Στο πλαίσιο των Υπερτοπικών Δράσεων του Κοινωνικού Προγράμματος 2022 της Περιφέρειας, πρόκειται να υλοποιηθεί η δράση «Προώθηση Κοινωνικής Ένταξης Ρομά με την ενίσχυση και Υποστήριξη της Ισότιμης Πρόσβασης και συμμετοχής στην Αγορά Εργασίας–Απόκτηση Διπλώματος Οδήγησης Αναλφάβητων Ρομά», ενώ θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και Χανίων.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η Δράση που υλοποιείται από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας που σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κρήτης, σχεδίασε ένα «ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα στηρίζει την δωρεάν παρακολούθηση θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων οδήγησης για νεαρούς αναλφάβητους Ρομά που σήμερα οδηγούν χωρίς δίπλωμα και ασκούν το επάγγελμα του μικροπωλητή βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές όλων».
«Η Δράση “Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά με την ενίσχυση και υποστήριξη της ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής στην αγορά εργασίας-Απόκτηση διπλώματος Αναλφάβητων Ρομά”, υλοποιείται με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών. Πρόκειται για μια στοχευμένη και ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα συνεισφέρει σημαντικά στην άμβλυνση του κοινωνικού αποκλεισμού και των πολλαπλών μορφών αποστέρησης που αντιμετωπίζουν οι Ρομά, αλλά και στην ενίσχυση της κοινωνικής τους ένταξης μέσω της βελτίωσης των δυνατοτήτων τους να συμμετέχουν απρόσκοπτα στην αγορά εργασίας» ανέφερε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Καμπουράκης.
Σημειώνεται πως η δράση αφορά την δωρεάν παρακολούθηση τόσο των θεωρητικών μαθημάτων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όσο και των πρακτικών μαθημάτων οδήγησης «με απώτερο στόχο την απόκτηση διπλώματος οδήγησης από νεαρά αναλφάβητα άτομα Ρομά που ασκούν το επάγγελμα του μικροπωλητή και διαμένουν στην Περιφέρεια Κρήτης, προωθώντας ίσες ευκαιρίες και άρση του κοινωνικού αποκλεισμού». Έτσι, με την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, «επιτυγχάνεται η βελτίωση της καθημερινότητας τους, η αποφυγή παραβατικής συμπεριφοράς στο οδικό δίκτυο καθώς και η μεγιστοποίηση των μέτρων ασφαλούς οδήγησης και πρόληψης ατυχημάτων».
Όσον αφορά το πρακτικό κομμάτι αυτής, πρόκειται να εφαρμοστεί πιλοτικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και Χανίων και η συνολική χρονική διάρκεια του Προγράμματος ανά ομάδα συμμετεχόντων θα οριστεί με βάση τον απαιτούμενο χρόνο (υποχρεωτικό αριθμό των θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων οδήγησης), όπως προβλέπει ο νόμος. Όπως σημειώνεται, με την υλοποίηση του Προγράμματος, επιδιώκονται «στοχευμένες πολιτικές με την πλήρη ενσωμάτωση της ευάλωτης Ομάδας των Ρομά στην κοινωνία, εμπεδώνοντας σ’ αυτή την αίσθηση της Κοινωνικής Συμμετοχής και Ισότιμης Μεταχείρισης, μέσω της συναίνεσης και της θεσμικής συμμετοχής. Στόχος επιπλέον της δράσης είναι η σταδιακή αλλαγή των υφισταμένων παρερμηνειών και προκαταλήψεων στο Περιβάλλον της Δημόσιας Διοίκησης και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών των Δημοσίων Αρχών προς ομάδες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις όπως οι Ρομά και η υποστήριξη τους στο πλαίσιο της καταπολέμησης του Κοινωνικού Αποκλεισμού».