Δόσεις. Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί! Με έναν νέο φόρο, όπως είναι ο ΕΝ.Φ.Ι.Α., να καταβληθεί σε 100 δόσεις! Ας τα μαζέψει τώρα η κυβέρνηση γιατί αυτή και μόνο ευθύνεται για το μέτρο. Το γεγονός είναι ότι χρειάζεται ψυχραιμία και όχι σπασμωδικές κινήσεις στη φάση που βρίσκεται η χώρα. Πάνω από όλα δεν χρειάζεται να υποκύπτει στις σειρήνες του λαϊκισμού της αντιπολίτευσης, επειδή οι δημοσκοπήσεις τη φέρνουν ante portas.
Έτσι σε κάποιους στην κυβέρνηση επανεμφανίζονται οι αρετές του πελατειακού συστήματος. Σκεπτόμενοι εκ του πονηρού και ανεξάρτητα των δεσμεύσεων της χώρας, «αφού δεν έχουμε τη δυνατότητα για να “αγοράσουμε”, ας κάνουμε άπειρες δόσεις σε αυτά που πρέπει να εισπράξουμε».
Βέβαια στην πράξη καταργούν την αυτοτέλεια του Προϋπολογισμού του Κράτους σε σχέση με τη χρονική του διάρκεια. Ποιος κόπτεται τώρα για το δημόσιο συμφέρον; Οταν δεν εισπράξεις, πώς πληρώνεις; Μα με δανεικά! Ετσι είχε μάθει το πολιτικό μας σύστημα να πράττει για δεκαετίες! Μόνο που σήμερα ο πακτωλός των δανεικών έχει στερέψει και ανεξάρτητα των μνημονίων τα πράγματα έχουν αλλάξει και θα πρέπει να το συνειδητοποιήσει κατ’ αρχάς το πολιτικό σύστημα της χώρας. Δεν μπορεί να κάνει ό,τι έκανε στο παρελθόν. Γιατί έχει αλλάξει σημαντικά το πλαίσιο, με τον έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών – μελών από την Επιτροπή. Πριν την ψήφισή τους από τα Εθνικά Κοινοβούλια δίνει την έγκρισή της η Επιτροπή.
Κόκκινα δάνεια. Ασφαλώς και στις τράπεζες πρέπει να είναι η αρμοδιότητα για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων για τις ρυθμίσεις στα κόκκινα δάνεια. Ομως θα πρέπει να ελέγχονται για την αντικειμενικότητα των κρίσεών τους από μια ανεξάρτητη Αρχή, πιθανόν της Τράπεζας της Ελλάδος. Οπως επίσης θα πρέπει να ελέγχεται αν οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες της χώρας διοχετεύουν στην αγορά σε επιχειρήσεις και οικογένειες με τη μορφή νέων δάνειων τα χαμηλότοκα δάνεια που λαμβάνουν από την Ε.Κ.Τ. γι’ αυτό τον σκοπό και προορίζονται για την τόνωση της αγοράς.
Επιστροφή στην Ανάπτυξη. Με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) συνεχίζει να αυξάνει και το 3ο τρίμηνο του 2014 κατά 0,7% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2014. Ετσι συνολικά το Α.Ε.Π. παρουσιάζει αύξηση 1,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Αυτές είναι εκτιμήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Και με βάση την τελευταία ανακοίνωση φαίνεται επιτέλους η ελληνική οικονομία να ξεφεύγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και σιγά με μικρά βήματα να σταθεροποιείται η οικονομία μας. Αυτό το στοίχημα φαίνεται να κερδίζεται παρά τα αντίθετα που υποστήριζαν οι Κασσάνδρες της καταστροφής. Το ζήτημα είναι να κερδηθεί και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα που θα διασφαλίσει τελικά την οικονομική σταθερότητα. Θα τα καταφέρουμε σαν χώρα ή μέσα από πρόωρες εκλογές θα κινδυνεύσουμε να οδηγήσουμε τη χώρα στην αβεβαιότητα και ό,τι αυτή συνεπάγεται για την οικονομική και κοινωνική σταθερότητά της.
*artemakism@ameksa.gr