Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024

Δίωξη για δολοφονία στην υπόθεση Γιακουμάκη

Δίωξη για δολοφονία έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Μιλώντας το πρωϊ της Δευτέρας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του Αντέννα, ο Δημήτρης Μπούκας δικηγόρος της οικογένεας Γιακουμάκη, εξήγησε ότι  στο κομμάτι των ερευνών υπάρχει εισαγγελική δίωξη για δολοφονία του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ενώ στην κύρια ανάκριση υπάρχουν οκτώ κατηγορούμενοι. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για εμπλοκή περισσότερων ατόμων, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει «μία ουσιώδης μάρτυρας» .

ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Σε ότι αφορά την εμπλοκή του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο κ. Μπούκας ξεκαθάρισε πως «υπάρχει βούλευμα το οποίο είναι απαλλακτικό και όχι παραπεμπτικό» διαψεύδοντας όσα δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες. «Πιστεύω ότι οφείλεται σε σύγχυση δεδομένου ότι είχε εκδοθεί βούλευμα παραπεμπτικό από το συμβούλιο πλημελλειοδικών και στην πορεία εκδόθηκε βούλευμα από το συμβούλιο εφετών το οποίο είναι απαλλακτικό». Αντίθετα, εξήγησε ότι «δύο άτομα από την προηγούμενη διοίκηση της Σχολής παραπέμπονται».

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απαντά την ίδια ώρα ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αναφορικά με δημοσίευμα που κάνει λόγο για παραπομπή του σε δίκη για την υπόθεση Γιακουμάκη. Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε ο Χανιώτης πολιτικός αναφέρει: «Σχετικά με το εναντίον μου ρυπαρογράφημα της εφημερίδας «ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», το μόνο που έχω να πω είναι ότι είναι ανάξιο ακόμη και διάψευσης. Παραπέμπω σε αυτά που είπε ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη σήμερα στον δημοσιογράφο Παπαδάκη, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤΕΝΝΑ.
Με τον συντάκτη του όμως θα τα πούμε σύντομα στις αίθουσες των δικαστηρίων των Χανίων. Την ίδια τύχη θα έχουν και όσοι άκριτα και χαιρέκακα το αναδημοσίευσαν, χωρίς να δείξουν ίχνος δεοντολογίας επικοινωνώντας προηγουμένως μαζί μου. Σε κάθε περίπτωση γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Επιτέλους σ’ αυτόν τον τόπο πρέπει να σταματήσει η ανθρωποφαγία».

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος είχε ως εξής:

«Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», πριν από λίγες μέρες, εκδόθηκε βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων το οποίο παραπέμπει σε δίκη για πλημμεληματικές κατηγορίες παράβασης καθήκοντος τους τότε υπευθύνους της Γαλακτοκομικής Σχολής και της εστίας, αλλά και τον πρώην βουλευτή Χανίων και υπουργό επί ΝΔ Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Φέρονται να «έριξαν στα μαλακά» έναν από τους φοιτητές που είχαν προκαλέσει φθορές στη σχολή και, σύμφωνα με το βούλευμα, είχε προηγηθεί τηλεφώνημα – παρέμβαση του Χρ. Μαρκογιαννάκη.
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρώην βουλευτής αντιμετωπίζεται σαν ηθικός αυτουργός της συγκεκριμένης παράβασης καθήκοντος, αλλά και μίας ακόμη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι, με παρέμβασή του, δόθηκε η δυνατότητα να μείνουν άλλοι δύο φοιτητές, πέραν του φοιτητή για τον οποίο έκανε το τηλεφώνημα, για δύο σχολικές χρονιές δωρεάν στην εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής ως οικότροφοι, μολονότι δεν είχαν τέτοιο δικαίωμα. Οι παρεμβάσεις του Χρ. Μαρκογιαννάκη δεν σχετίζονται βέβαια με τα «καψώνια» και τα βασανιστήρια που τράβηξε ο Β. Γιακουμάκης, ούτε ασφαλώς προκύπτει ότι μεσολάβησε σ’ αυτό το σκέλος της υπόθεσης. Ομως στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τον θάνατο του Β. Γιακουμάκη προκύπτει μέσα από μαρτυρικές καταθέσεις ότι και οι 3 φοιτητές ήταν ανάμεσα στην παρέα των Κρητικών (όχι σαν πρωτοπαλίκαρα) που «πείραζαν» για μεγάλο διάστημα τον άτυχο νέο.
Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης έχει παραδεχθεί το τηλεφώνημα στον τότε διευθυντή της σχολής, που έγινε τουλάχιστον 8 μήνες πριν από την εξαφάνιση του Βαγγέλη, χαρακτηρίζοντάς το σαν μια ανθρώπινη ενέργεια σε ανύποπτο χρόνο που δεν έχει καμιά σχέση με bullying ή βασανισμούς και απέδωσε την πράξη του σε μια απλή προσπάθεια να μην αποβληθεί από τη σχολή ένα παιδί χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων. Την αρχική του δίωξη την είχε χαρακτηρίσει «χονδροειδώς μεθοδευμένη πολιτική δίωξη».

Ηθικός αυτουργός

Ομως, το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων παραπέμπει τον Χρ. Μαρκογιαννάκη σε δίκη, θεωρώντας τον ηθικό αυτουργό για την παραμονή των τριών σπουδαστών στην Εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής, ενώ έπρεπε να έχουν αποβληθεί από το ξεκίνημα της φοίτησής τους, γιατί δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις για να μένουν εκεί. Στο βούλευμα που αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής» αναφέρεται ότι ο πρώην βουλευτής θέλοντας να προσπορίσει παράνομο όφελος στους τρεις φοιτητές που κατάγονταν από την Κρήτη, όπου ο ίδιος έβγαινε βουλευτής συνεχώς από το 1989, εξασφάλισε την παραμονή τους στην εστία, ενώ δεν δικαιούνταν να είναι οικότροφοι, με ζημιά του Δημοσίου, αφού επιβαρύνθηκε με τη στέγαση, διατροφή και εκπαίδευσή τους.
Το άλλο κομμάτι της ηθικής αυτουργίας του Χρ. Μαρκογιαννάκη, που είναι και το πιο σημαντικό, αφορά, την παραπομπή των τριών σπουδαστών στο Πειθαρχικό τον Μάιο του 2014 για φθορές που έκαναν σε κοινόχρηστους χώρους της σχολής, χαράζοντας τα ονόματα των χωριών τους σε τοίχους της Εστίας. Μέσα από το δικόγραφο-φωτιά προκύπτουν οι παρεμβάσεις του πρώην βουλευτή τις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Πειθαρχικού, τον Ιούνιο του 2014.
Οι τρεις φοιτητές, οι οποίοι αναφέρονται στη δικογραφία για τον θάνατο του 20χρονου Βαγγέλη ως μέλη του «πυρήνα» των σπουδαστών που συμμετείχαν στο «bullying», θα είχαν αποβληθεί από την Εστία της σχολής, όπως είχε γίνει και με άλλους που έκαναν μικρότερες φθορές και φασαρίες, αν δεν είχε προηγηθεί τηλεφώνημα-παρέμβαση του Χρ. Μαρκογιαννάκη. Στο βούλευμα αναφέρεται ότι υπήρξε τηλεφωνική σύνδεση (από γραμματέα της Βουλής) του Χρ. Μαρκογιαννάκη με τον διευθυντή της σχολής, στο οποίο ζητήθηκε επιείκεια για τον πρωταγωνιστή σπουδαστή και να μην αποβληθεί. Το τηλεφώνημα για την ηπιότερη αντιμετώπιση παραδέχθηκε και ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, αφού παρακλήθηκε γι’ αυτό από τους γονείς του νεαρού.
Στη συνέχεια ο διευθυντής ενημέρωσε για το τηλεφώνημα τα υπόλοιπα μέλη του Πειθαρχικού, κι ενώ είχαν αποφασίσει αρχικά να προχωρήσουν σε αποβολή των τριών από την Εστία, έβαλαν τελικά ελαφρύτερη ποινή, 3ήμερης αποβολής από τα μαθήματα και αποκατάστασης των ζημιών. Ο διευθυντής της σχολής και η υπεύθυνη της Εστίας είπαν ότι δεν επηρεάστηκαν από το βουλευτικό τηλεφώνημα και ότι η χαμηλότερη ποινή μπήκε, γιατί ο ένας ήταν ανήλικος και αν αποβαλλόταν από την εστία δεν είχε πού να μείνει, αφού οι δικοί του ήταν στην Κρήτη.
Ομως, το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα, γιατί το Πειθαρχικό μπορούσε να βάλει χαμηλότερη ποινή μόνο στον ανήλικο ή να ειδοποιήσει τους γονείς του. Επίσης, προσθέτει ότι οι 2 από τους 3 σπουδαστές είχαν και στο παρελθόν παραβατική συμπεριφορά στη σχολή κι ότι σε άλλους είχαν επιβληθεί αποβολές από την Εστία και για μικρότερα παραπτώματα.

Φορτικός ο πρώην υπουργός
Το βούλευμα καταλήγει ότι οι «παραβάσεις καθήκοντος της παραμονής χωρίς δικαίωμα στην εστία και της ελαφρύτερης πειθαρχικής ποινής έγιναν με προτροπές, πειθώ και φορτικότητα του πρώην βουλευτή που επηρέασε κι έπεισε τα αρμόδια όργανα να ανεχθούν τη μη αποβολή τους από την εστία».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. einai poli lipiro ti eutexe o vangilis panta telika o kalos tin plironi ti perase mono o theos to eide kai na timorithoun oi enoxoi auta kanei I zeilia kai to meisos megala PATHEI SKEFTOMAI POLI TIN OIKOGENIATOU O PONOS DEN FEUGEI POTE VA XASEIS TO PAIDISOU GATI GIA MENA AVASTAXTOS EINAI O PONOS KAI I LOIPI KALI ANASTASI VANGELI EISAI PANTA STIN KARDIAMOU KAI OI AGOI AGGELOI NA ANGALOZOUN TIN OIKOGENIASOU …….KAI KAPIA MERA THA VRETHOUME OLOI MAZI ME OLOUS EKINOUS POU FIGANE ADIKA KALI ANTAMOSI KAI OLOI S AGAPAME EVANGELIA MICHELAKIS

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα