Με µεγάλο ενδιαφέρον συνεχίζονται τα µαθήµατα και οι περιβαλλοντικές δράσεις σε Χανιά και Ρέθυµνο για τους συµµετέχοντες στο 12ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής ∆ηµοσιογραφίας οι εργασίες του οποίου φιλοξενούνται στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (ίδρυµα Αγία Σοφία).
Οι επαγγελµατίες δηµοσιογράφοι, φοιτητές τµηµάτων δηµοσιογραφίας και µεταπτυχιακοί του ΑΠΘ και του ΕΚΠΑ που παρακολουθούν τις εργασίες του Θερινού Σχολείου, επισκέφθηκαν τον Εθνικό ∆ρυµό στο Φαράγγι της Σαµαριάς και ενηµερώθηκαν στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού ∆ρυµού για περιβαλλοντικές πτυχές της περιοχής, τη χλωρίδα και πανίδα, όπως επίσης για θέµατα που αφορούν στη διαχείριση και την επισκεψιµότητα του.
Παράλληλα ξεναγήθηκαν στο Βοτανικό Πάρκο-Κήποι Κρήτης όπου ο Πέτρος Μαρινάκης, διευθυντής, του Βοτανικού Πάρκου τους µύησε στα µυστικά προστασίας, φροντίδας και σε σηµαντικά θέµατα του Πάρκου το οποίο διαθέτει µεταξύ άλλων σπάνια δείγµατα της τοπικής χλωρίδας και πανίδας, καθώς επίσης τροπικές και υποτροπικές ποικιλίες από όλο τον κόσµο, ενώ µε οδηγό τον βραβευµένο ΣΕΦ Γιάννη Αποστολάκη, συµµετείχαν σε γευσιγνωσία λαδιού και ενηµερώθηκαν για τον κρητικό θησαυρό το λάδι, χαρακτηριστικά του ως προϊόν και ποικιλίες ενώ διαπίστωσαν τις προσπάθειες που γίνονται για την ισχυροποίηση του στις αγορές.
Η δρ Φανή Γαλατσοπούλου, ΕΕΠ και η δρ Κλειώ Κεντερελίδου Ε∆ΙΠ, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης πραγµατοποίησαν διαλέξεις για την κλιµατική κρίση, τουρισµό και ανθεκτικότητα, ενώ µετέφεραν τους συµµετέχοντες, εκπαιδευτικά, στη φόρµα του ∆ιαδραστικού Εργαστηρίου Μελέτης Περιπτώσεων και στο Εργαστήριο σχεδιασµού εκστρατείας ευαισθητοποίησης.
Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε και για την πρότυπη µονάδα επεξεργασίας Χαρουπιού µε σηµαντικό κύκλο εργασιών και πολλούς κωδικούς προϊόντων µε βάση το χαρούπι, στη µονάδα Creta Carob, στην Αργυρούπολη Ρεθύµνου. Η εταιρεία χρησιµοποιεί 100% κρητικά Χαρούπια αξιοποιώντας την παραγωγή στο νησί και ενισχύοντας νέες καλλιέργειες χαρουπιών από νέους παραγωγούς. Σηµαντικό είναι το γεγονός ότι η συγκεκριµένη µονάδα λειτουργεί οικολογική παραγωγή µε χαµηλό ενεργειακό αποτύπωµα, ενώ όλος ο σχεδιασµός και η µονάδα παραγωγής έχει απασχολήσει τον Ελληνικό και ∆ιεθνή Τύπο και ΜΜΕ για τους σχεδιασµούς και την περιβαλλοντική στρατηγική και αποτύπωµα που διατηρεί.
Ακολούθησε επίσκεψη, ξενάγηση στην Ιερά Μονή Αρκαδίου όπου ο υπεύθυνος ιεροµόναχος αρχιµανδρίτης π. Θεολόγος ενηµέρωσε τους σπουδαστές για την ιστορία της Μονής, την Εθελοθυσία των 964 Κρητικών, αγωνιστών και λαϊκών το 1866 κατά την πολιορκία τους από 15.000 Τούρκους που θέλησαν να σπάσουν την αντίσταση και την οργάνωση αντίστασης στο Ρέθυµνο, την οποία συντηρούσε η Μονή Αρκαδίου ως η έδρα της τοπικής επαναστατικής επιτροπής µε αποθήκη πολεµοφοδίων, τροφίµων αλλά και το καταφύγιο πολλών χριστιανών. Κάτοικοι των γύρω από τη Μονή χωριών εναντιώθηκαν στην Οθωµανική κατοχή και τυραννία, πολέµησαν µέσα από τα τείχη της Μονής Αρκαδίου µέχρι που το Φιτίλι της Λευτεριάς άναψε στην Μπαρουταποθήκη της Μονής από τον Ηγούµενο της, Γαβριήλ Μαρινάκη, εξέχουσα πνευµατική προσωπικότητα, µε αστείρευτη πηγή πατριωτισµού και θάρρους.
Οι καθηγητές Ιωάννα Κωσταρέλλα, και Αντώνης Σκαµνάκης από το Τµήµα ∆ηµοσιογραφίας & ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης και ο Στέλιος Παπαθανασόπουλος, καθηγητής, Τµήµα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη µέχρι τώρα πρόοδο των εργασιών του 12ου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής ∆ηµοσιογραφίας το οποίο οπλίζει όπως επισήµαναν, τους συµµετέχοντες µε τα εφόδια εκείνα για να κατανοήσουν σε βάθος το τρόπο που οι δηµοσιογράφοι οφείλουν να εστιάζουν στα σηµαντικά ζητήµατα και θέµατα που άπτονται του περιβάλλοντος και της κλιµατικής αλλαγής.
Την Οργάνωση του 12ου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής ∆ηµοσιογραφίας έχουν: “Τµήµα ∆ηµοσιογραφίας & ΜΜΕ Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, Εργαστήριο ∆ηµοσιογραφικών Σπουδών & Επικοινωνιακών Εφαρµογών, Τµήµα Επικοινωνίας και ΜΜΕ Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών, µε Επιστηµονική Επιτροπή τους Ανδρέα Βέγλη, Βλάση Βλασίδη, Φανή Γαλατσοπούλου, Κλειώ Κεντερελίδου, Ιωάννα Κωσταρέλλα, Θώµη Μπαλτζή, Στέλιο Παπαθανασόπουλο, Φώτη Ποντικάκη, Αντώνη Σκαµνάκη”.