Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Δράσεις για ελαιόλαδο – ελαιοτουρισμό σε Χανιά και Ρέθυμνο

Σειρά δράσεων για το ελαιόλαδο, τον ελαιοτουρισμό και την ελαιοκομία, οργανώνονται στα Χανιά και το Ρέθυμνο.

Ειδικότερα:

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΛΑΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟ

Μια πρωτότυπη ημερίδα που περιλαμβάνει περιηγήσεις, ξεναγήσεις γευσιγνωσίας και άλλα δρώμενα πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο σε διάφορες περιοχές του Ρεθύμνου. Απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους υπηρεσιακά και επιχειρηματικά για τον ελαιοτουρισμό. όπως: Παράγοντες Αυτοδιοίκησης και τουρισμού, ελαιοτριβεία, ταξιδιωτικά γραφεία, έλαιο-μουσεία, επισκέψιμα ελαιοτριβεία, ελαιο-ταβέρνες, γεωτεχνικούς, γευσιγνώστες, ξεναγούς. Βασικός στόχος της ημερίδας αυτής που οργανώνεται από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, τον Δήμο Ρέθυμνου, την Περιφέρεια Κρήτης, και το ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης είναι η ενθάρρυνση της ανάπτυξης του Ελαιοτουρισμού στην ενδοχώρα του νησιού η οποία διαθέτει αρκετά σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα

. Η ημερίδα θα αρχίσει από τις 9 το πρωί με χαιρετισμούς των οργανωτών και σύντομες εισηγήσεις που θα γίνουν στο ξενοδοχείο Aquila Porto Rethymo. Στην συνέχεια θα αρχίσει μια περιήγηση σε κάποια από τα πολλά ελαιοκομικά αξιοθέατα του Ρεθύμνου, όπως το νέο Μουσείο Λαδιού στους Αρμένους και τα Ρωμαϊκά ελαιοπιεστήρια στο Χαμαλεύρι. Θα ακολουθήσει μετάβαση σε ταβέρνα στο Αστέρι οπου αρχικά θα γίνει επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια εικόνα για τις γευστικές κατηγορίες του ελαιολάδου και τέλος θα γίνει γευσιγνωσίας εδεσμάτων με ελαιόλαδο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ: www.sedik.gr.

 

Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… unboxing την επικαιρότητα

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Η Περιφέρεια Κρήτης και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων, διοργανώνουν εσπερίδα για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Kriti”, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στις 5 μ.μ., στην αίθουσα Ν. Ψυλλάκης του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) (Λεωφόρος Καραμανλή 167, Αγροκήπιο, Χανιά). Την εκδήλωση υποστηρίζουν οι: Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος είναι «να ενημερωθούν οι παραγωγοί για όλες εκείνες τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την ελαιοκαλλιέργεια, τη συγκομιδή και μεταφορά του ελαιόκαρπου, την ελαιοποίηση, την αποθήκευση και τυποποίηση του ελαιόλαδου, ούτως ώστε να προστατεύεται η ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου». Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν είναι:

•Ποιότητα ελαιόλαδου και παράγοντες που την επηρεάζουν.

•Ορθές πρακτικές κατά την ελαιοκαλλιέργεια (άρδευση, λίπανση, κλάδεμα, φυτοπροστασία), συγκομιδή, μεταφορά, ελαιοποίηση, αποθήκευση και τυποποίηση για την παραγωγή ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας.

•Επιμόλυνση ελαιόλαδου από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ορυκτέλαια κ.α.

•Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου (επίδειξη γευσιγνωσίας). Ομιλητές της εκπαίδευσης θα είναι οι:

•Δρ. Γεώργιος Καλαντζάκης, Εντεταλμένος Ερευνητής, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ), Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ)

•Δρ. Γεώργιος Κουμπούρης, Διευθυντής Ερευνών, Εργαστήριο Ελαιοκομίας, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ •Δρ. Ματθαίος Μαθιουδάκης, Εντεταλμένος Ερευνητής, Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

•Δρ. Αργυρώ Καλαϊτζάκη, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια, Εργαστήριο Εντομολογίας, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

•Δρ. Ιωάννα Μανωλικάκη, Επιστημονική Συνεργάτιδα, Εργαστήριο Ελαιοκομίας, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

•Ελένη Μπαρμποπούλου, Γεωπόνος MSc, Υπεύθυνη ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

•Αναστασία Παπαμανωλιουδάκη, Τεχνολόγος Τροφίμων, Αναπληρώτρια υπεύθυνη ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. •Μανώλης Καρπαδάκης, Εμπειρογνώμονας στην παραγωγή και διαχείριση ποιοτικού ελαιόλαδου, στέλεχος εξαγωγών, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δρ. Γεώργιος Ψαρράς, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. “ΕΛΑΙΑ ΚΙΣΣΑΜΟΣ” Το Επιμελητήριο Χανίων, σε συνεργασία με τον Δήμο Κισσάμου και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γραμβούσας, θα συνδιοργανώσουν για πρώτη φορά την “Ελαία Κίσσαμος”. Πρόκειται για διήμερες εκδηλώσεις, στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2024, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελαιοκομίας. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η νέα πολυδιάστατη διοργάνωση «Ελαία Κίσσαμος», η οποία φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε θεσμό για την Ελαιοκομία της Δυτικής Κρήτης, από τους χώρους του Τσατσαρωνάκειου Πολυκέντρου της Ι.Μ.Κισσάμου, θα αναδείξει τις πλέον σύγχρονες τάσεις της Καλλιέργειας, της Εμπορίας, της Διατροφικής Αξίας – Γαστρονομίας και του Πολιτισμού της Ελιάς. Οι επιχειρήσεις των Χανίων που δραστηριοποιούνται στην τυποποίηση ελαιοκομικών προϊόντων (π.χ. ελαιολάδου, βρώσιμης ελιάς) καλούνται να υποβάλουν το ενδιαφέρον της δωρεάν συμμετοχής και προώθησης των προϊόντων τους στον ειδικό εκθεσιακό χώρο που θα λειτουργεί για την ενημέρωση των επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων».

Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις των Χανίων παρακαλούνται, μέχρι την Πέμπτη 17/10/2024, ν’ απευθύνονται στο Επιμελητήριο Χανίων, στην κα Ναταλία Κοτσάκη, 28210 – 52329, email: epimel@chania-cci.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα