«Στη διάρκεια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου έχουμε εντάξει έργα πολιτισμού προϋπολογισμού 9 εκ. ευρώ, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα δρομολογείται η ένταξη και νέων έργων, η ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Άπτερας, Μινωικής Κυδωνίας, η ανάδειξης των ενετικών τειχών, του αρχαιολογικού χώρου Κνωσού, καθώς επίσης και της μόνιμης έκθεσης στο Μουσείο της Μεσσαράς». Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην διάρκεια ομιλίας του στην «1η Διαβούλευση για την Περιφερειακή Πολιτιστική Πολιτική-Τάσεις και Προκλήσεις» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης «στην ημερίδα διαβούλευσης για τον πολιτισμό που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, παρουσία εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, φορέων-υπηρεσιών του πολιτισμού, της Εκκλησίας ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Κρήτης στοχεύει πάντα στη συνεργασία, στη συνέργεια στη συμπόρευση για να υπάρχει το καλύτερο αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς και ειδικά για τον τομέα του πολιτισμού που είναι η δύναμη της Κρήτης.
«Μέσα από τη σημερινή ημερίδα με τις προτάσεις που θα ακουστούν και με την συνεργασία όλων θα έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για την αξιοποίηση τόσο των Ευρωπαϊκών όσο και των εθνικών χρηματοδοτήσεων. Εμείς από την πλευρά τη δική μας έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του πολιτισμού στην Κρήτη. Παράλληλα με την συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και με τους φορείς του νησιού ενισχύουμε κάθε δραστηριότητα είτε από ευρωπαϊκούς είτε από εθνικούς πόρους και θεωρούμε ότι μέσα από αυτή τη βάση που έχουμε θέσει με γερά θεμέλια θα μπορούμε πραγματικά να συνδέσουμε τον πολιτισμό, με τον τουρισμό, με κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία για την δημιουργία και θέσεων εργασίας αλλά και για την ανάπτυξη του πολιτιστικού αποθέματος της Κρήτης» επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, επισημαίνοντας: «Όλοι οι φορείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι με τις κατάλληλες μελέτες, γιατί υπάρχουν χρηματοδοτήσεις και δεν έχουμε ολοκληρωμένες μελέτες. Εδώ λοιπόν απαιτείται εγρήγορση από όλους τους φορείς ώστε να μπορούμε να απορροφούμε πόρους και να διεκδικούμε ακόμα περισσότερους, γιατί η επένδυση στον πολιτισμό, είναι επένδυση στο αύριο, επένδυση στο μέλλον αυτού του τόπου». Ο Περιφερειάρχης Κρήτης στην ομιλία του, ανέφερε επίσης, ότι, μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης υλοποιείται «η δημιουργική διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα. Το 2019 ύστερα από πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης ανακηρύχθηκε ως έτος «Ερωτόκριτου», πρόκειται για μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία μέσα από την οποία θα αποδείξουμε στην Ελλάδα και τον κόσμο, πως διαθέτουμε ταυτότητα, διαθέτουμε ισχυρό πολιτιστικό κεφάλαιο, είμαστε ένας δημοφιλής και διαχρονικής αξίας τουριστικός προορισμός».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης επεσήμανε: «Για εμάς μεγαλύτερη αξία έχει σήμερα να ακούσουμε και να καταγράψουμε τις θέσεις και τις απόψεις των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό και σήμερα η αίθουσα είναι γεμάτη από αξιόλογους ανθρώπους τους οποίους και θα ακούσουμε στο πλαίσιο της διαβούλευσης που γίνεται για την Περιφερειακή Πολιτιστική Πολιτική».
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργος Μοσχόβης που μίλησε με θέμα «Ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς, όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον» δήλωσε: «Στην Κρήτη στην πατρίδα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του Καζαντζάκη, του Μίκη Θεοδωράκη, και άλλων μεγάλων καλλιτεχνών, αυτό που πρέπει να κρατήσουν οι Κρητικοί στο μυαλό τους είναι ότι πρέπει να προστατεύσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά ως κόρη οφθαλμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη και διαθέσιμη και με μεγάλο ενδιαφέρον να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή διότι η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το κληροδότημα μας στις νέες γενιές. Αυτό πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε υπάρχουν προγράμματα στήριξης και χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής επιτροπής και για την αποκατάσταση μνημείων και πολιτιστικών έργων του παρελθόντος αλλά και για τη δημιουργία νέων, προκειμένου να εξελιχθούν πολιτιστικά οι νέοι μας να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να δημιουργήσουν συνθήκες για την επόμενη καλλιτεχνική πρόταση στον επόμενο αιώνα».
Ο ιδρυτής και πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος που στην ομιλία του μίλησε για την «Καινοτομία-Πολιτιστική κληρονομιά: Ο πολιτισμός ως αποδοτικό εργαλείο ανάπτυξης» επεσήμανε «πως η Περιφέρεια Κρήτης μεταφέρει με έναν τρόπο ιδανικό όλο το πνευματικό κεκτημένο της Ευρώπης για τη διαχείριση των μνημείων μας αξιοποιώντας όλα τα προγράμματα μέσα από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα, τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις, την βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι μία υποδειγματική Περιφέρεια η οποία αξιοποιεί όλους τους μηχανισμούς προκειμένου να φέρει τα μνημεία στο κέντρο της ζωής στο κέντρο της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης».
Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής που στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στη «Νέα Γενιά και τον Πολιτισμό, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή στηρίζοντας την πολιτιστική παραγωγή» ανέφερε: «Είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία γιατί το πιο σημαντικό είναι να ακούγονται φωνές, να ακούγονται απόψεις, σκέψεις και ιδέες, άρα αυτή η πρωτοβουλία δίνει αμέσως ένα «βήμα» να ακουστούν απόψεις. Αυτό που με ενδιαφέρει πάρα πολύ, και που σήμερα αναπτύσσω είναι να συνδεθούν νέες παραγωγές νέα έργα νέες δημιουργίες νέων δημιουργών με την ιστορία τη μυθολογία του κάθε τόπου. «Μήτρα» της έμπνευσης, της γέννησης νέων ιδεών για τον πολιτισμό είναι ιστορία του κάθε τόπου, αυτό είναι πολύ σημαντικό και αυτό έκανα και εγώ στο φεστιβάλ των Δελφών».
Υπαρχουν πολλα μνημεία της πολιτισμικης μας κληρονομιας που χρηζουν της απαιτουμενης προσοχης κ αναδειξης….εξίσου πρέπει να υπαρξει αποπερατωση του νεου Αρχαιολογικου Μουσειου Χανιων στη Χαλεπα ωστε να γινει κ η μεταφορα της Βυζαντινης συλλογης στη Μονη του Αγιου Φραγκισκου στη Χαληδων!!!!!!!!