Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τη βραδιά κλασικής μουσικής στα Μεσκλά της Δ.Ε. Μουσούρων, στην πηγή των Νικολιανών, με το μουσικό σχήμα Ολλανδών Καλλιτεχνών “Classical Cruise Quintet”, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Πλατανιά, σε συνεργασία με τους Τοπικούς Φορείς. Ακολουθούν δύο σύντομες σκέψεις για την πρωτοβουλία αυτή.
Καθώς κοίταζα το Πρόγραμμα και τις ημερομηνίες γέννησης και κοίμησης των Μπαχ, Μότσαρτ, Σοπέν, Στράους και άλλων συνθετών, έκανα τον εξής συνειρμό: Όταν όλοι αυτοί έγραφαν μουσική, ο Καντανολέων και οι Χαΐνηδες στα Μεσκλά και στις γύρω ρεματιές του Ομαλού προσπαθούσαν να περισώσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και να που σήμερα ήλθε ο καιρός στον ίδιο τόπο, με την υπόκρουση του ρυακιού και της πανδαισίας των τζιτζικιών, κάποιοι νέοι φιλέλληνες να μάς ενδυναμώνουν με την κλασική μουσική. Το καλωσόρισμα με το ριζίτικο από την μάδα ριζίτικου του Λαογραφικου Ομίλου Χανιων ΛΟΧ «για ιδές περβόλι όμορφο» έδωσε μία ξεχωριστή νότα φιλοξενίας. Η μουσική και ιδιαιτέρως οι χορδές της, που είναι η ψυχή της μουσικής, δημιουργούν όμορφες στιγμές και ενώνουν τους ανθρώπους!
Η πρώτη σκέψη είναι ότι χρειαζόμαστε και σήμερα φιλέλληνες και ευχαριστούμε πολύ τους μουσικούς Wouter Schmidt (βιόλα), Eva Bengtsson (βιολί), Eveline Rosenhart, (βιολοντσέλο), Boukje Raes (βιολί) και Joost van der Meent (πιάνο) για την προσφορά τους αυτή, ιδίως εν καιρώ Κορωνοϊού.
Πριν από χρόνια υπήρχε ένα Πρόγραμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Δώστε μια ψυχή στην Ευρώπη» (Giving a soul to Europe). Τότε ο Ζακ Ντελόρ τόνιζε ότι πρέπει να δώσουμε ψυχή στην Ευρώπη, γιατί καμία κοινωνία δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην οικονομία της. Τόνισα κι άλλες φορές ότι ο αγώνας ανάμεσα στην ενδοχώρα και τα παράλια είναι άνισος. Χρειάζεται και μία γενικότερη ανασύσταση της Επαρχίας, γιατί σε λίγο καιρό όλοι θα λέμε: «Ερημοκαταλύματα γέμισαν τα χωριά μας κι ένας καημός πολλά βαρύς ματώνει την καρδιά μας» (Μαντινάδα από Χανιώτικα Νέα)!
Και εδώ τον πρωτεύοντα ρόλο καλείται να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι/Περιφέρειες), συχνά σε συνδυασμό και με τη δημιουργική εθελοντική προσφορά και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αλλά και οι τοπικές κοινωνίες θα ήταν καλό να αναλάβουν πιο έντονα και συστηματικά δράσεις διατήρησης, προβολής και ενίσχυσης του εντόπιου πολιτισμού τους και να τον εξάγουν και προς τα έξω.
Μία μικρή έκπληξη, λοιπόν, εν μέσω Κορωνοϊού και υψηλών θερμοκρασιών από τον Δήμο Πλατανιά και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Ασπασία Λουπάκη, που τόλμησε και έδωσε -ακόμη μία φορά- ψυχή στην ενδοχώρα. Καλή δύναμη σε όλους και γρήγορα νέες εκπλήξεις.
Ελπιδοφόρο αυτό που έγινε στα Μεσκλά, σημαντική και η φωνή σας, κύριε Ζορμπά. Δεν ξέρω, έχω όμως την αίσθηση ότι η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, με πρωτοπόρο εσάς, τον Διευθυντή της, κάτι θα πράξει (και) προς αυτήν την κατεύθυνση. Όχι μόνο επειδή το αξίζει αυτό η ύπαιθρος γενικά, αλλά και επειδή το δικαιούται. Το τονίζετε και εσείς εμμέσως αλλά πολύ εύστοχα συνδέοντας τους μεγάλους ξένους συνθέτες με τους αγωνιστές της ελευθερίας της Κρήτης.