Μέρα έμπρακτης αλληλεγγύης και συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες θα είναι το Σάββατο 2 Απριλίου έπειτα από την πρωτοβουλία των πολιτών στο Ρέθυμνο, η οποία έχει κύριο σύνθημα-μήνυμα πως «κανείς δεν βάζει το παιδί του σε μια βάρκα εκτός και το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά».
Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ), δηλ. οι καθηγητές του νομού, από κοινού με φορείς αλληλεγγύης του Ρεθύμνου επισημαίνουν τα εξής: «Δεν κλείνουμε τα μάτια. Δεν συναινούμε στα εγκλήματα. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Διεκδικούμε ανοιχτά σύνορα και τη δυνατότητα να ταξιδεύουν όπου επιθυμούν. Ζητάμε ανθρώπινους, αξιοπρεπείς, ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας και καλούμε την τοπική κοινωνία να δώσει μαζικά το “παρών” στις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της μέρας αλληλεγγύης».
Καταγγέλλοντας τα όσα συμβαίνουν σε διάφορες γωνιές του κόσμου και το πόση ταλαιπωρία πόνο, δυστυχία, εκμετάλλευση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν υποστεί οι άνθρωποι αλλά και αξιοσημείωτο, τα παιδιά, όπως για παράδειγμα στη Συρία, το Αφγανιστάν, την Υεμένη, το Πακιστάν και το Ιράκ, οι αλληλέγγυοι πολίτες του Ρεθύμνου, τονίζουν πως, ο κατάλογος της δυστυχίας είναι μακρύς: «Και εμείς ακόμα αναρωτιόμαστε γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν μένουν στις χώρες τους; Ή ποιοι από αυτούς είναι πρόσφυγες και ποιοι μετανάστες». Υποστηρίζουν επίσης πως για τα δεινά αυτών των ανθρώπων, τις μεγαλύτερες ευθύνες έχει ο δυτικός κόσμος καθώς «παράλληλα η ρατσιστική πολιτική της Ευρώπης-φρούριο, τα κλειστά σύνορα, οι φράχτες στα σημεία διέλευσης, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι απελάσεις, όλα αυτά είναι παράνομες, απάνθρωπες και δολοφονικές πρακτικές, γιατί καταστρατηγούν τη Σύμβαση της Γενεύης, κάνουν το ταξίδι των προσφύγων δυσκολότερο, τους διακινητές πιο αδίστακτους και τελικά οδηγούν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο θάνατο».
Η κοινωνία της αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο -και όχι μόνο- έχει καταδικάσει τις παραπάνω πολιτικές και έχει δώσει τη δική της απάντηση προσφέροντας από το υστέρημά της ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία με χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους στη χώρα μας, για τους οποίους οφείλουμε, όπως επισημαίνουν από την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, «να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας. Παράλληλα, το μεγάλο αυτό κίνημα αλληλεγγύης πρέπει να στείλει το μήνυμα παντού πως, σήμερα δεν μπορούμε να επικαλεστούμε άγνοια».