Το μεγαλύτερο μέσον για την ανάρρωση της οικονομίας απ’ την κρίση λόγω covid και το εφαλτήριο επανεκκίνησης της παραγωγικότητας κάθε χώρας είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος του χάσματος ανάμεσα σε πλούσια και πτωχευμένα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Μεταξύ των κατευθυντήριων γραμμών για την ανάπτυξη συγκαταλέγεται και η ψηφιοποίηση πολλών λειτουργιών της δημόσιας ζωής. Σήμερα η τεχνολογία εισχωρεί στο βαθύ κράτος και θεωρείται μια απ’ τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις.
Αλλάζει η ζωή μας με την εφαρμογή ψηφιακών πρακτικών, που θα μειώνουν την ταλαιπωρία των πολιτών. Θα ήταν, όμως, άνευ αξίας, χωρίς την ύπαρξη του Ταμείου Ανάκαμψης, που υπόσχεται επενδυτική δραστηριότητα και διάθεση επάρκειας ρευστότητας. Στόχος είναι, να προκύψει μόνιμη και όχι πρόχειρη ανάπτυξη. Να παίξει τον ρόλο της “ατμομηχανής” στην έλξη των επί μέρους οχημάτων της οικονομίας και να μη συμβεί, όπως στο παρελθόν με τα Ολοκληρωμένα Μεσογειακά Προγράμματα (Μ.Ο.Π.) απ’ τον Ευρωπαϊκό κουμπαρά, που αντί για ανάπτυξη ζήσαμε κατάρρευση. Σημεία επείγοντα του νέου επενδυτικού προσανατολισμού είναι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, η βιώσιμη ανάπτυξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας κ.ά. Επίσης, η ενίσχυση του διοικητικού μηχανισμού με αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης από ικανούς ανθρώπους επιστημονικά καταρτισμένους και με εμπειρία τεχνοκράτες, να κοιτάζουν τη δουλειά τους και να μη γίνονται αντικείμενο πολιτικών σκοπιμοτήτων. Υπάρχουν και άλλες αναπροσαρμογές που είναι αναγκαίες ν’ ακολουθήσει η χώρα. Να ενθαρρυνθεί η δημιουργία νέων επιχειρηματικών προτύπων, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στην τεχνολογική πρόοδο. Οι τράπεζες να επιλέγουν καινοτόμους επαγγελματίες, που θα παράγουν εξαγώγιμα ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες στις διεθνείς αγορές.
Σοβαρότατο ρόλο θα αποτελέσει η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, που αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη δημιουργία στελεχών υψηλών προδιαγραφών, που να μη στοχεύουν τη σταδιοδρομία τους σε χώρες του εξωτερικού, οι οποίες τους αμείβουν πλουσιοπάροχα, και καλά κάνουν, αφού δεν ξόδεψαν μία να τους κάνουν επιστήμονες. Ανακοινώθηκε δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακής πολιτικής για την υγεία, που θα περιλαμβάνει την ταυτότητα για κάθε ασθενή. Εδώ, όμως, ο πολύ μυημένος με το ίντερνετ θα δύναται να προκαλεί απαραίτητες ή καταχρηστικές εξετάσεις δημιουργώντας ζητήματα στο σύστημα, αλλά και να γίνει δίκοπο μαχαίρι, σε περίπτωση που ο ασθενής από αβλεψία δεν θα πληροφορήσει το σύστημα για μια εξέλιξη της υγείας του, και να συμβεί ανεπανόρθωτη ζημιά στον ίδιο. Στο πλαίσιο των εξελίξεων του Ταμείου Ανάκαμψης επισκέφθηκε τη χώρα μας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία παρουσίασε σε εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά την έναρξη υλοποίησης του επικαιροποιημένου ελληνικού προγράμματος, μιας και η Ελλάδα είναι η πρώτη από τις 5 χώρες, που υλοποιείται το εγχείρημα “Ελλάδα 2.0”, για το οποίο θα αντληθούν 7,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, αντί 3,5 δισ. ευρώ που αρχικώς προβλεπόταν.
Παρασκευάς Περάκης και Ελένη Φουντουλάκη σχολιάζουν την επικαιρότητα και μπαίνουν… onLine με τον ηθοποιό, τ. Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ Μιχάλη Αεράκη και τον Marketing Specialist, Γιώργο Γκέκα