Οσοι περνούν έξω απ’ το ξενοδοχείο “Χίλτον” αποκλείεται να μην έχουν δει το εμβληματικό γυάλινο γλυπτό “Δρομέα” του κ. Κ. Βαρώτσου. Οταν το παρατηρήσει κανείς προσεκτικά, βλέπει ένα ασαφές ανθρώπινο περίγραμμα, το οποίο νομίζει, πως βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, σαν κάποιο νικητή, που προσεγγίζει να φτάσει στο τέρμα, δείχνοντας προς τη διεύθυνση του Καλλιμάρμαρου. Πολλοί ενδέχεται να μην γνωρίζουν την ιστορία του και ίσως να έμεναν για αρκετόν καιρό έτσι, αν ξαφνικά δεν εδημιουργείτο θόρυβος στο προσκήνιο από την ιδέα της υπ. Πολιτισμού, να μεταφερθεί στα Σκόπια με αντάλλαγμα ενός κακέκτυπου αγάλματος του Μ. Αλέξανδρου. Το άγαλμα του στρατηλάτη υπάρχει στα Σκόπια, δημιουργεί κλίμα ψευδοϊστορίας και συμβολίζει για τους Ελληνες παραχάραξη της ιστορίας τους.
Ο “Δρομέας” έγινε από τον διεθνούς ακτινοβολίας με μεγάλη αναγνωρισιμότητα γλύπτη κ. Κ. Βαρώτσο το 1988 στα καλλιτεχνικά “δρώμενα” του Δήμου Αθηναίων επί Μ. Εβερτ. Αποτελείται από παράλληλες στρώσεις γυαλιού, στηρίζεται σε σίδερα, έχει ύψος 8 μ. και τοποθετήθηκε στο κέντρο της πλατείας Ομονοίας, αλλά επειδή θα εδημιουργούντο προβλήμα στατικότητας, λόγω “μετρό” αποσυναρμολογήθηκε και ξαναστήθηκε μπροστά από το “Χίλτον” και απέναντι από την Εθνική Πινακοθήκη.
Σάλος έγινε, λοιπόν, με τον “Δρομέα” του κ. Βαρώτσου, ο οποίος δεν θέλει να τον “Τρέξει” απ’ την Αθήνα στα Σκόπια. Ο πνευματικός πατέρας του έργου αποκάλυψε στα μέσα ενημέρωσης ότι, «η κα Ζορμπά με πήρε τηλέφωνο και με κάλεσε στο Υπουργείο, για να μου μεταφέρει την ιδέα, που έχει πέσει από την ίδια και άλλους ανθρώπους. Να μεταφέρουμε τον “Δρομέα” στα Σκόπια και να φέρουμε ένα άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου». Πρόκειται για ένα απ’ αυτά, που κοσμούσαν την πόλη και τώρα έχουν αποκαθηλωθεί. «Της απάντησα ότι μένω εμβρόντητος κυρία Υπουργέ!».
Η κα Ζορμπά φέρεται να δήλωσε ότι: «στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Ελληνες καλλιτέχνες ανάμεσα και ο κ. Βαρώτσος, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι. Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες… Λυπάμαι για τον θόρυβο και τον πανικό, που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν». Μιλώντας ο επιφανής γλύπτης είπε ότι: «έχω πέσει από τα σύννεφα με τη διάψευση από τη μεριά της υπουργού. Ολο αυτό με προσβάλλει. Δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος, να τα μαζέψει. Δεν είμαι τρελλός». Το φαινόμενο δείχνει υπέρβαση της πραγματικότητας μια υποσυνείδητη παράλογη εκμετάλλευση αντιθέσεων για εντυπωσιασμό.
Η κα Ζορμπά διετέλεσε μέλος του ΠΑΜ, του ΚΚΕ Εσωτερικού, μέλος της Κ.Ε. της ΕΑΡ, του Ευρωπ. Συμβουλίου (2000-2004) διορισμένη από τον ΓΑΠ, συμμετείχε στην Ευρωσοσιαλιστική Ομάδα (2009-2015). Υπήρξε διευθύντρια του Π.Γ. του κ. Σημίτη, μέχρι που διορίστηκε εξωκοινοβουλευτική Υπουργός Πολιτισμού το 2018.
Παράλογο φαίνεται η διάψευση. Ποιον να πιστέψει ο κόσμος; Την κα υπουργό ή τον γλύπτη, μια προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας; Η μεν αμφισβητεί, ότι έγινε τέτοιος διάλογος, ο δε υπεραμείνεται περί του αντιθέτου. Κάποιος δεν λέει αλήθεια. Η κα υπουργός επιδιώκοντας να κάνει δημόσιες σχέσεις υπέπεσε σε βαρύ ολίσθημα με το να προτείνει την ανταλλαγή, σε βαρύτατο δε με την προσπάθειά της να υπαναχωρήσει.
Μα είναι σοβαρά πράγματα; Πρώτον στον κ. Βαρώτσο ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα και δεν θα μπορούσε να τα αποποιηθεί Δεύτερον και να το ‘θελε δεν δικαιούται να συγκατατεθεί, διότι ο “Δρομέας” είναι ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων. Το ότι ετέθη τέτοιο θέμα, αν αληθεύει παρά τη διάψευση, δείχνει ότι πίσω απ’ αυτά τα πράγματα καλλιεργείται κάποιο είδος συμβολισμού και υποκρύπτονται νοήματα απαράδεκτα.