» Μέσα από το Eυρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus
Πριν λίγες ημέρες το 2ο ΕΠΑ.Λ. Χανίων φιλοξένησε στο πλαίσιο της τρίτης κινητικότητας του Erasmus μαθητές και εκπαιδευτικούς από το σχολείο I.E.S Punta del Verde στη Σεβίλλη της Ισπανίας, ενώ η αντιπροσωπεία του σχολείου “American College of Sofia” στη Σόφια της Βουλγαρίας συμμετείχαν διαδικτυακά.
Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα περιβαλλοντικής ρύπανσης και συγκεκριμένα σε θέματα μόλυνσης της ατμόσφαιρας αλλά και ανακύκλωσης λαμπτήρων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Βασιζόμενοι στην πολύτιμη εμπειρία που αποκομίσαμε από τις προηγούμενες επισκέψεις – συναντήσεις στη Σόφια και τη Σεβίλλη, οι μαθητές του 2ου ΕΠΑ.Λ. Χανίων προχώρησαν στον σχεδιασμό και την κατασκευή συσκευής μέτρησης της ποιότητας του αέρα με δείκτες που αφορούν στη μέτρησης των παρακάτω παραμέτρων: CO, CO2,, NO, NHx, SO2, PM10,PM2,5.Οι μετρήσεις καταγράφονται σε βάσεις δεδομένων όπου γίνεται συγκριτική μελέτη και ανάλυση των τιμών από τις συσκευές και των τριών συμμετεχουσών χωρών.
Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης , 11 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στον χώρο της Βιβλιοθήκης του σχολείου, όπου και παρουσιάστηκαν οι μετρήσεις από τη βάση δεδομένων της κάθε χώρας. Έπειτα έγινε συζήτηση ενώ κατατέθηκαν και προβληματισμοί όσον τα συμπεράσματα σχετικά με τις τιμές των ρύπων που καταμετρήθηκαν στην ατμόσφαιρα. Ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη για να γνωρίσουν τον πολιτισμό, την παράδοση και την κουλτούρα του τόπου μας.
Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού, όπου παράλληλα ελήφθησαν δείγματα ατμοσφαιρικού αέρα για τη μέτρηση των ρύπων σε εκείνη την περιοχή.
Την Τρίτη ημέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα δύο σχολεία επισκέφθηκαν το ΚΠΕ Βάμου, όπου ενημερώθηκαν για τους στόχους και τις δράσεις του κέντρου.
Πραγματοποιήθηκε μάλιστα και βιωματικό εργαστήριο από υπεύθυνο του κέντρου για την επαναχρησιμοποίηση ρούχων. Ακολούθησε επίσκεψη στην πόλη του Ρεθύμνου, από όπου ελήφθησαν δεδομένα για την ποιότητα του αέρα της πόλης.
Την επόμενη ημέρα ακολούθησε επίσκεψη στη ΔΕΔΙΣΑ Χανίων όπου τους υποδέχτηκε ο κ.Πατεράκης και πραγματοποιήθηκε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ξενάγηση στους χώρους της επιχείρησης.
Ο κ. Δασκαλάκης και ο κ. Κονταξάκης τους ενημέρωσαν για τα στάδια επεξεργασίας και ανακύκλωσης απορριμμάτων και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις που διατυπώθηκαν από τους συμμετέχοντες. Το απόγευμα σε χώρο του σχολείου έγιναν οι παρουσιάσεις των εργασιών των μαθητών, όπου παρουσιάστηκαν οι εταιρείες και τα σημεία συγκέντρωσης και ανακύκλωσης σε κάθε χώρα ενώ ακολούθησε και συζήτηση για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Την τελευταία ημέρα έγινε αποτίμηση των δράσεων της κινητικότητας και εκφράστηκε από όλους η ευχή για περαιτέρω προβληματισμό και ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα.
Όπως τονίζεται όμως σε σχετική ανακοίνωση, το σημαντικότερο όμως αποτέλεσμα είναι η ικανοποίηση και η χαρά που βίωσαν όλοι οι συμμετέχοντες, εκπαιδευτικοί και μαθητές, μέσα από την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ο καθένας σέβεται, εκτιμά και αποδέχεται τον άλλο καταρρίπτοντας κάθε εμπόδιο, στερεότυπο και προκατάληψη.