∆ράσεις ευαισθητοποίησης των Χανιωτών σε θέµατα που αφορούν το περιβάλλον αλλά και τον δηµόσιο χώρο, περιλαµβάνει ευρωπαϊκό πρόγραµµα το οποίο στην Ελλάδα συντονίζεται από το Εργαστήριο ∆οµηµένου Περιβάλλοντος και ∆ιαχείρισης Ενέργειας της Σχολής Χηµικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και υλοποιείται σε συνεργασία µε τον ∆ήµο Χανίων.
Χθες στο Μεγάλο Αρσενάλι πραγµατοποιήθηκε το 5ο διαδραστικό εργαστήριο του προγράµµατος µε τίτλο: Varcities, που χρηµατοδοτείται από το πρόγραµµα έρευνας και καινοτοµίας Horizon 2020 της Ευρωπαικής Ενωσης. Επιστηµονικά υπεύθυνη του προγράµµατος είναι η διευθύντρια του Εργαστηρίου ∆οµηµένου Περιβάλλοντος και ∆ιαχείρισης Ενέργειας της Σχολής Χηµικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγήτρια ∆ιονυσία Κολοκοτσά ενώ στην ερευνητική οµάδα συµµετέχουν οι Κατερίνα Λιλλή και Ελισάβετ Τσέκερη.
Εξω από το Μεγάλο Αρσενάλι, στην πλατεία, είχε τοποθετηθεί το Mobile Urban Living Room (MULaR): ένα υπαίθριο σαλόνι, ειδικά διαµορφωµένο για τον δηµόσιο χώρο.
Είναι, σύµφωνα µε τους υπεύθυνους του προγράµµατος, «µια πολυλειτουργική, φορητή κατασκευή, σχεδιασµένη για να ταξιδεύει στην πόλη, εµπνέοντας ενθουσιασµό στους πολίτες για τους χώρους πρασίνου. Πάρκα, αστικά δάση, περιοχές Natura 2000, σχολικές αυλές, υγρότοποι και δηµοτικές πλατείες είναι µερικοί από τους φυσικούς χώρους πρασίνου που θα µπορούσαν να φιλοξενήσουν το Mobile Urban Living Room. Λειτουργώντας ως σηµείο συνάντησης, το MULR ενθαρρύνει τους πολίτες να συµµετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, αυξάνοντας την αξία των χώρων αυτών».
Επίσης, στο πλαίσιο του προγράµµατος αναπτύσσεται «σύστηµα από σταθερούς και κινητούς αισθητήρες», που συλλέγει δεδοµένα για δώδεκα περιβαλλοντικές παραµέτρους, όπως ποιότητα αέρα, θερµοκρασία και υγρασία.
«Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών συλλέγονται χρήσιµα δεδοµένα πρασίνου, περιβαλλοντικών συνθηκών και υγείας και ευηµερίας των πολιτών, αναλύονται από το Πολυτεχνείο Κρήτης για να παράγουν χρήσιµες στρατηγικές αστικής ανάπλασης. Τα δεδοµένα αυτά τροφοδοτούν την πλατφόρµα Υγείας και Ευηµερίας του VARCITIES».
Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου, «αναπτύχθηκε ένα παιχνίδι µεικτής και επαυξηµένης πραγµατικότητας, µε στόχο τη διαδραστική εκπαίδευση των πολιτών και την ευαισθητοποίησή τους για τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Το παιχνίδι εφαρµόζεται στους χώρους πρασίνου του ∆ηµοτικού Κήπου και των Αγίων Αποστόλων, προσφέροντας µια πρωτοποριακή εµπειρία εκµάθησης. (https://varcities.eu/resources/varcities-gonature-game/)