Ο χώρος της υγείας αποτελεί ένα θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό. Από την φύση του, απαιτεί τον μέγιστο δυνατό επαγγελματισμό, γνώση, οργάνωση χωρίς ποτέ όμως οι εργαζόμενοι σε αυτόν να «αγνοούν ή να ξεχνούν» τον ανθρώπινο παράγοντα.
Στα πλαίσια της σχολικής χρονιάς 2017-18 οι ειδικότητες των βοηθών Ιατρικών/Βιολογικών εργαστηρίων και βοηθών Φαρμακείου διοργάνωσαν μια σειρά από δράσεις, όπως επιμορφωτικά σεμινάρια και διδακτικές επισκέψεις. Οι διδακτικές επισκέψεις παρέχουν την ευκαιρία στους μαθητές να δουν σε φυσικούς χώρους εργασίας όλα αυτά που διδάσκονται εντός μιας σχολικής αίθουσας. Τους βοηθάει να γνωρίσουν και να κατανοήσουν από κοντά το αντικείμενο με το οποίο έχουν επιλέξει και επιθυμούν να ασχοληθούν στον επαγγελματικό τους στίβο και να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους.
Οι μαθητές της Γ΄ τάξης της ειδικότητας βοηθών φαρμακείου πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Φαρμακείο της κ. Μάρως Βεργανελάκη στην οδό Εισοδίων 4 και Καραολή Δημητρίου. Στόχος της διδακτικής επίσκεψης αποτέλεσε να γίνει αντιληπτός ο ρόλος του Φαρμακείου στην σύγχρονη κοινωνία. Να ενημερωθούν οι μαθητές από ένα επαγγελματία Φαρμακοποιό για την φροντίδα που ζητά και παρέχεται από ένα Φαρμακείο. Το ρόλο του Φαρμακοποιού και του βοηθού Φαρμακείου ως σύμβουλο υγείας. Να γνωρίσουν το εργαστηριακό τμήμα του φαρμακείου και να συζητήσουν πώς εκτελείται μια ηλεκτρονική συνταγή. Καθώς και να παρασκευάσουν ένα γαληνικό σκεύασμα.
Οι μαθητές της Γ΄ τάξης της ειδικότητας βοηθών ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην Αιμοδοσία του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων. Η αιμοδοσία αποτελεί την πιο μεγάλη, την πιο ασύγκριτη πράξη αλληλεγγύης του ανθρώπου προς τον άνθρωπο. Μια προσφορά τόσο σημαντική, αναγκαία αλλά και τόσο χρήσιμη. Στόχος της διδακτικής επίσκεψης αποτέλεσε να γίνει αντιληπτός ο ρόλος του Βοηθού Ιατρικών Εργαστηρίων στον χώρο αυτό. Οι μαθητές περιηγηθήκαν στα τμήματα της αιμοδοσίας παρατηρώντας τον τρόπο οργάνωσης τους μέσα από την ξενάγηση του προσωπικού. Στην συνέχεια επισκέφτηκαν το χώρο του εργαστηρίου που περιλαμβάνονται υπερσύχρονα μηχανήματα για τον ιολογικό έλεγχο και το τμήμα παραγόντων αίματος. Συζήτησαν με τον υπεύθυνο ιατρό του τμήματος για το πώς γίνεται η λήψη του αίματος και για όλη την διαδικασία που ακολουθείτε έως ότου φτάσει στον αποδέκτη. Ενώ προχώρησαν και σε βιωματικές δράσεις όπως η ταυτοποίηση ομάδων αίματος.
Επόμενη, διδακτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Affidea Ευρωιατρική. Οι μαθητές περιηγηθήκαν στο χώρο του εργαστηρίου, παρατήρησαν τον τρόπο οργάνωσης ενός μικροβιολογικού εργαστηρίου μέσα από την εισήγηση του Βιοπαθολόγου – Μικροβιολόγου κ. Στέφανου Κάββαλου. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στα μηχανήματα τα οποία περιλαμβάνονται στο εργαστήριο. Συζήτησαν με τον Μικροβιολόγο για την λειτουργία τους. Στη συνέχεια προχώρησαν στην πραγματοποίηση αιματολογικών εξετάσεων. Η επίσκεψη τελείωσε με συζήτηση για την δεοντολογία του επαγγέλματος.
Οι μαθητές της Β΄ τάξης του τομέα Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας παρακολούθησαν ενημέρωση με θέμα: «Πρώτες Βοήθειες», στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του ΕΠΑ.Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου, με μεγάλη επιτυχία. Πρώτες βοήθειες είναι οι πρώτες ενέργειες που δίνονται σε κάθε πρόσωπο που υφίσταται μια ξαφνική αρρώστια ή τραυματισμό, με μέριμνα που παρέχεται για την διατήρηση της ανθρώπινης ζωής, την πρόληψη της κατάστασης από την επιδείνωση, ή / και την ανάρρωση. Σημαντική είναι η βοήθεια σε αρχικό στάδιο μιας σοβαρής κατάστασης πριν από την επαγγελματική ιατρική βοήθεια όταν αυτή θα είναι διαθέσιμη. Δόθηκε έμφαση στην σπουδαιότητα της διατήρησης της ανθρώπινης ζωής. Οι μαθητές, με το πέρας της ενημέρωσης, απέκτησαν θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που είναι απαραίτητες στον επαγγελματικό τους βίο, ιδίως στον τομέα υγείας τον οποίο θα υπηρετήσουν.
Τέλος, για την ειδικότητα του Φαρμακείου πραγματοποιήθηκε σεμινάριο διάρκειας δώδεκα ωρών με θέμα «Βασικές αρχές πωλήσεων, τεχνικές πωλήσεις, πρόσωπο με πρόσωπο εξατομικευμένες πωλήσεις». Στόχος του σεμιναρίου αποτέλεσε η ανάπτυξη δεξιοτήτων με βάση τις βασικές θεωρίες και τεχνικές πωλήσεων που βελτιώνουν τον επαγγελματισμό και την παραγωγικότητα των βοηθών φαρμακείου.
Οι καθηγήτριες Αικατερίνη Καλλιοντζή και Αικατερίνη Γυπάκη του ΕΠΑΛ Ελευθερίου Βενιζέλου οι οποίες διοργάνωσαν τις δράσεις αυτές θα ήθελαν να ευχαριστήσουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το προσωπικό του τμήματος της αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων. Τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Χανίων και τους εισηγητές κ. Νατάσσα Αντωνάκη και τον κ. Μύρωνα Παπουτσάκη. Την Φαρμακοποιό κ. Μάρω Βεργανελάκη.
Το μικροβιολόγο κ. Στέφανου Κάββαλου από την Affidea Ευρωιατρική. Τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Εμμανουήλ Κατσαράκη και τον εκπαιδευτή Ξεπαπαδάκη Αντώνη, για την ευκαιρία που έδωσαν στους μαθητές του ΕΠΑΛ να δουν το επάγγελμα μέσα από τις βιωματικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια των επισκέψεων τους.