Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Ο Κρητικός επιστήμονας στις ΗΠΑ δρ. Γιώργος Παυλάκης μιλά στα “Χ.ν.” για την πανδημία

Αναγκαία χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ Δρ. Γιώργος Παυλάκης καθώς η επιδημία συνεχίζει να επεκτείνεται. Παράλληλα, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι έως το τέλος του 2020 θα είναι έτοιμο το εμβόλιο.
O κ. Παυλάκης, ο οποίος κατάγεται από την Κρήτη, υπογραμμίζει ότι αν συνεργαστούν όλοι και σκεφτούν το κοινό μακροχρόνιο συμφέρον, η Κρήτη θα μπορούσε να αποφύγει ένα τεράστιο δεύτερο κύμα.
Ο κ. Παυλάκης εργάζεται για πολλά χρόνια ερευνητικά στην Αμερική πάνω σε καινούργιες ανοσοθεραπείες και εμβόλια για καρκίνο και AIDS. Φάρμακα και εμβόλια από το εργαστηριό του είναι σε κλινικές δοκιμές ή στην κλινική πράξη.
Ο Κρητικός επιστήμονας απάντησε σε ερωτήσεις των “Χανιώτικων νέων” για τον νέο κορωνοϊό.

•Πώς εξελίσσεται η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και τον κόσμο, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έχετε στη διάθεσή σας;
Η επιδημία συνεχίζει να επεκτείνεται σε όλα τα μέρη του κόσμου, άρα δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέλος της αρχικής επιδημίας, παγκόσμια.

•Η Ελλάδα στο πρώτο κύμα πήγε καλά, δεν έγινε Ιταλία ή Αμερική. Η εμφάνιση κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι σημαίνει πως έχει ξεκινήσει το δεύτερο κύμα; Και αν ναι, υπάρχουν τρόποι ανάσχεσης για να αποφύγουμε νέα καραντίνα;
Ναι, φυσικά έχουμε δεύτερο κύμα στην Ελλάδα και το βλέπουμε στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, που ανεβαίνει ανησυχητικά. Όπως τονίζαμε από νωρίς, τέτοιες επιδημίες δεν επηρεάζονται από το καλοκαίρι, ήταν προβλέψιμο. Οι τρόποι ανάσχεσης της επιδημίας είναι η συνεπής εφαρμογή των μέτρων που ήδη έχουν εντατικοποιηθεί, εξ αιτίας ακριβώς του δεύτερου επιδημικού κύματος. Μάσκες υποχρεωτικές, απόσταση, πλύσιμο χεριών.

•Πώς κρίνετε τα νέα μέτρα, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας αλλά και το ωράριο στην εστίαση μέχρι τα μεσάνυχτα;
Νομίζω ότι τα νέα μέτρα είναι αναγκαία. Χαίρομαι που η κυβέρνηση παίρνει το κόστος να επιτείνει τα μέτρα για να προστατεύσει την υγεία. Αυτό προστατεύει και την οικονομία. Ξέρουμε από χώρες που δεν πήραν μέτρα γρήγορα, ότι και πολλούς θανάτους θρήνησαν, και η οικονομία καταστράφηκε. Οι επαγγελματίες του τουρισμού και της διασκέδασης ιδιαίτερα πρέπει να σκεφτούν ότι αν συνεχίσει η επέκταση της επιδημίας για πολύ, η Ελλάδα θα βγάλει κακό όνομα και δεν θα μπορούν να την πουλήσουν σαν προορισμό χωρίς επιδημία.

•Τι γίνεται με το θέμα του εμβολίου. Πότε θα είναι έτοιμο;
Ο Πρωθυπουργός έβαλε το θέμα στη σωστή του βάση, ανακοινώνοντας ότι το πρώτο εμβόλιο που θα είναι διαθέσιμο μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έρθει στην Ελλάδα όταν εγκριθεί. Αυτό υπολογίζεται στο τέλος του χρόνου, αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις και εκπλήξεις και αφού το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και προστατευτικό.

•Η Ρωσία ανακοίνωσε πως ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο. Τελικά, η ελπίδα έρχεται από τη Ρωσία; Ή είναι βάσιμες οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από επιστήμονες για τη βιασύνη της Ρωσίας;
Το Ρωσικό εμβόλιο “εγκρίθηκε” από την κυβέρνηση πρόωρα, χωρίς να περάσει από όλα τα απαιτούμενα και παγκόσμια καθορισμένα στάδια δοκιμών. Αυτό που έκανε η Ρωσική κυβέρνηση είναι επιπόλαιο και κινδυνεύει να δώσει κακό όνομα στα εμβόλια, αν έχουν κάνει κάτι στραβά. Δεν έχουμε δει τα πειραματικά δεδομένα των Ρώσων. Δεν έχουν τίποτα ιδιαίτερο τα εμβόλια που ανέπτυξαν, εκτός από το ότι έχουν δύο διαφορετικούς ιούς του κοινού κρυολογήματος (Αδενοϊούς) σε ένα εμβόλιο για να το κάνουν πιο δραστικό. Το εμβόλιο χρειάζεται να δίνεται σε δυο δόσεις. Αυτού του είδους τα εμβόλια μπορεί να μη δουλέψουν κατά τη δεύτερη χορήγηση, γιατί ο οργανισμός δημιουργεί άμυνα εναντίον του Αδενοϊού αντί για τον κορωνοϊό. Ετσι, οι Ρώσοι αντί για ένα εμβόλιο έφτιαξαν δυο, που σημαίνει διπλό κόστος και διπλή διαδικασία για να δείξεις ότι είναι ασφαλής. Μπορεί το Ρωσικό εμβόλιο να είναι ενεργό αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν ξέρουμε τίποτα για τη δραστικότητα και ιδιαίτερα για την ασφάλεια του. Η Κινεζική εταιρεία CanSino Biologics έχει ήδη ένα παρόμοιο εμβόλιο που χρησιμοποιεί Αδενοϊό 5 εγκεκριμένο για χρήση στον Κινεζικό στρατό. Αυτή η τεχνολογία έχει εγκαταλειφθεί στη δύση, γιατί βρέθηκε ότι πάρα πολλά άτομα έχουν αντισώματα εναντίον του Αδενοϊού 5.

•Στα Χανιά και την Κρήτη μετά την καραντίνα ξεκίνησε η εμφάνιση κρουσμάτων. Νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης. Υπάρχει περιθώριο ελέγχου και περιορισμού της εξάπλωσης της Covid-19;
Αν συνεργαστούν όλοι και σκεφτούν το κοινό μακροχρόνιο συμφέρον, νομίζω ότι η Κρήτη θα μπορούσε να αποφύγει ένα τεράστιο δεύτερο κύμα. Σωστά κάνουν οι γιατροί και προειδοποιούν. Χρειάζεται να τηρούνται επακριβώς και συνεχώς τα μέτρα που είπαμε παραπάνω. Βλέποντας την εξέλιξη της επιδημίας στην Κρήτη νομίζω ότι το κύριο είναι η αποφυγή συγκεντρώσεων και κοντινής επαφής. Και είμαι σχετικά αισιόδοξος, γιατί νομίζω ότι οι Ελληνες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι κρατούν τα μέτρα ευλαβικά, οπότε εμποδίζουν τη διάδοση του ιού.

•Το κλίμα της Κρήτης παίζει ρόλο σε ό,τι αφορά τη μετάδοση του κορωνοϊού; Εχετε υπόψη σας στοιχεία από την επιδημιολογική μελέτη που γίνεται στο νησί;
Το ελληνικό καλοκαίρι επιτρέπει σε όλους να ζουν έξω για ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου τους. Με αυτή την έννοια, βοηθάει το καλοκαίρι, γιατί είναι εύκολο να κρατάς αποστάσεις όταν τα σχολεία είναι κλειστά και βρίσκεσαι στην ακροθαλασσιά. Αλλά χωρίς να πηγαίνεις στα μπιτσόμπαρα. Οι επιδημιολογικές μελέτες στον πληθυσμό είναι σημαντικές, επειδή επιτρέπουν μια πολύ λεπτομερέστερη καταγραφή της επιδημίας. Η συνεχής μελέτη στην Κρήτη θα επιτρέψει την καλύτερη αντίδραση κατά του ιού, αν ξέρουμε που κρύβεται.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα