Ο Χανιώτης οικονομολόγος Νίκος Λουκέρης βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για δύο δημοσιεύσεις σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά για οικονομικά θέματα (Το “International Journal of Finance & Economics, ed. Wiley” και το “Computational Economics ed. Springer”.
Τα περιοδικά αυτά συγκαταλέγονται στους κατάλογους της ABS (Association of Business Schools) που περιλαμβάνει τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά στους τομείς της Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Χρηματοοικονομικής, της Λογιστικής, της Τραπεζικής, κ.λπ. Τα δύο άρθρα, εντάσσονται στο ερευνητικό έργο του κ. Λουκέρη και αφορούν τη Χρηματοοικονομική και την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Oπως ο ίδιος επισημαίνει στα “Χ.Ν.” για τα μοντέλα που παρουσίασε στα δύο άρθρα: «Στα δύο αυτά άρθρα ανέπτυξα μοντέλα με τα οποία μπορούμε να κάνουμε μία υγιή αξιολόγηση μετοχών και μία καλύτερη επένδυση σε χαρτοφυλάκια είτε μετοχικά είτε ομολογιακά. Επίσης, αυτά τα μοντέλα μπορούν να έχουν και άλλες εφαρμογές εκτός από χρηματοοικονομικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μία ευρύτητα επιστημών αρκεί να αλλάξουν λίγο τα δεδομένα».
Οσον αφορά την ανταπόκριση που είχαν τα άρθρα στους χρηματοοικονομικούς κύκλους ο κ. Λουκέρης επεσήμανε πως: «Δεν έχουμε ακόμα ετεροαναφορές, γιατί το ένα άρθρο δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε και το άλλο τον Ιανουάριο. Είναι νωρίς ακόμα για την επιστημονική κοινότητα. Το θέμα είναι ότι κρίθηκαν απ’ αυτά τα περιοδικά, που έχουν αυστηρά κριτήρια. Οι ειδικοί στον χώρο τα εκτίμησαν και τα θεώρησαν αξιόλογα. Φυσικά πρέπει να δοκιμαστούν και στις χρηματαγορές ως “εργαλεία”, γιατί άλλο είναι το θεωρητικό μοντέλο και άλλο το πρακτικό. Η θεωρία με την πράξη πρέπει να ταυτίζονται και είναι δύσκολο, ο ακαδημαϊκός χώρος να αναπτύξει χρηστικά “εργαλεία”. Δεν είναι λίγες οι φορές που θεωρητικά μοντέλα θέλουν αρκετή δουλειά για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς».
Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οσον αφορά τη θέση της έρευνας στην ελληνική κοινότητα, ο Νίκος Λουκέρης είναι ξεκάθαρος: «Υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που παρέχονται από τα Πανεπιστήμια. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η υποστήριξη που δέχθηκα για την έρευνα είναι σε ένα καλό επίπεδο. Αντίθετα με άλλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν ήταν και τόσο ρόδινη η συνεργασία. Στο εξωτερικό όμως η υποστήριξη και οι παροχές είναι περισσότερες, αλλά για την Ελλάδα της κρίσης, ό,τι μας δίνουν είναι καλό».
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Οσον αφορά την πρόβλεψή του για το μέλλον της οικονομίας της χώρας ο κ. Λουκέρης επισημαίνει πως τα δεδομένα δεν είναι ευοίωνα. «Ετσι όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, η “ασφυξία” που προκαλείται στην αγορά λόγω της φορολογίας και ο τρόμος που νιώθει ο επενδυτής με τη σκέψη ότι θα υποβληθεί σε όλη αυτή τη φοβερή πίεση, την εγχώρια και της τρόικας, τον αποθαρρύνει και τον διώχνει. Συνέχεια κλείνουν επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μικρομεσαίες, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας. Με αυτά τα δεδομένα, το μέλλον δεν είναι καθόλου ευοίωνο».