» Η κατάσταση του οδικού δικτύου το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής
Βασικό θέμα για τους κατοίκους του Δαράτσου είναι η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου. Παράλληλα, κατοίκοι και επαγγελματίες αναφέρονται στην έλλειψη καθαρισμού των φρεατίων από τα συνεργεία του Δήμου αλλά και υποδομών για τον τουρισμό, τουλάχιστον στο παραλιακό μέτωπο της ευρύτερης περιοχής.
Κάποιοι, νοσταλγούν την εποχή που το Δαράτσο εντασσόταν στον Δήμο Νέας Κυδωνίας πριν την εποχή του σχεδίου “Καλλικράτης” με το οποίο συνενώθηκε με τον Δήμο Χανίων.
Τότε, όπως λένε, ήξερε άμεσα ο δημότης που θα απευθυνθεί.
Στο κεντρικό πάνω Δαράτσο συναντήσαμε την Κλειώ αναφέρει ότι «με τους δρόμους έχουμε μεγάλα προβλήματα. Είναι οι λακκούβες. Εμποδίζουν τα αυτοκίνητα. Πεζοδρόμια εδώ δεν έχουμε».
Η ίδια σχολιάζει και το ζήτημα της καθαριότητας και σημειώνει ότι αρκετοί ιδιοκτήτες σκύλων δεν μαζεύουν σε σακουλάκι τα περιττώματα των ζώων.
Οσο για το δημόσιο φωτισμό, υπάρχει μεν αλλά, όπως λέει, αν καεί κάποια λάμπα, καθυστερεί η αποκατάστασή της.
«Αλλιώς ήταν όταν Δήμος (Νέας Κυδωνίας), όχι με τους μητροπολιτικούς Δήμους. Ηταν πολύ καλύτερα. Ηξερες που θα πας, που θα αποτανθείς, με ποιους θα μιλήσεις».
Επίσης, συνομιλήσαμε με τον Λέβι ο οποίος μας λέει με τη σειρά ότι υπάρχει «πρόβλημα με τους δρόμους και τις λακκούβες».
Κατά την περιήγησή μας συναντήσαμε τη Χαρά η οποία με τη σειρά της σχολίασε την κατάσταση με τους δρόμους και τις λακκούβες και την Παρασκευή η οποία αναφέρθηκε στους δρόμους αλλά και στις διακοπές ρεύματος.
Στην παλιά εθνική οδό, στο ύψος του Δαράτσου, είδαμε την κα Βάσια, η οποία είναι επαγγελματίες στην περιοχή. Η ίδια ναφέρει ότι «το θέμα μας είναι το χειμώνα πιο πολύ με τις βροχές και τις κακοκαιρίες στους δρόμους. Εχουμε πρόβλημα με τους δρόμους. Δηλαδή, μόλις λίγο βρέξει οι δρόμοι πλημμυρίζουν κατευθείαν. Δεν έχουμε πρόσβαση στα μαγαζιά μας. Δεν υπάρχει υποδομή για την κακοκαιρία. Δεν μπορεί να έρθει ο κόσμος και δεν μπορεί και να φύγει».
Η ίδια σημειώνει ότι «η περιοχή θέλει μία ανάπτυξη. Θέλει την καθαριότητά της. Θέλει τους κάδους να αδειάζουν καθημερινά που δεν αδειάζουν. Και το πρόβλημα των μαγαζιών που είναι ανοιχτά μαγαζιά είναι λίγο τα φρεάτια. Δηλαδή, εμείς το καλοκαίρι που ανοίγουν οι τζαμαρίες μας, πρέπει να κάνουμε απολύμανση κάθε εβδομάδα. Εκτός αυτού να κάνουμε και απολύμανση και στα φρεάτια του Δήμου. Αυτό δεν μας το πληρώνει όμως κανείς. Δεν έπρεπε να το κάνει ο Δήμος;»,
Η κα Βάσια χαρακτηρίζει πολύ σοβαρό το θέμα με τα φρεάτια και την υποχρέωση του Δήμου να προχωρά σε απολυμάνσεις γιατί, όπως λέει, «όταν ο άλλος τρώει δεν μπορεί να βλέπει από τον δρόμο να περνάνε κατσαρίδες». Για αποτροπή τέτοιων εικόνων κάνουν απολύμανση οι ίδιοι οι επαγγελματίες.
«Ο κάθε μαγαζάτορας να κάνει απολύμανση στα φρεάτια του Δήμου είναι ντροπή», αναφέρει.
Οσο για τον φωτισμό, η ίδια επισημαίνει ότι αυτό το θέμα στο συγκεκριμένο σημείο του Δαράτσου διορθώθηκε καθώς τοποθετήγθηκαν λάμπες.
Για τις… λακκούβες στους δρόμους, σχολιάζει:
«Το παράπονο μου είναι ότι έρχονται να κλείσουν τις λακκούβες όταν βρέχει. Είναι ντροπή να ρίχνει καταρρακτώδη βροχή και να κλείνει ο άλλος τη λακκούβα στον δρόμο».
Στη συνέχεια της περιήγησης συνομιλήσαμε τον Βασίλη ο οποίος αναφέρει ότι «γενικώς η περιοχή είναι μια καλή περιοχή. Δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτό που θεωρώ ότι θέλει περισσότερη προσοχή είναι το θέμα της καθαριότητας και των πεζοδρομίων και των δρόμων και ό,τι αφορά το τουριστικό κομμάτι. Δηλαδή θέλει μία παραπάνω φροντίδα για να έχουμε και καλύτερη εικόνα ως προς τον τουρισμό που τουλάχιστον σε εμάς εδώ του Βόρειου Οδικού Αξονα είναι μεγάλη πηγή εσόδων και πρέπει να το προσέξουμε. Για παράδειγμα, θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε ένας άνθρωπος υπεύθυνος για τον καθαρισμό των παραλιών της περιοχής μας. Δεν γίνεται πλέον στην Ευρώπη να “πουλάμε” την παραλία και να μην έχει ο Δήμος ένα – δύο άτομα να καθαρίζουν τις παραλίες. Δεν γίνεται να μην είναι έτοιμα τα πεζοδρόμια. Να θέλουμε να έχουμε τουρισμό – οικογένειες και τα πεζοδρόμια να μην είναι έτοιμα, να μην μπορούν να κάνουν μια βόλτα. Δεν γίνεται οι δρόμοι να έχουν λακκούβες. Από εκεί και πέρα γίνονται προσπάθειες. Είναι μια καλή περιοχή. Θεωρώ ότι το προφίλ μας ως Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να ΄ναι καλύτερο».
Με τη σειρά της η Κωνσταντίνα αναφέρει ότι «θα έπρεπε να είναι λίγο πιο συχνή η καθαριότητα ειδικά στους μπλε κάδους. Δεν καθαρίζονται τόσο συχνά».
Οσο για τους δρόμους αναφέρει ότι «είναι παντού τα πάντα» και τονίζει την ανάγκη «να γίνει ό,τι καλύτερο μπορεί γιατί είμαστε και μια τουριστική περιοχή».
Ακόμα, κατά την περιήγησή μας στην περιοχη, συνομιλήσαμε με τον Δημήτρη ο οποίος αναφέρεται στην κίνηση, στην οδική συμπεριφορά αλλά και στην έλλειψη πάρκινγκ.
Επίσης επισημαίνει την έλλειψη πεζοδρομίου προς την πλευρά του Λυκείου ενώ τον δρόμο διασχίζουν παιδιά.
Τα “Χανιώτικα νέα” ανοίγουν τον “φάκελο” γειτονιές της πόλης, και μέσα από μια σειρά ρεπορτάζ, δίνουν τον λόγο στους πολίτες, καταγράφοντας προβλήματα που ζητούν λύση