Η τελετή των εγκαινίων του διοράματος αφιερωμένου στο Εκστρατευτικό Σώμα της Ελλάδος στην Κορέα (Ε.Κ.Σ.Ε) πραγματοποιήθηκε χθες στο Πολεμικό Μουσείο, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή και του πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας, Jung Il LEE.
«Η απότιση της αρμόζουσας τιμής και του απαιτούμενου σεβασμού στους ήρωες του Πολέμου της Κορέας, δεν είναι για εμάς επιλογή. Αποτελεί καθήκον και υποχρέωση», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής στο χαιρετισμό του, για την σημερινή 71η επέτειο από την έναρξη του πολέμου στην Κορέα.
«Φέτος, συμπληρώνουμε 60 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Δημοκρατίας της Κορέας και της Ελλάδας. Ωστόσο, η σχέση των δύο κρατών ξεκίνησε νωρίτερα, 71 χρόνια πριν, όταν η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των Ηνωμένων Εθνών, ύψωσε τη Σημαία της ανάμεσα στους 22 συμμάχους που απέστειλαν στρατιωτικό προσωπικό, εναέριες και επίγειες δυνάμεις, για να λάβουν μέρος στον Πόλεμο της Κορέας, μία από τις πιο σκληρές συγκρούσεις της σύγχρονης ιστορίας, με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες.
Ο Πόλεμος αυτός συνιστά για την Ελλάδα ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην πολεμική της ιστορία, καθώς μπορεί να μην συνδέεται με την υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας και ανεξαρτησίας, αλλά χαρακτηρίζεται από την ίδια πολεμική ανδρεία και αυταπάρνηση που διακατέχει διαχρονικά τον Έλληνα μαχητή, σε όλες τις περιόδους της μακραίωνης ιστορίας του», σχολίασε περαιτέρω.
Στο διόραμα πραγματικών διαστάσεων απεικονίζονται δράσεις και στιγμιότυπα της καθημερινότητας των Ελλήνων μαχητών στην Κορέα, τα οποία είναι βασισμένα σε ιστορικά αρχεία και μαρτυρίες συμμετεχόντων. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να βιώσει την ένταση και τις δυσκολίες της μάχης μέσα από τις αναπαραστάσεις κέντρου επιχειρήσεων, πολυβολείου, ορεινού χειρουργείου, εκστρατείας και μεταφοράς τραυματία. Με τον αυθεντικό εξοπλισμό της περιόδου θα μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα τις συνθήκες που αντιμετώπισαν οι Έλληνες μαχητές.