικονομία και κοινωνία, Πολιτισμός της Κρήτης και τέλος η Πορεία στους τομείς της ανάπτυξης, της έρευνας και της τεχνολογίας. Ετσι μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, επιτυγχάνονται και οι στόχοι της έκδοσης, δηλαδή να φωτιστούν με τον καλύτερο τρόπο οι μακροχρόνιοι και αιματηροί αγώνες των κρητικών για την ελευθερία και την Ενωση με την Ελλάδα, αλλά και να αναδειχθούν τα σημαντικά επιτεύγματα της Κρήτης κατά τη διάρκεια της εκατονταετίας. Τέλος, οφείλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην επιστημονική επιτροπή της έκδοσης για την πολύτιμη συμβολή της, όπως και όλους τους συγγραφείς που πρόθυμα δέχθηκαν να συμμετάσχουν, αλλά βέβαια και την εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα” για την υλοποίηση της έκδοσης αυτής».
Η φιλόλογος και ιστορικός Στέλλα Αλιγιζάκη υπογράμμισε ότι «οι διάφορες ιστορικές επέτειοι είναι αφορμή εντρύφησης στην ιστορία και τον τοπικό πολιτισμό, όχι μόνο για τους ειδικούς, αλλά και για όλο τον κόσμο» και συμπλήρωσε: «Εκδόσεις σαν αυτές που παρουσιάζει το Ιδρυμα και προσφέρουμε σ’ όλο το κοινό, δίνουν την ευκαιρία να δουν οι απλοί άνθρωποι πτυχές της επιστημονικής έρευνας και να μυηθούν μέσα στο ιστορικό πλαίσιο που έχει προηγηθεί για τον τόπο τους, τη χώρα και τον κόσμο».
Η κα Αλιγιζάκη ανέφερε ακόμα ότι «το κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές πτυχές, αφενός μεν η διπλωματική και πολεμική ιστορία είναι στο κέντρο της έρευνας, αλλά από την άλλη μεριά αναδεικνύονται οι οικονομικές και κοινωνικές πλευρές της ιστορίας της Κρήτης, με μεγάλη ασφαλώς σημασία και σχετική πρωτοτυπία για το ευρύ κοινό που έχει μάθει να αναλώνει το ιστορικό ενδιαφέρον του μόνο στις πολεμικές πράξεις και τις μεγάλες επετείους».
Η κα Αλιγιζάκη επεσήμανε επίσης ότι «ο πολιτισμός της Κρήτης αναδεικνύεται μέσα από το έντυπο, καθώς παρουσιάζονται κείμενα που αφορούν την αρχαιολογία, την εξέλιξη των πόλεων της Κρήτης με τη διάσωση και ανάδειξη του αρχαιολογικού θησαυρού της όπως και κείμενα σχετικά με την κρητική διάλεκτο, τη λογοτεχνία και την κουλτούρα».
Ο λέκτορας του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Τ.Ε.Ι. Κρήτης Γιάννης Βουρδουμπάς υπογράμμισε σχετικά ότι «οι εκδόσεις του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και των “Χανιώτικων Νέων” αναδεικνύουν την πορεία της Κρήτης κατά τη διάρκεια των 100 αυτών ετών, καθώς και τις προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται μια διεπιστημονική προσπάθεια να καταγραφεί η πορεία της Κρήτης τα 100 αυτά χρόνια της Ενωσης, να διαπιστωθεί πώς ξεκίνησε και πώς ήταν η οικονομία και η κοινωνία της Κρήτης το 1913, πού βρισκόμαστε σήμερα και τι προοπτικές ανοίγονται για το μέλλον της Κρήτης στον τομέα της οικονομίας, του πολιτισμού, της κοινωνίας κ.λπ.», επεσήμανε ο κ. Βουρδουμπάς.