Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Διόρθωση αδικιών με τις αλλαγές στις εξωσωματικές

Σημαντικές αλλαγές που μπορούν να εξαλείψουν “αδικίες” του παρελθόντος ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο “Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη ανα- παραγωγή” που κατατέθηκε προς επεξεργασία χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αλλαγών που προωθεί το νομοσχέδιο:
α) Επανακαθορίζεται το έτος ηλικίας φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής (από το 50ό στο 54ο) για την εφαρμο- γή μεθόδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ), σε περίπτωση που το υποβοηθούμενο πρόσωπο είναι γυναίκα.
β) Διευρύνεται ο σκοπός της κρυοσυντήρησης περιλαμβάνοντας και τη δια- τήρηση της γονιμότητας.
γ) Απαλείφεται το ανώτατο όριο παράτασης της διάρκειας της κρυοσυντήρησης και
δ) Προβλέπεται η καταβολή της αποζημίωσης και των σχετικών δαπανών στους δότες γαμετών, από τους ιατρούς ή τους νόμιμους εκπροσώπους της Μονάδας ΙΥΑ ή της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

Σχολιάζοντας τις αλλαγές που προτείνονται ο κλινικός εμβρυολόγος και διευθυντής του Εργαστηρίου Εξωσωματικής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Γονιμότητας Διαμαντής Δαφνής, ανέφερε στα “Χ.ν.” ότι το νομοσχέδιο «αλλάζει τα δεδομένα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», εισάγοντας τέσσερις ουσιαστικές αλλαγές στον νόμο του 2005 που «απαλείφουν ή προβλέπουν κάποιες “αδικίες”».

«Η προσπάθεια της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ) δημιουργεί ευνοϊκότερο κλίμα στην ανθρώπινη αναπαραγωγή. Ο βασικός στόχος της μεταρρύθμισης του υπάρχοντος νόμου είναι ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», τονίζει ο κ. Δαφνής και διευκρινίζει: «Η αύξηση του ορίου ηλικίας (από τα 50 στα 54 έτη) είναι η πρόταση που δημιουργεί ευκαιρίες αλλά και διχογνωμίες. Αν ψηφιστεί θα δώσει την ευκαιρία σε γυναίκες να τεκνοποιήσουν που καθυστέρησαν λόγω ιατρικών και κοινωνικών λόγων. Η άδεια για να προχωρήσουν σε εξωσωματική θα είναι συνυφασμένη με την κατάθεση των κατάλληλων πιστοποιητικών υγείας από τον θεράποντα ιατρό. Μια άλλη πτυχή της συγκεκριμένης πρότασης είναι η δημιουργία ευνοϊκό- τερων συνθηκών για εξωσωματική σε ασθενείς από το εξωτερικό όπου στις χώρες τους δεν είναι εφικτό. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται το κομμάτι του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας».

Η ΚΡYΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Στο θέμα της κρυοσυντήρησης ο κ. Δαφνής υπογραμμίζει ότι «δίδεται μία ανάσα στους ανθρώπους που έχουν ωάρια, ωοθηκικό ιστό, σπέρμα, ορχικό ιστό και έμβρυα φυλαγμένα σε κέντρα εξωσωματικής, διότι απαλείφεται το ανώτατο όριο (10 ετών) διάρκειας κρυοσυντήρησης». «Σε συνδυασμό με την παραπάνω πρόταση μειώνει την πίεση χρόνου σε ασθενείς π.χ. με κάποια μορφή καρκίνου δίνοντας επαρκή χρό- νο ανάρρωσης (σωματικής και ψυχο- λογικής) να τεκνοποιήσουν», επισημαίνει.

Επίσης, «η διατήρηση γονιμότητας αναγνωρίζεται πλέον ως αναπόσπα- στο κομμάτι της αναπαραγωγής. Η ιδιάζουσα σημασία της κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού (ιδιαίτερα των γυναικών) θέτει βάσεις για την συνολική διατήρηση γονιμότητας στη χώρα μας και την πιθανή μείωση υπογεννητικότητας στο μέλλον».

Καταλήγοντας ο κ. Δαφνής τονίζει ότι «συνολικά οι προτάσεις του νέου νόμου έχουν άμεσο και αλλά και μελλοντικό αντίκτυπο και αν υιοθετηθούν μπορούν να δώσουν μία ώθηση στο κομμάτι της ανθρώπινης αναπαραγωγής στη χώρα μας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα