«Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της ιστορίας. Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια».
Ετσι διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης, κατά πληροφορίες από το περιβάλλον του, τη γνώμη του για την απόφαση της Δικαιοσύνης να στείλει τον φάκελο στη Βουλή για τα καταγγελόμενα εις βάρος του κ. Τσίπρα και κ. Παπαγγελόπουλου.
Πρόκειται για φράση του Κων. Καραμανλή που αφορούσε τον Κώστα Μητσοτάκη. Είχε πει, ότι «τους πρωθυπουργούς τους στέλνεις σπίτι τους όχι στη φυλακή». Ετσι λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε Καραμανλικός και όχι Μητσοτακικός. Φαίνεται ότι δεν θέλει να μοιάσει του πατέρα του που με την κυβέρνηση, την οποίαν στήριξαν ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Λεωνίδας Κύρκος, εστάλη ο Ανδρέας Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.
Η άποψη του κ. Καραμανλή θεωρείται, ότι ειπώθηκε, επειδή ακολουθούσε τακτική αυτοπροβολής κατ’ αρχάς και για λόγους αυτοπροστασίας, παίζοντας σε δύο ταμπλώ διότι δεν ήταν σίγουρος, τι του επεφύλασσαν οι αντίπαλοί του. Ομως τούτο ήταν προσωπική εκτίμηση, διότι στην περίπτωση που υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία εμπλοκής σε σκάνδαλο ακόμα και για πρωθυπουργό, δεν έπεται ότι οι αξιόποινες αυτές πράξεις δεν πρέπει να οδηγηθούν σε δίκη. Κακώς, ίσως χαρακτηρίζουν τέτοιες περιπτώσεις “ποινικοποίηση” της πολιτικής ζωής. Κανείς δεν μένει στο απυρόβλητο. Οι Γάλλοι τα ‘χουν με τον Σαρκοζί και οι Ισραηλινοί με τον Νετανιάχου.
Το κακό, που συμβαίνει στα ελληνικά χρονικά με το άρθρο 86 Συν/τος και το νόμο περί ευθύνης υπουργών είναι ότι “πολιτικοποιούνται” οι δίκες των πολιτικών, αφού την απόφαση για την παραπομπή, ή όχι την παίρνουν βουλευτές, που έχουν κομματική κατεύθυνση και δημιουργούν συχνά την εντύπωση χειραγώγησης της διαδικασίας. Οταν γίνεται παραπομπή αντιπάλου, ανεξάρτητα αν είναι αληθή τα προβαλλόμενα στοιχεία, τέτοιες καταστάσεις βλάπτουν τη Δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Το αντίθετο συμβαίνει με τους φυσικούς δικαστές, που είναι ανεξάρτητοι και έχουν συνειδησιακή προσωπική κρίση.
Εν προκειμένω, όπως ανακοινώθηκε απ’ τον αναπλ. υπ. Δικαιοσύνης μετά την αποστολή απ’ τον Α.Π. του φακέλου στη Βουλή, που αφορά την τελευταία κατάθεση του αντεισαγγελέα του Α.Π. κ. Αγγελή, θα προταθεί προανακριτική και όχι εξεταστική επιτροπή, να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για τον κ. Παπαγγελόπουλο “βγάζοντας από το κάδρο” τον κ. Τσίπρα. Ο τέως πρωθυπουργός αντιμετωπίζεται με επιείκεια; Γιατί όταν βρισκόταν στην εξουσία εβομβαρδίζετο με κατηγορίες για σκάνδαλο και ότι δεν θα απέφευγε τις κυρώσεις του νόμου;
Πότε είχαν δίκιο οι παράγοντες της Ν.Δ., όταν ήσαν στην αντιπολίτευση ή τώρα που έγιναν κυβέρνηση;
Τελικώς παρέμεινε σε απυρόβλητη ζώνη ο κ. Τσίπρας. Να δούμε, πώς ο ίδιος θ’ αντιδράσει στην πολιτική εξέλιξη αλλά και στη δικαστική της όλης υπόθεσης, που δείχνει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Ισως αυτή η ιστορία αποδειχθεί χρήσιμη για τις θεσμοθετημένες εξουσίες εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.