» Ξεχώρισε με τρία βραβεία το Λύκειο Σούδας
Δημιουργίες σχολείων των Χανίων διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών που πραγματοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2022-2023.
Eκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν στον 5ο Διαγωνισμό με την πολύτιμη στήριξη των εκπαιδευτικών τους και πειραματίστηκαν μαθαίνοντας με Ανοιχτές Τεχνολογίες. Στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών δήλωσαν συμμετοχή πάνω από 1700 μαθητές και 310 εκπαιδευτικοί με 164 ομάδες από όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Ο κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι ο διαμοιρασμός της γνώσης ανάμεσα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τα σχολεία και ευρύτερα στην κοινωνία.
Ανάμεσα στα σχολεία που βραβεύτηκαν, ήταν και τα εξής σχολεία από τα Χανιά:
ΔΗΜΟΤΙΚΑ:
•Το έργο Κάνοντας την πόλη μας πιο φιλική στο περιβάλλον “το πράσινο σπίτι” από το Δημοτικό Σχολείο Κολυμβαρίου
•Το έργο The Flower Power Project από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουρνιών Χανίων
•Τα έργα Μικροί Διασώστες και Μικροί Εγκέλαδοι από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων
ΓΥΜΝΑΣΙΑ:
•Το έργο Wheel Alert – ρομπότ επιτήρησης των δαπέδων ήπιας κλήσης για ΑΜΕΑ από το 2ο Γυμνάσιο Χανίων
ΛΥΚΕΙΑ:
•Τα έργα Ρομποτικός Βραχίονας Πολλαπλών Λειτουργιών, Mecanum Robot και pc game that connect arduino and processing ide από το ΓΕΛ Σούδας
ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ
Το Λύκειο Σούδας ξεχώρισε με τρία βραβεία, τα οποία σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα αφορούν στα εξής έργα:
1) ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΣ ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ (Όνομα Ομάδας: ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ)
Ο ρομποτικός βραχίονας έχει 4 βαθμούς ελευθερίας, ελέγχεται από το κινητό μας και το αυτοκίνητο κινείται κατόπιν παραγγελίας μας. Σχέδιο 3 σε 1: Έξυπνο αυτοκίνητο, μηχανικός βραχίονας , ασύρματος έλεγχος. Πολλαπλές λειτουργίες: αποφυγή εμποδίων, παρακολούθηση χεριού μας κ.τ.λ.
Ανιχνεύει επίσης το σκοτάδι μέσω ενός αισθητήρα φωτός και ανάβει αυτόματα τα φώτα.
Ελέγχεται από μια εφαρμογή -που έφτιαξαν τα παιδιά- ANDROID – MIT APP INVENTOR που τρέχει από το κινητό μας και συνδέεται με το αυτοκινητάκι μας μέσω bluetooth.
2) MECANUM ROBOT (Όνομα ομάδας: INGENIOUS TEAM)
Πρόκειται για ένα όχημα το οποίο μπορεί να κινείται σε μικρούς χώρους και ταυτόχρονα να μπορεί να αλλάζει κατεύθυνση χωρίς κατ’ ανάγκη να αλλάζει προσανατολισμό –εξοικονομώντας ενέργεια- είναι οπωσδήποτε επιθυμητό.
Επίσης εάν αυτή η αναζήτηση καταλήξει σε λύση που αποτελεί ταυτόχρονα εργαστήριο εκμάθησης Φυσικής και ρομποτικής –STEM για μαθητές έχουμε βέλτιστα αποτελέσματα.Αποφεύγει εμπόδια με έναν ιδιαίτερο τρόπο επίσης.
Ελέγχεται από μια εφαρμογή -που έφτιαξαν τα παιδιά- ANDROID – MIT APP INVENTOR που τρέχει από το κινητό μας και συνδέεται με το αυτοκινητάκι μας μέσω bluetooth.
3) pc game that connect arduino and processing ide (ομάδα: Gamers)
Αυτό το project έχει σκοπό να συστήσει το open software περιβάλλον του processing ide στους μαθητές μας και την συνεργασία του με το arduino uno.
Τρία project σε ένα , μία συσκευή με τρείς λειτουργίες. Δύο παιγνίδια. Επίσης ένα όμορφο αναλογικό γραφικό περιβάλλον που επιδεικνύει πχ θερμοκρασία και υγρασία. Η συσκευή συνδέει το arduino uno και τους αισθητήρες του, μέσω bluetooth ή usb με τον υπολογιστή μας.
1) Αποφυγή εμποδίων με την κίνηση του χεριού μας μέσω ultrasonic sensor.
2) ’Ενα παιχνίδι ping pong.
3) Προσθέσαμε ένα αισθητήρα θερμοκρασίας – υγρασίας με αντίστοιχο πρόγραμμα που επιδεικνύει με όμορφο αναλογικό τρόπο την τιμές τους.
Οι μαθητές της ομάδας ρομποτικής ΓΕΛ Σούδας είναι οι:
1. ΛΕΑΝΔΡΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
2. ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΥΡΤΗ
3. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΚΟΡΝΑΡΑΚΗΣ
4. ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΟΣΑΚΗΣ
5. ΔΗΜΗΤΡΑ ΦΡΑΓΚΕΔΑΚΗ
6. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΥΚΑΛΑΣ
7. ΣΠΥΡΟΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ
8. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΤΑΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ – ΦΥΣΙΚΟΣ