Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Δώρο ζωής σε ασθενείς με κακοήθη νοσήματα

Το ανεκτίμητο δώρο της ζωής σε ασθενείς που νοσούν από κακοήθη νοσήματα του αίματος όπως λευχαιμία, έχουν την ευκαιρία να κάνουν δωρητές ομφαλοπλακουντιακού αίματος στην Κρήτη δια μέσου του Συλλόγου “Ορίζοντας” που για τον σκοπό αυτό ξεκίνησε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος της Ακαδημίας Αθηνών. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, είναι το αίμα που παραμένει στον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα, αμέσως μετά τη γέννηση ενός παιδιού, το αίμα αυτό, όπως και ο μυελός των οστών, είναι πλούσιο σε αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα δηλαδή, σε άγουρα κύτταρα που έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται και να ωριμάζουν. Χρησιμοποιούνται για τη μεταμόσχευση ασθενών που νοσούν από κακοήθη νοσήματα του αίματος (λευχαιμία, κ.λπ.). Η μεταμόσχευση αίματος από ομφάλιο λώρο και πλακούντα σε ασθενείς με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές παθήσεις είναι μια νέα μέθοδος θεραπείας που εφαρμόζεται από το 1988. Όπως επισημαίνει η κοινωνική λειτουργός του “Ορίζοντα” Αργυρώ Δρακάκη, «για την υποψήφια δότρια η λήψη είναι εύκολη, γρήγορη, ακίνδυνη και για τον λήπτη σωτήρια, πολύτιμη και ανεκτίμητη».

drakakiΣτόχος του Συλλόγου σύμφωνα με την κα Δρακάκη είναι μέσα από την πληροφόρηση των γυναικών που θέλουν να προσφέρουν μία ευκαιρία ζωής σε κάποιον άλλον άνθρωπο, να υπάρξουν περισσότεροι δωρητές ομφαλοπλακουντιακού αίματος στην Κρήτη. «Ο Σύλλογος “Ορίζοντας” από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, προωθεί το μήνυμα του εθελοντισμού και της δωρεάς. Εξάλλου δραστηριοποιείται χάρη στην προσφορά των εθελοντών. Ένας από τους σκοπούς μας είναι η ενημέρωση του κόσμου στα θέματα που αφορούν τον καρκίνο, η ευαισθητοποίηση και η ανάδειξη της σημασίας της δωρεάς αίματος, αιμοπεταλίων και μυελού των οστών» ανέφερε η κοινωνική λειτουργός του “Ορίζοντα”, προσθέτοντας ότι «τα τελευταία χρόνια και ύστερα από ενημερωτικές εκδηλώσεις με ομιλίες ιατρών και αφηγήσεις εμπειριών δοτών και ληπτών, έχει αυξηθεί ενθαρρυντικά ο αριθμός των εθελοντών δοτών. Η αναγκαιότητα εύρεσης ενός συμβατού δότη, ανεκτίμητης σημασίας για τη ζωή ενός ανθρώπου, είναι ο λόγος που κινητοποιεί τον κόσμο να γίνει εθελοντής δότης». Μάλιστα όπως επεσήμανε η κα Δρακάκη, «το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες μέλλουσες μητέρες προσεγγίζουν τον “Ορίζοντα” με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με τη δωρεά ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Γυναίκες απ’ όλη την Κρήτη επιθυμούν να γίνουν δότριες αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο. Έτσι από την ανάγκη αυτή ο “Ορίζοντας” αποφάσισε να ξεκινήσει συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος της Ακαδημίας Αθηνών, για την πληροφόρηση των γυναικών και την ικανοποίηση της επιθυμίας τους να γίνουν δότριες και να προσφέρουν μία ευκαιρία ζωής σε κάποιον άλλον άνθρωπο… ανεκτίμητης αξίας».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.Τ.ΟΠ.Α.

stavropoulou-giokaΑπό την πλευρά της η Διευθύντρια της Ελ.Τ.ΟΠ.Α., κα Αικατερίνη Σταυροπούλου -Γκιόκα, μιλώντας στα “Χ.Ν.” και ερωτηθείσα για το πώς διασφαλίζεται η διαφάνεια και αξιοπιστία της διαδικασίας απάντησε πως «η διαδικασία της δωρεάς, επεξεργασίας, κρυοκατάψυξης και διάθεσης των μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος διασφαλίζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ο οποίος είναι εκ του Νόμου 3984/11 η Αρμόδια Αρχή για τη εποπτεία όλων των ενεργειών – διαδικασιών που αφορούν στους ιστούς και κύτταρα». Μάλιστα όπως επεσήμανε, «στην Τράπεζα φυλάσονται αυτή τη στιγμή περί τις 3000 μονάδες ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Μέχρι στιγμής η Τράπεζα έχει διαθέσει 12 μονάδες στην Ελλάδα και 3 μονάδες σε Κέντρα του εξωτερικού». Σύμφωνα με την κα Σταυροπούλου, «η Κρήτη από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της Τράπεζας την έχει υποστηρίξει ένθερμα. Στατιστικά, οι περισσότερες μονάδες που καθημερινά φτάνουν στην Τράπεζα εκτός Αττικής προέρχονται από την Κρήτη». Για τον λόγo αυτό, όπως γνωστοποίησε «έχουμε ξεκινήσει επίσημη συνεργασία με την Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου για τη δημιουργία σταθμού (κόμβου) ενημέρωσης και συλλογής μονάδων Οπ.Α και αποστολής των κατάλληλων μονάδων προς επεξεργασία στην Έλληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του ΙΙΒΕΑΑ. Υπεύθυνη της νέας συνεργασίας είναι η καθηγήτρια και δ/ντρια της ως άνω κλινικής κα Ελένη Παπαδάκη».

 

H Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος

Η Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών λειτουργεί από το 2003 στο πλαίσιο του Κέντρου Κλινικής Έρευνας (Τομέας Κυτταρικής Θεραπείας – Ανοσογενετικής – Τμήμα Κυτταρικών Θεραπειών με Αρχέγονα Αιμοποιητικά Κύτταρα). Είναι η μοναδική τράπεζα Ιστών Ομφάλιου Λώρου και Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΟΠΑ) και Μεσεγχυματικών Κυττάρων στην Ελλάδα, με άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Υγείας. Ελέγχεται από το Υπουργείο Παιδείας, δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Από τον Απρίλιο του 2013, η Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος είναι η 37η Τράπεζα παγκοσμίως και η μοναδική στην Ελλάδα που στηρίζει τη μη συγγενική αλλογενή μεταμόσχευση, διαπιστευμένη από τον παγκόσμιο οργανισμό κυτταρικών θεραπειών Fact-NetCord. Τον Μάρτιο του 2013 το εργαστήριο Ανοσογενετικής και Ιστοσυμβατότητας έλαβε διαπίστευση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ανοσογενετικής, European Federation and Immunogenetics (EFI). Τον Ιανουάριο του 2006 η Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος χορήγησε στη διεθνή δεξαμενή του NetCord τις πρώτες 100 μονάδες και από το Μάρτιο του 2007 άρχισε να χορηγεί μονάδες ομφαλοπλακουντιακού άιματος στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” για μεταμόσχευση σε ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα. Το 2011 χορήγησε την πρώτη μονάδα ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε ασθενή με λευχαιμία στο εξωτερικό ενώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 η Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος χορήγησε στο NetCord 2.300 μονάδες έτοιμες για κλινική χρήση. Στόχος της Ελληνικής Τράπεζας ΟΠΑ είναι η επεξεργασία και φύλαξη 10.000 μονάδων ΟΠ.Α, στις οποίες θα περιλαμβάνονται όλες οι συχνότητες των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας του ελληνικού πληθυσμού, προκειμένου να καλύψει το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας καθώς και των Ελλήνων της διασποράς.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.bioacademy.gr/health-services/H8KK/hellenic-cord-blood-bank?lang=gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα