Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης υλοποιούν μία σειρά από «Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ευαισθητοποίησης για την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης».
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο Σύλλογος Φίλοι ΜΦΙΚ ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Περιφέρειας σχεδίασε και πραγματοποιεί 5 δράσεις, με δωρεάν είσοδο/συμμετοχή για το κοινό. Όπως σημειώνεται, χώρος υλοποίησης όλων των δράσεων είναι η Έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στη Λεωφόρο Σοφ. Βενιζέλου, Κόλπος Δερματά.
Συγκεκριμένα οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι:
1. «Η φύση της ανατολικής Μεσογείου». Το πρόγραμμα απευθύνεται στους κρατούμενους των Αγροτικών Φυλακών Αγιάς και θα υλοποιηθεί την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα επικοινωνήσουμε ψηφιακά (ελληνικά και αγγλικά) με τους κρατούμενους, ξεναγώντας τους στα εκθέματα του μουσείου. Εκείνοι με τη σειρά τους ανατροφοδοτώντας μας θα μας στείλουν τις δικές τους καλλιτεχνικές δημιουργίες εμπνευσμένες από την ψηφιακή περιήγηση στο μουσείο.
2. «Αισθάνομαι τη φύση». Η δράση απευθύνεται στα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ηρακλείου, (τμήμα Αγγειοπλαστικής), Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Τυμπακίου, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, (τμήμα Αγγειοπλαστικής). Οι ομάδες των παιδιών γνωρίζουν από πολύ κοντά, αγγίζουν, αισθάνονται ερπετά, αμφίβια, μικρά θηλαστικά και πουλιά του μουσείου. Αφού αισθανθούν τις διαφορές στο δέρμα των ζώων και γνωρίσουν μικρές χρήσιμες πληροφορίες για αυτά, ψάχνουν να τα ανακαλύψουν στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου και να γνωρίσουν τα περιβάλλοντα που ζουν, με στόχο να ανακαλύψουν τις προσαρμογές που έχουν. Τέλος, δημιουργούν με πηλό το ζώο που τους έκανε μεγαλύτερη εντύπωση.
3. «Βλέπω με τα χέρια μου». Η δράση απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου. Η ομάδα θα ξεναγηθεί στους χώρους του μουσείου «βλέποντας με τα χέρια» αντιπροσωπευτικά δείγματα ζώων από τα περιβάλλοντα της ανατολικής Μεσογείου. Η δράση θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία ενός ενημερωτικού φυλλαδίου, σε ελληνικά και αγγλικά, στη γραφή Braille.
4. «Η προϊστορία της Κρήτης – Γνωρίζοντας το Δεινοθήριο». Η δράση απευθύνεται σε οικογένειες, οι οποίες θα λάβουν μέρος σε μία εξερεύνηση το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, με δωρεάν συμμετοχή. Θα προμηθευτούν από την υποδοχή του μουσείου έναν χάρτη, και ένα φυλλάδιο συλλογής πληροφοριών, ειδικά σχεδιασμένα, για να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν πληροφορίες για το Δεινοθήριο το γιγάντιο. Επίσης, θα μπορέσουν να παίξουν ένα πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι με κύριο αντικείμενο το προϊστορικό ελεφαντοειδές της Κρήτης.
5. «Μουσείο για όλους». Το μουσείο θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό με δωρεάν είσοδο, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου. Την ίδια μέρα θα γίνονται ομιλίες, προβολές και μικρά εργαστήρια σε διάφορους χώρους του μουσείου. Επίσης, στη σεισμική τράπεζα του μουσείου θα γίνονται σεισμοί που συνήθως δεν παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό. Το μουσείο θα παρέχει το κατάλληλο έντυπο υλικό για τη συγγραφή και την εικονογράφηση, με τη συμμετοχή όλης της οικογένειας, μιας μικρής ιστορίας εμπνευσμένης από τα ζώα στα διαφορετικά οικοσυστήματα του μουσείου. Στόχος της δράσης είναι να εκδοθεί μια συλλογή με τις ιστορίες-παραμύθια των επισκεπτών.