Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Διπλασιάστηκαν τα εργατικά δυστυχήματα και στην Κρήτη

Διπλασιάστηκαν τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας από το 2020 μέχρι σήμερα. Στην Κρήτη 11 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, αυτήν την χρονιά. Έξαρση παρατηρείται κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο (οικοδομή) και στον τομέα των υπηρεσιών (διανομείς), κάτι που αποδίδεται στην ισχυρή εντατικοποίηση της εργασίας, όπως επισημάνθηκε σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία” που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ), στα Χανιά.

Την ημερίδα διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΤΕΕ) και η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Χανίων, το ΤΕΕ/ Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΔΚ), το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και τον Δήμο Χανίων.
«Οι εργαζόμενοι σε κίνδυνο. Οι προτάσεις των Συνδικάτων», 
ήταν το θέμα της ομιλίας του Δρ. Ανδρέα Στοϊμενίδη, Προέδρου ΟΣΕΤΕΕ, Γραμματέα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) της ΓΣΕΕ, Προέδρου Επιτροπής “Vision Zero” της Commission. Ο ίδιος τόνισε πως πρόκειται για μια επίκαιρη ημερίδα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και αφύπνισης των υπευθύνων στα θέματα υγείας και ασφάλειας στον χώρο της εργασίας. Ο κ. Στοϊμενίδης παρουσίασε μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα της συνεχούς ανεξάρτητης έρευνας της ΟΣΕΤΕΕ για την καταγραφή των εργατικών δυστυχημάτων στην χώρα μας. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, καταγράφεται διπλασιασμός των εργατικών δυστυχημάτων από το 2020 σε κατασκευαστικό κλάδο και υπηρεσίες.
Μάλιστα ο κ. Στοϊμενίδης επέκρινε την νομοθέτηση δύο ακόμη μέτρων που επιτρέπουν τη πρόσληψη μη ειδικευόμενων ηλεκτρολόγων για ηλεκτρολογικές εργασίες στα έργα του ΔΕΔΔΗΕ και για χειρισμό κλαρκ για ανύψωση φορτίου χαμηλότερου των 2 τόνων από μη ειδικευμένο προσωπικό!

ΜΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Ο κ. Στοϊμενίδης έθιξε το θέμα της μη ρεαλιστικής καταγραφής των εργατικών δυστυχημάτων στο νησί μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Στην Κρήτη 11 εργαζόμενοι έχασαν την ζωή τους, αυτήν την χρονιά. Όμως εκτίμηση μας είναι ότι είναι μεγαλύτερος ο αριθμός γιατί υπάρχει μεγάλος αριθμός “κρυφών” δυστυχημάτων. Μια ιδιαιτερότητα του νησιού είναι ότι υπάρχουν πολλά αγροτικά εργατικά δυστυχήματα, π.χ χάνονται ζωές από ανατροπές τρακτέρ, τα οποία όμως καταγράφονται ως… τροχαία δυστυχήματα από την επίσημη πολιτεία. Έτσι εξηγείται και ο χαμηλός αριθμός εργατικών δυστυχημάτων στις επίσημες στατιστικές».
Παράλληλα ο Γραμματέας ΥΑΕ της ΓΣΕΕ αναφέρθηκε στο ζήτημα της μη καταγραφής ασθενειών λόγω ανθυγιεινών συνθηκών σε επαγγελματικούς χώρους στην Ελλάδα. «Οι επαγγελματικές ασθένειες στην χώρα μας δεν καταγράφονται όπως π.χ (οι ανθυγιεινές συνθήκες) σε εργοστάσια τσιμεντοβιομηχανίας ή μιας μεταλλευτικής βιομηχανίας ή ακόμα και ένας εργάτης σε αγροτικές εργασίες που πραγματοποιεί ψεκασμούς με ζιζανιοκτόνα όταν δεν έχει προστατευτικά μέσα. Ενώ στην Ε.Ε έχει καταγραφεί ότι 100.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από συνθήκες οι οποίες άπτονται της εργασίας τους, στην Ελλάδα δεν έχει καταμετρηθεί επαγγελματική ασθένεια τα τελευταία τρία χρόνια». Ο ίδιος αναφερόμενος στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έκανε λόγο για « πλήρη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών καθώς με το να καθυστερήσει ένας χρόνος μέχρι να συγκροτηθεί η ανεξάρτητη Αρχή, υπήρξε μια χρονιά που λειτουργούσε εν κενώ το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και νομίζω ότι αυτό ερμηνεύει σε έναν μεγάλο βαθμό την μεγάλη αύξηση στα εργατικά δυστυχήματα».

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 6 ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΧΑΝΙΑ – ΡΕΘΥΜΝΟ

Στους βασικούς κινδύνους και στα μέτρα πρόληψης στον τεχνικό κλάδο, αναφέρθηκε ο Μανώλης Γωνιωτάκης, Επιθεωρητής ΥΑΕ Χανίων, ο οποίος παρουσίασε την οπτική της Επιθεώρησης Εργασίας και αναφέρθηκε στις βασικές επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και στις μεθόδους αντιμετώπισής τους στον Τεχνικό Κλάδο. Στα Χανιά η υπηρεσία στελεχώνεται από μόλις 6 άτομα και καλύπτει τους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου!
Σύμφωνα με τον κ. Γωνιωτάκη, στα Χανιά φέτος παρατηρήθηκαν αρκετά εργατικά ατυχήματα στον τουριστικό/ξενοδοχειακό τομέα καθώς και στον κατασκευαστικά κλάδο (τεχνικά έργα), τα οποία είναι αρκετά σε αριθμό αλλά όχι σοβαρά.
Στα Διαδικτυακά διαδραστικά εργαλεία OiRA για την εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου στη λειτουργία των Ξενοδοχειακών Μονάδων αναφέρθηκαν οι: Δρ. Γεώργιος Παπαδάκης, Επιστημονικά Υπεύθυνος προγράμματος OiRA, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πασχαλία Μαχαιρά, ΜΠΔ, MSc, Επιστημονικός Συνεργάτης Πολυτεχνείου Κρήτης.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Ν. Καλογερής, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Σπ. Σοφιανός, ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Αντώνης Ροκάκης, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Χανίων Γιώργος Φραγκιαδάκης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Γ. Μανωλικάκης κ.α


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα