Κατά των εγκαταστάσεων δεξαμενών υγρών καυσίμων στο Πέρα Πλατάνι Σούδας αλλά και στις φαραωνικού τύπου ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές της Κρήτης, τάσσεται η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων που διοργανώνει δράσεις για την κλιματική αλλαγή την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στα Χανιά.
Οι δράσεις περιλαμβάνουν συζητήσεις, προβολές, ανοικτό εργαστήρι, έκθεση μαθητικής δημιουργίας στην Πύλη Σαμπιονάρα στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής με την στήριξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και του Δήμου Χανίων.
Κάλεσμα στους Χανιώτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις απηύθυναν τα μέλη της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο καφέ «Ταράτσα», με θέμα: «Η Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή και τα Χανιά».
ΓΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΜΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ
Ο ταμίας της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων Φώτης Ποντικάκης επεσήμανε ότι τα Χανιά συμμετέχουν στην παγκόσμια δράση για το κλίμα,« για να διαδηλώσουμε την θέληση μας να υπάρξει μια αλλαγή πολιτικής για την κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα είναι γεμάτη ήλιο και άνεμο, και αυτές είναι οι πηγές ενέργειας που πρέπει να αξιοποιήσουμε στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα. Ειδικά εδώ στα Χανιά πρέπει να σταματήσουμε να σχεδιάζουμε νέες δεξαμενές καυσίμων στο Πέρα Πλατάνι. Δεν χρειάζονται νέες εγκαταστάσεις καυσιμων. Αυτό που χρειάζεται είναι να μειώσουμε και να αντικαταστήσουμε την Ξυλοκαμάρα (το εργοστάσιο της ΔΕΗ) με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με πρωτοβουλία δήμων και κυβέρνησης. Δεύτερον να μειώσουμε τη χρήση Ι.Χ μέσα στην πόλη ενθαρρύνοντας τη χρήση ποδηλάτου, δημιουργώντας ποδηλατόδρομους. Επίσης δεν θέλουμε να καταστραφεί η κρητική φύση από φαραωνικά σχέδια μεγάλων εταιριών ανεμογεννητριών. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι με σεβασμό στο περιβάλλον μικρού μεγέθους, για τοπική παραγωγή και τοπική κατανάλωση και έλεγχο σε κάθε περίπτωση των εταιριών ΑΠΕ κατά πλειοψηφία από την τοπική κοινωνία, δήμους, ή τοπικό συνεταιρισμό. Ειδάλλως δεν μπορεί να υπάρξει σχέδιο για ΑΠΕ που θα ελέγχονται από οποιαδήποτε εταιρία».
ΜΕΤΡΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ
Η αντιπρόεδρος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων Ρούλα Καστρινάκη, επεσήμανε ότι « στις 29/11, μία ημέρα πριν την έναρξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, πολίτες από όλον τον κόσμο ενώνουν τις φωνές τους στη μεγαλύτερη παγκόσμια δράση για τον πλανήτη. Στην περυσινή μεγαλειώδη παγκόσμια δράση για το κλίμα, ηγέτης του κόσμου έλαβαν το μήνυμα, φέτος πρέπει να τους υποχρεώσουμε να λάβουν μέτρα. Κλιματικές αλλαγές γνώρισε πολλές αυτός ο πλανήτης όμως το φαινόμενου του θερμοκηπίου είναι μια καινούργια απειλή για την ζωή πάνω στη γη… Είναι αποτέλεσμα της αλόγιστης χρήσης ορυκτών καυσίμων και από την άλλη η κυριαρχία πάνω στα αποθέματα ορυκτών καυσίμων αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες των γεωπολιτικών συγκρούσεων του αιώνα που διασχίζουμε π.χ Ιράκ, Λιβύη, Συρία ».
Στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε το μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Σοφία Γαροφαλάκη. « Ένα μεγάλο βήμα είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο σπίτι, μιας και το 35% της κατανάλωσης στην Κρήτη είναι για ενεργειακή χρήση. Τρόποι μείωσης της κατανάλωσης είναι: ηλιακός συλλέκτης στην στέγη για ζεστό νερό, ηλεκτρικές συσκευές με μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, σβήσιμο συσκευών- λαμπτήρων που δεν χρησιμοποιούνται, χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας που καταναλώνουν το 1/4 ενέργειας από τους κανονικούς λαμπτήρες, έλεγχο στα κουφώματα για απώλεια θερμότητας, μόνωση πατωμάτων- τοίχων, χρήση ΑΠΕ για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου άνθρακα, φωτοβολταικά στις στέγες κ.α».
ΓΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι επισημάνσεις του μέλους της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Γιώρ. Παπαδάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο πετρέλαιο που βρέθηκε Νότια της Κρήτης. « Ξέρουμε ότι το έδαφος των θαλασσών είναι ασβεστολιθικό και ο τρόπος εξόρυξης του πετρελαίου γίνεται με την μέθοδο της υδραυλικής διάρρηξης. Δηλαδή σπάζουν με τη γεώτρηση τα πετρώματα της γης και βάζουν μέσα βρώμικο νερό το οποίο ανοίγει τους πόρους των πετρωμάτων και κάνει πιο εύκολη την εξόρυξη. Ο τρόπος αυτός όμως προκαλεί στην περιοχή σεισμικές δονήσεις έως 3 Ρίχτερ. Ένα πιθανό ατύχημα διαρροής πετρελαίου θα ήταν καταστροφικό για μια κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος, γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καθαρισμός πετρελαιοκηλίδας και ακόμα δεν υπάρχει αποκατάσταση σε ένα θαλάσσιο ή παράκτιο οικοσύστημα που θα πληγεί».