Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Δράση για τον μητρικό θηλασμό και φέτος στα Χανιά

Με δράση ενημέρωσης για τον μητρικό θηλασμό θα γιορταστεί φέτος στα Χανιά η εβδομάδα μητρικού θηλασμού από 1 έως 7 Νοεμβρίου καθώς ο πανελλαδικός ταυτόχρονος θηλασμός δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω κορωνοϊού.

Από την δράση του πανελλαδικού ταυτόχρονου θηλασμού, στο πνευματικό κέντρο Χανίων.

Η δράση θα γίνει αύριο Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στην οδό Χάληδων, όπου θα βρίσκονται μέλη της ομάδας “ΧΑΝΙΑ Φίλοι και υποστηρικτές μητρικού θηλασμού” για συζήτηση, επίλυση αποριών και διανομή ενημερωτικού υλικού: «Το μήνυμα της ημέρας και αυτό που θέλουμε να μεταδώσουμε στην παρούσα φάση της πανδημίας, είναι ότι μπορεί μια μητέρα να θηλάσει κι αυτό είναι κάτι που συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συστήνεται από την ιατρική κοινότητα και όλο και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι και ασφαλές και επιβεβλημένο. Να πούμε στις μητέρες να μην φοβούνται να το κάνουν αυτό, να μην φοβούνται να αναζητήσουν βοήθεια και υποστήριξη όσο χρειάζεται» λένε στα “Χ.ν.” η Αργυρώ Κογχυλάκη και η Σοφία Παπαδογιαννάκη, δύο από τις διαχειρίστριες της ομάδας.
Με δέκα χρόνια δράσης στα Χανιά και πάνω από 3.500 ενεργά μέλη, η ομάδα έχει συμβάλει σημαντικά στην διάδοση του μητρικού θηλασμού στην τοπική κοινωνία.
«Μέσω της ομάδας είμαστε εκεί, διαθέσιμες για ό,τιδήποτε χρειαστεί οποιαδήποτε έγκυος, θηλάζουσα ή υποψήφια αποθηλάζουσα μητέρα. Είμαστε εκεί για κάθε μητέρα, να την καθυσηχάσουμε, γιατί αυτό που χρειαζόμαστε τελικά είναι μια αγκαλιά, να δούμε ότι δεν είμαστε μόνες σε αυτό που περνάμε ότι όλα αυτά τα στάδια που βιώνουμε και τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά. Να βοηθήσουμε όπως μπορούμε, μητέρες που είναι άρρωστες και αγχώνονται για το πώς θα θηλάσουν, μητέρες που θέλουν να γυρίσουν στη δουλειά τους και δεν ξέρουν πώς να το συντονίσουν, μητέρες που έχουν αρχίσει να κουράζονται και θέλουν σιγά – σιγά να αποθηλάσουν και χαιρόμαστε πολύ να τις βοηθάμε να πετύχουν αυτό που θέλουν» εξηγούν, τονίζοντας πως η ομάδα είναι «το μοίρασμα της εμπειρίας και της γνώσης από μαμά σε μαμά». «Αυτή είναι η επιτυχία της ομάδας γιατί τελικά η εμπειρική γνώση είναι η μετάδοση της τέχνης του θηλασμού από μητέρα σε μητέρα. Δεν είμαστε εκεί για να κρίνουμε πόσο θήλασες πόσο δεν θήλασες τι έκανες τι δεν έκανες, είμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε την κάθε μητέρα στον στόχο που θέλει να επιτύχει» εξηγούν.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Όπως διαπιστώνουν, παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τον θηλασμό εξακολουθεί να υπάρχει ενώ ελάχιστοι είναι οι επαγγελματίες υγείας που είναι υποστηρικτικοί προς τις μητέρες.
«Έχουμε διαπιστώσει λάθος οδηγίες από επαγγελματίες υγείας, μύθους πολλούς να υπάρχουν γύρω από τον θηλασμό, οι οποίοι ευτυχώς σιγά-σιγά καταρρίπτονται» τονίζουν και συμπληρώνουν:
«Γενικά είναι ελάχιστοι οι επαγγελματίες που σε κατευθύνουν σωστά από την εγκυμοσύνη. Γίνονται σεμινάρια ανώδυνου τοκετού, στα οποία γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά, αλλά δυστυχώς πολλές κοπέλες δεν το γνωρίζουν».
Όπως πιστεύουν είναι πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν και στο κομμάτι των εργασιακών δικαιωμάτων για τις θηλάζουσες μητέρες.

ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ
Σύμφωνα με έρευνες, εκτός από τα ήδη γνωστά οφέλη του θηλασμού στην υγεία του βρέφους και της μητέρας, ο κορωνοϊός δημιουργεί μία επιπλέον συνθήκη για την αναγκαιότητα του: «Έχει βρεθεί ότι ακόμα και μετά από τρεις μήνες μπορούν να υπάρχουν αντισώματα από μαμά που έχει νοσήσει μέσα στο μητρικό γάλα! Εμείς θέλουμε να διαδώσουμε και εδώ στα Χανιά το μήνυμα του ΠΟΥ: Ότι όπως η θηλάζουσα που θα αρρωστήσει και θα θήλαζε ούτως ή άλλως τηρώντας τους κανόνες υγιεινής (καλό πλύσιμο χεριών, μάσκα αν βήχει κλπ) έτσι μπορεί να κάνει και τώρα ακόμα και αν νοσεί. Δεν υπάρχει αντένδειξη ως προς αυτό, εκτός αν η ίδια δεν μπορεί. Αλλιώς όχι μόνο μπορεί να το κάνει αλλά σύμφωνα με τον ΠΟΥ επιβάλλεται κιόλας. Κι αυτό είναι πολύ κρίσιμο να το εμπεδώσει ο κόσμος γιατί πολλές μητέρες της φοβίζει πολύ» εξηγούν, τονίζοντας πως το πρωτόκολλο διαχωρισμού της μητέρας από το βρέφος μόνο αρνητικές συνέπειες έχει και για τους δύο και αντιβαίνει στις οδηγίες του ΠΟΥ.

ΑΝΟΙΚΤΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όπως διαπιστώνουν οι διαχειρίστριες της ομάδας, η τοπική κοινωνία στα Χανιά έχει πλέον -σε γενικές γραμμές – συμφιλιωθεί με τον δημόσιο θηλασμό που μέχρι και πριν μερικά χρόνια αποτελούσε ταμπού. Ωστόσο, αυτό που παραμένει ταμπού είναι ο συνεχιζόμενος θηλασμός, μετά τα 2,5 – 3 χρόνια.
«Εμείς πάντως δεν είμαστε εκεί για να επιβάλουμε τις απόψεις μας, να πούμε πόσο να θηλάσει, ή να μη θηλάσει κάποιο μέλος μας. Είμαστε εκεί για να υποστηρίζουμε τις αποφάσεις της κάθε μητέρας και να διερευνήσουμε ίσως εάν στηρίζονται πιθανόν σε κάποια λάθος πληροφόρηση» λένε.
Η διαχείριση της ομάδας αποτελείται από τις Νικολέτα Βούλγαρη, Αργυρώ Κογχυλάκη, Κατερίνα Λιγκουνάκη, Σοφία Παπαδογιαννάκη και Νατάσα Πουλικίδου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα