Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Δρομολογείται “λίφτινγκ” στο Βενιζέλειο Ωδείο

Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του εμβληματικού κτηρίου του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων έπειτα από την ολοκλήρωση της μελέτης και την έγκριση των σχετικών αδειών που απαιτούνται.

Στο μεταξύ, νέες συμπράξεις μεταξύ των μουσικών συνόλων του Βενιζέλειου Ωδείου με τη “Simfonietta Αθηνών” προγραμματίζονται για την ερχόμενη Άνοιξη, όπου μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστεί το μιούζικαλ «Η μελωδία της ευτυχίας» αλλά και μουσικές εκπλήξεις που θα “παντρεύουν” ροκ ακούσματα με κλασικά!

ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ
Ειδικότερα ως προς τη μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου ο πρόεδρος του Συνδέσμου για τη Διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη Γιάννης Αντωνογιάννακης μιλώντας στα “Χ.ν.” διευκρίνισε ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και έχουν εκδοθεί οι άδειες που χρειάζονται.
«Πρόκειται για ένα κτήριο που από το 1982 έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο και οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να εγκριθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού», σημείωσε και πρόσθεσε ότι: «έπειτα από μια κοπιαστική διαδικασία καταφέραμε να επιλύσουμε τα θέματα που είχαν προκύψει και είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι είναι έτοιμη η μελέτη εξωτερικού εξωραϊσμού του κτηρίου και εσωτερικής παρέμβασης, το κόστος της οποίας επωμίστηκε εξ’ ολοκλήρου το Ίδρυμα “Αλίκη Βατικιώτη” με τη βοήθεια του Στίβεν Φάραντ στον οποίο και είμαστε ευγνώμονες».
Ο κ. Αντωνογιαννάκης σημείωσε ακόμα ότι στο πλαίσιο των παρεμβάσεων θα βελτιωθεί η στατικότητα του κτηρίου, θα αποκατασταθούν οι εξωτερικές όψεις και θα γίνουν αλλαγές στην εσωτερική διαρρύθμιση του χώρου. «Ως Δ.Σ. αισθανόμαστε την ανάγκη να ζητήσουμε συγγνώμη για την εικόνα που έχει σήμερα το κτήριο, οι όποιες αρνητικές παρατηρήσεις γίνονται είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Ωστόσο, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσει το συντομότερο το έργο», δήλωσε ο κ. Αντωνογιαννάκης και συμπλήρωσε ότι από μέρους του Ιδρύματος “Αλίκη Βατικιώτη” έχει εκφραστεί η βούληση να στηριχθεί οικονομικά και το έργο της αποκατάστασης.

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ
Κι αν η αποκατάσταση του κτηρίου θα χρειαστεί ακόμα χρόνο, μουσικά το Ωδείο ανανεώνεται διαρκώς εγκαινιάζοντας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη, νέες προσπάθειες και συνεργασίες. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η ίδρυση των μουσικών συνόλων σύγχρονης μουσικής, εγχόρδων, κιθαριστικού συνόλου, φωνητικού συνόλου και παιδικής χορωδίας. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ στο πλαίσιο αυτών, μαθητές του Ωδείου συμπράττουν κάθε Άνοιξη με την “Sinfonietta Αθηνών”, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη, δίνοντας την ευκαιρία σε νέα παιδιά να συνεργαστούν με επαγγελματίες μουσικούς.
Στα πολλαπλά οφέλη που έχει η ένταξη ενός παιδιού σε κάποιο από τα μουσικά σύνολα αναφέρθηκε, μιλώντας στα “Χ.ν”, ο υπεύθυνος του συνόλου εγχόρδων Έντομντ Αλέξι: «Είναι μεγάλη υπόθεση τα παιδιά να μάθουν να παίζουν ομαδικά, να συνεργάζονται για ένα κοινό στόχο και να μπορούν να στέκονται σε μια ορχήστρα εγχόρδων». Τόνισε δε ότι στα σχέδια που υπάρχουν είναι το σύνολο να αποκτήσει τη μεγαλύτερη δυνατή εξωστρέφεια προγραμματίζοντας συναυλίες και εμφανίσεις και εκτός των “τειχών” του Ωδείου.
Όπως για παράδειγμα η εμφάνιση που έκανε το μουσικό σύνολο σύγχρονης μουσικής στο άνοιγμα της συναυλίας του Μιλτιάδη Πασχαλίδη το περασμένο καλοκαίρι στον Κεφαλά Αποκορώνου. «Το σημαντικότερο στη μουσική παιδεία είναι ότι το παιδί μαθαίνει να συγκεντρώνεται σε μια προσπάθεια και να βάζει στόχους. Είναι ένα εφόδιο σημαντικό για όλη του τη ζωή και για ό,τι κι αν κάνει», σημείωσε ο υπεύθυνος του μουσικού συνόλου σύγχρονης μουσικής Νίκος Πλανάς που μυεί τα παιδιά σε ροκ, φανκ και μπλουζ ρυθμούς και που φέτος θα ετοιμάσει με τους μαθητές του ένα διαφορετικό αφιέρωμα στον Σοπέν!
Το μάθημα της συνεργασίας είναι από τα σημαντικότερα που παίρνουν και οι μικροί χορωδοί που συμμετέχουν στην παιδική χορωδία. «Η χορωδία είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα μέσα στον χώρο του Ωδείου γιατί ένα παιδί ξεκινώντας από εκεί όχι μόνο εξελίσσεται φωνητικά αλλά μαθαίνει να πειθαρχεί, να εκφράζει τα συναισθήματά του και να λειτουργεί ομαδικά», εξήγησε η υπεύθυνη παιδικής χορωδίας Μαρία Κουτουλάκη που φέτος προετοιμάζει τα παιδιά της χορωδίας της να συμπράξουν με τη “Sinfonietta” πάνω στο θρυλικό μιούζικαλ “Η μελωδία της ευτυχίας”!

 

Σχεδόν ένας αιώνας ιστορία
Να υπενθυμίσουμε ότι το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων διοικείται από το Σύνδεσμο για τη Διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1923 με πρωτεργάτη τον Μανώλη Σκουλούδη. Έπειτα από ένα χρόνο ιδρύεται το “Κρητικό Ωδείο”, το οποίο μεταφέρθηκε το 1933 στο κτήριο της οδού Νικηφόρου Φωκά. Για την ανέγερση του εμβληματικού κτηρίου καθοριστική ήταν η οικονομική συμβολή των Ελευθερίου και Έλενας Βενιζέλου, ενώ με τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου το Ωδείο θα πάρει τη σημερινή του ονομασία.
Ο Σύνδεσμος είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και τα μέλη του εκλέγουν το 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο με τριετή θητεία. Στο πλαίσιο της δράσης του διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων, καλλιτεχνικών, ομιλίες, διαλέξεις κ.ά., συνεργάζεται με άλλα καλλιτεχνικά σχήματα και στηρίζει κοινωνικές πρωτοβουλίες.
Επίτιμο μέλος του Συνδέσμου είναι η Χορωδία Χανίων η οποία στεγάζεται και στο Ωδείο, ενώ στο ίδιο κτήριο φιλοξενείται από το 1985 και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο και δεν λαμβάνει καμία επιχορήγηση αλλά τα έσοδά του προέρχονται από την αξιοποίηση της αίθουσας εκδηλώσεων και κάποιο -μικρό- ποσό από τα δίδακτρα.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμα η στενή συνεργασία που έχει το Βενιζέλειο Ωδείο με το Ελληνικό Ωδείο, το οποίο έχει και την εποπτεία για τα μαθήματα και τις εξετάσεις που γίνονται στο Βενιζέλειο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα