Δράση ευαισθητοποίησης για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, διοργανώνει το
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, σε συνεργασία με τις υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.
Η δράση περιλαμβάνει συζητήσεις στα σχολεία και παρουσίαση με υλικό της UNEP – Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (που μεταφράστηκε και διαμορφώθηκε σε παρουσίαση και εικόνες από το ΚΠΕ και είναι διαθέσιμο στο ιστολόγιο του ΚΠΕ Βάμου στο http://kpevamou.blogspot.gr/ ), συγγραφή κειμένου (επιστολής) ή και δημιουργία αφίσας ή εικονογραφημένης ιστορίας (κόμικ) με το θέμα.
Το υλικό αυτό θα παρουσιαστεί σε έκθεση που ξεκινήσει την Κυριακή 29 Νοεμβρίου (μια μέρα πριν την έναρξη της Παγκόσμιας Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή) στην Πύλη Σαμπιονάρα στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, στην έξοδο προς το Κουμ Καπί.
Οπως σημειώνει ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Βάμου, Φώτης Ποντικάκης, «από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2015 θα διεξαχθεί στο Παρίσι η Παγκόσμια Σύνοδος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με τη συμμετοχή εκπροσώπων και ηγετών του κόσμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Η Σύνοδος αυτή διεξάγεται έξι χρόνια μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης η οποία απέτυχε να λάβει δεσμευτικές αποφάσεις. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση (Δεκέμβριος 2014) της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, υπάρχουν πλέον αδιαμφισβήτητες αποδείξεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη και για τον κυρίαρχο ρόλο που παίζουν σε αυτήν οι ανθρώπινες δραστηριότητες.
Αυτή η συζήτηση για το μέλλον (που όμως είναι ήδη κοντά μας) πρέπει να γίνει στα σχολεία, με τη νέα γενιά που θα κληθεί να ζήσει σε αυτόν τον πλανήτη κληρονομώντας τα προβλήματα που αφήνουν οι προηγούμενες γενιές, οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν κι οι τρόποι ζωής που κυριάρχησαν. Για το λόγο αυτό προτείνουμε σε όσους εκπαιδευτικούς και μαθητές το επιθυμούν να στείλουν το δικό τους μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου που θα συνεδριάζουν στο Παρίσι, αφού πρώτα ενημερωθούν και συζητήσουν. Το μήνυμά τους μπορούν να το στείλουν με τους εξής τρόπους:
1. Γράφω μια επιστολή προς τους ηγέτες του κόσμου για την κλιματική αλλαγή.
Η επιστολή αυτή πρέπει να είναι σύντομη, έως μια σελίδα, να είναι ευγενική και τεκμηριωμένη με επιχειρήματα:
•Ποιο είναι το πρόβλημα που δημιουργεί ή θα δημιουργήσει η ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου κατ’ αρχάς στη δική σας περιοχή, στη χώρα μας και στον πλανήτη,
•Τι συνέπειες μπορεί να έχει η αδράνεια ή η συνέχιση αυτής της πολιτικής στο κλίμα, στη βιοποικιλότητα, στην οικονομία, στην υγεία, στη ζωή μας.
•Ποιες είναι οι λύσεις που προτείνουμε;
•Στο τέλος υπογράφουμε με το όνομα ή τα ονόματά μας, το σχολείο και την περιοχή μας.
2. Σχεδιάζω μια αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4. Μια αφίσα δίνει το βάρος συνήθως στην εικόνα, οπότε πρέπει να έχει λίγα λόγια, είτε συνθήματα – προτάσεις μας, είτε αποσπάσματα (πολύ μικρά) από ποιήματα ή λογοτεχνικά κείμενα. Στο κάτω μέρος της αφίσας υπάρχει το όνομα ή τα ονόματα αυτού/αυτών που τη σχεδίασε/αν και το σχολείο.
3. Σχεδιάζω μια εικονογραφημένη ιστορία (κόμικ) Στην αρχή ή πάνω βάζουμε τίτλο και στην αρχή ή στο τέλος το/τα όνομα/τα και το σχολείο όποιου ή όποιων το δημιούργησαν.
Τα κείμενα, οι αφίσες και οι εικονογραφημένες ιστορίες πρέπει να παραδοθούν στις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων (Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οδό Γκερόλα στα Χανιά) μέχρι την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015».