Δύσκολα αλλάζουν οι εμπορικές «πιάτσες» καθώς εκεί διατηρεί το εμπόριο τη μεγαλύτερη κινητικότητα του, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται και μία έντονη τάση «ανακύκλωσης» της επαγγελματικής στέγης, καθώς ένας νέος επιχειρηματίας του ίδιου κλάδου επιχειρεί στη θέση κάποιου άλλου, ο οποίος εγκατέλειψε.
Σύμφωνα με έρευνα των εμπόρων οι εμπορικές «πιάτσες», δηλαδή οι περιοχές με τα χαμηλότερα ποσοστά κλειστής επαγγελματικής στέγης, είναι εκείνες στις οποίες συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη κινητικότητα (είτε αρνητική είτε θετική). Αντίστοιχα οι περιοχές με μεσαίες τιμές ως προς τα ποσοστά των ανενεργών επαγγελματικών στεγών και μεσαία κατάταξη παραμένουν στην ίδια θέση και σε ότι αφορά την κινητικότητα (εξαίρεση αποτελεί η Αθήνα, όπου η κινητικότητα που παρατηρείται είναι χαμηλή, αλλά και η Πάτρα όπου παρατηρείται έντονη κινητικότητα). Στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά ανενεργών επαγγελματικών στεγών φαίνεται ότι η κινητικότητα είναι είτε έντονη (Πειραιάς) είτε χαμηλή (Καλλιθέα).
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, όπως αυτά δημοσιεύονται σε ειδικό θέμα, στην ετήσια έκθεσή της για το 2017.
Στο μεταξύ, διατηρούνται οι τάσεις σταθεροποίησης και διαμορφώθηκαν το 2017 στο 28% περίπου του συνόλου των επιχειρηματικών στεγών. Υπενθυμίζεται ότι η εξέλιξη των ανενεργών επαγγελματικών στεγών παρουσίασε ιστορικό υψηλό τον Σεπτέμβριο του 2013 αγγίζοντας το 31,35% το αμέσως επόμενο έτος έδειξε τάση αποκλιμάκωσης και από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι και την πρόσφατη καταγραφή (του Σεπτεμβρίου 2017) διαπιστώνονται τάσεις σταθεροποίησης.
Η ΕΣΕΕ με την έρευνά της προσπαθεί να απαντήσει σε ερωτήματα όπως αν η σταθερότητα που εμφανίζεται αφορά στις ίδιες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν, αν υπάρχει στασιμότητα ως προς την κλαδική διάρθρωσή τους ή αν καταγράφονται αλλαγές με νέες επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε ήδη παγιωμένες πιάτσες εμπορικών ή/και άλλων δραστηριοτήτων και τελικά αν οι νέες επιχειρήσεις αναζωογονούν μια περιοχή αντικαθιστώντας τα κλειστά μαγαζιά ή αν αντικαθιστούν άλλες εν λειτουργία επιχειρήσεις εκτοπίζοντάς τις.
Με βάση λοιπόν τις παραπάνω αναζητήσεις η ΕΣΕΕ απογράφει συστηματικά την κατάσταση ανά εξάμηνο από το 2010 σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη Πάτρα, αλλά και σε σημαντικούς εμπορικούς πόλους της Αττικής όπως η Γλυφάδα, η Καλλιθέα, η Κηφισιά, το Μαρούσι,τη Νέα Ιωνία, το Περιστέρι και το Χαλάνδρι.
Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι το σύνολο των κλειστών επαγγελματικών στεγών αυξάνεται οριακά κατά 0,24% σε σχέση με την προηγούμενη καταγραφή και επανέρχεται περίπου στα επίπεδα του προηγούμενου Σεπτεμβρίου.
Όμως η αύξηση αυτή δεν είναι καθολική και το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται κυρίως από μία σημαντικότατη μείωση των ενεργών επαγγελματικών στεγών στο Χαλάνδρι (-2,5%) αλλά και τις σημαντικές μειώσεις που παρατηρούνται στην Πάτρα και στο Μαρούσι (-0,56% και -1,08%).
Λόγω των διαφορετικών μεγεθών κάθε αγοράς οι μεγάλες αυξήσεις των κλειστών επαγγελματικών στεγών σε σχετικά μικρές αγορές «αντισταθμίζονται» από τις μικρές μειώσεις που παρατηρούνται σε μεγαλύτερες αγορές, όπως αυτή της Αθήνας,