Πολλά σύννεφα μαζεύτηκαν στην πολιτική σκηνή μετά την εγκατάσταση του πρ/ργού και στο νεοκλασσικό της Βασ. Σοφίας. Στη συγκυρία έρχονται όλα μαζί. Ο κ. Κοτζιάς κατά την παράδοση – παραλαβή με την αναφορά ύπαρξης Π.Δ., που προετοιμαζόταν επί 2 χρόνια, για την επέκταση των χωρικών υδάτων από 6 σε 12 ν.μ. στο Ιόνιο μέχρι Κύθηρα, και Σαρωνικό, πέταξε το μπαλάκι στον κ. Τσίπρα και του ’φερε δυσθυμία, όχι για την ύπαρξή τους, πρέπει να το ‘ξερε, αλλά για τον τρόπο ανακοίνωσης της είδησης. Η άμεση αντίδραση του κ. πρ/ργού ν’ αναλάβει ο ίδιος το ΥΠΕΞ, δηλώνει ότι ήταν απροετοίμαστος, δεν είχε αντικαταστάτη και πάνω στον εκνευρισμό του αποφάσισε αμήχανα.
Για την πρωτοβουλία του κ. Κοτζιά υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Οτι έπρεπε να γίνει για όλες τις θάλασσες και να μην εξαιρεθεί το Αιγαίο, διότι έτσι αναγνωρίζονται οι αιτιάσεις των Τούρκων, ότι το Αιγαίο είναι ειδική περίπτωση και ότι αν εφαρμοσθεί στο Ιόνιο δημιουργούνται τετελεσμένα. Το σωστό θα ήταν πάντως να υπήρχε προηγουμένως διακομματική συνεννόηση. Να αιφνιδιαστεί ο αντίπαλος. Να μην προειδοποιείται.
Ο νέος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι δεν θα προωθήσει τα Π.Δ., αλλά το θέμα θα πάει στο κοινοβούλιο να γίνει νόμος του κράτους. Αρα παγώνει την υπόθεση έχοντας υπ’ όψει και το επικείμενο ταξίδι του στην Αγκυρα, ως πρωθυπουργός, που τον προσκάλεσε ο Ερντογάν κατά την εδώ επισκεψή του, για το οποίο έδωσε εντολές, να γίνουν οι σχετικές προετοιμασίες. Αμα δεν κάνεις ό,τι σου επιτρέπεται νομίμως, είσαι υπό απαγόρευσιν.
Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης, όπως διαμορφώθηκε πλέον, δείχνει προχειρότητα. Αν θες να κάνεις κάτι τέτοιο, με σοβαρότητα, δεν το προαναγγέλλεις. Προετοιμάζεσαι. Ενισχύεις τις στρατιωτικές σου δυνάμεις, έρχεσαι, παρασκηνιακά, σε επαφή με διεθνείς παράγοντες, συμμάχους και φίλους, να ‘χεις υποστήριξη και μετά προβαίνεις σε περαιτέρω κινήσεις. Οταν μάλιστα αυτό είναι νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμά σου, να επιλέξεις πώς και πότε θα υλοποιήσεις τις αποφάσεις σου. Η τακτική είναι οριοθετώ πρώτα και μετά κηρύσσω όπως έχει κάνει η Κύπρος, το Ισραήλ και η Τουρκία στη Μαύρη θάλασσα. Στη Μεσόγειο καμία χώρα εκτός Κύπρου και Ισραήλ δεν έχουν κηρύξει Α.Ο.Ζ.
Ο Τσαβούσογλου αμέσως δήλωσε: «Δεν θα δείξουμε επιείκεια σε ό,τι αφορά τα 12 μίλια στο Αιγαίο χωρίς συμφωνία, όπου οι δύο χώρες έχουν παραλία». Υπενθύμισε του Τουρκικού κοινοβουλίου το 1995 περί casus belli, μετά που η ελληνική Βουλή έδωσε το δικαίωμα στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το Δίκαιο της Θαλάσσης, όποτε αυτή κρίνει.
Η Ν.Δ. προσπαθεί να συνδέσει την παραίτηση του κ. Κοτζιά με την ύπαρξη των Π.Δ. περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης και απαιτεί να δοθεί στη δημοσιότητα η 9ασέλιδη επιστολή παραίτησης Κοτζιά, να μάθουμε τα πραγματικά αίτια, που τον οδήγησαν στην παραίτηση.
Αυτό, που συνέβη με την παράδοση και παραλαβή του Υπ. Εξ/κών χαρακτηρίζεται πολιτικοποίηση υπέρ το δέον της εξωτερικής πολιτικής, που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. Θα δούμε ποια εξέλιξη θα ’χει. Πάντως βλέπουμε ότι η Κομισιόν ζητά απ’ την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες και οι Αμερικανοί να επιλέγουν την τήρηση ίσων αποστάσεων, δηλώνοντας, ότι οι δύο χώρες έχουν διπλωμάτες και διαύλους επικοινωνίας, να λύσουν μόνες τους το ζήτημα. Αμα έχεις τέτοιους φίλους… κλάψ’ τα Χαράλαμπε!