Με θετικά λόγια για τη νέα κυβέρνηση και τα επιτεύγματα των τελευταίων μηνών, αλλά και με παρατηρήσεις για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα διεξήχθη χθες, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, η συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της έκθεσής του για την Ελλάδα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του παραμένει σχετικά απαισιόδοξο για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας υπολογίζοντας ότι η άνοδος του ΑΕΠ και το 2020 θα κινηθεί κοντά στο 2% (έναντι 2,8% που εκτιμά η Αθήνα), ενώ επιμένει και στη θέση του περί μη βιωσιμότητας του χρέους μετά το 2023 (την οποία όμως συνδέει με ανάγκη για μείωση των πλεονασμάτων). Επίσης, επαναλαμβάνει και την πάγια θέση του για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης και για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Η Ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω του εκπροσώπου της στο Ταμείο, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου, τοποθετήθηκε αντικρούοντας τις αιτιάσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη χθες για την Ελλάδα, αλλά και μέσα από την καθιερωμένη επιστολή/απάντηση που περιλαμβάνεται την έκθεση του Ταμείου.
Το πλήρες κείμενο της έκθεσης (η οποία συντάσσεται με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του ΔΝΤ), αναμένεται να κοινοποιηθεί έως την Παρασκευή – Δευτέρα. Αναμένεται και statement του Ταμείου για την εν λόγω συνεδρίαση.
Η σημασία
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μετέχει μεν με πρόγραμμα στην Ελληνική οικονομία. Ωστόσο, ως δανειστής απευθύνει συστάσεις και μετέχει ως παρατηρητής στις αποστολές των Θεσμών πού συνεχίζονται στην Ελλάδα σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.
Ο ρόλος του μετά και την ολοκλήρωση της πρόωρης αποπληρωμής 2,7 δισ. ευρώ από το πιο “ακριβό” μέρος του δανείου του θα μειωθεί με περισσότερο. Αλλά θα διατηρηθεί.
Επιπλέον, οι θέσεις του έχουν ειδική σημασία για τις αγορές. Αποτελεί έναν διεθνή οργανισμό τον οποίο παρακολουθούν οι “ξένοι” δείχνοντας ειδικό ενδιαφέρον όχι μόνο για τις προβλέψεις του (οι οποίες συχνά διαψεύδονται), αλλά και για την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους- DSA την οποία διεξάγει.
Οι εκθέσεις της Κομισιόν
Τα επόμενα “νέα” αναμένονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από τις Βρυξέλλες. Την Τετάρτη έχει καθοριστεί να γίνουν οι ανακοινώσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής των τριών εκθέσεων που αφορούν στην Ελληνική οικονομία.
Ο λόγος για την έκθεση αναφορικά με την Τέταρτη αξιολόγηση σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, για την αποτίμηση του ελληνικού προϋπολογισμού (σ.σ. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ της επίτευξης των στόχων περί πρωτογενών πλεονασμάτων έως και το 2021), αλλά και της έκθεσης για τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες που αντιμετωπίσει η Ελλάδα.
Την άλλη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί και η πρώτη εικόνα για την πορεία του προϋπολογισμού το δεκάμηνο και να γίνει η κατάθεση στη Βουλή (21/11) του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2020.