» Παρεμβάσεις για ασφαλέστερη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων ζητούν κάτοικοι κι επαγγελματίες της περιοχής
Δρόμο – καρμανιόλα αποτελεί o δρόμος που οδηγεί στο αεροδρόμιο Χανίων όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του Αρωνίου ζητώντας να υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ώστε να περιοριστούν τα τροχαία ατυχήματα. Σε μια περιοχή που αναπτύσσεται οικιστικά και επιχειρηματικά τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση για την ασφαλή κυκλοφορία των πεζών και απουσιάζουν στοιχειώδεις υποδομές, όπως τόνισαν πολίτες και επαγγελματίες που μίλησαν στα “Χ.ν.”.
«Oποιο δήμαρχο και να βγάλουμε ουδείς έχει ενδιαφερθεί», σημείωσε ο Δημήτρης και ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει σχεδόν 30 σοβαρά ή και θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στο ύψος του Αρωνίου. Επεσήμανε, δε, ότι παρότι το πρόβλημα είναι γνωστό στην Τροχαία δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο. «Μόνο όταν γίνεται κάποιο τροχαίο έρχονται από την Τροχαία ή αν περάσει κάποιος πολιτικός, βουλευτής ή υπουργός. Από εκεί και πέρα, δεν ενδιαφέρονται καθόλου», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να μπει ένα ραντάρ για τον έλεγχο της ταχύτητας προκειμένου οι οδηγοί να σταματήσουν να τρέχουν τόσο πολύ: «Περνάνε συρόμενα με 80 χλμ μέσα από κατοικημένη περιοχή, άλλοι κάνουν αναστροφές κ.λπ. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Δεν υπάρχει καν μια πινακίδα στο Αρώνι που να βάζει ένα χαμηλό όριο ταχύτητας. Είμαστε ξέφραγο αμπέλι και δεν ενδιαφέρεται κανείς!».
«Οι δρόμοι γενικότερα στην περιοχή δεν είναι σε καλή κατάσταση. Εδώ δεν είναι ο κεντρικός που πάει στο Αεροδρόμιο, μέσ’ τα χωριά θα είναι;», επεσήμανε ο Χρήστος, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα ως προς την κατασκευή πεζοδρομίων και διαβάσεων, τουλάχιστον για τον κεντρικό δρόμο. «Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πεζοδρόμια είναι το πιο σοβαρό. Από εκεί και πέρα οι δρόμοι είναι εντελώς χάλια», τόνισε ο κ. Θωμάς.
Η Αγγελική που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή μιλώντας για θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες και τους κατοίκους της περιοχής ανέφερε ότι λείπουν περισσότερα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, ενώ τόνισε ότι «οι δρόμοι, όπως σε όλη την Κρήτη, είναι χάλια».
«Γενικότερα χρειάζεται να υπάρξει μια παρέμβαση για τον δρόμο. Όχι μόνο στο Αρώνι αλλά και στο ύψος του παλιού δημαρχείου Ακρωτηρίου χρειάζεται να γίνει ένας κυκλικός κόμβος», σημείωσε ο κ. Θανάσης και πρόσθεσε ότι θα ήταν καλό, τουλάχιστον, να τοποθετηθεί μια κάμερα για τον έλεγχο της ταχύτητας καθώς οι οδηγοί συνηθίζουν να τρέχουν σαν να επρόκειτο για εθνική οδό. «Εχω δει πολλά ατυχήματα να συμβαίνουν», σχολίασε σχετικά.
«Βασικά οι δρόμοι είναι το πρόβλημα. Η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, η έλλειψη πεζοδρομίων και διαβάσεων. Γίνονται συνέχεια ατυχήματα και είναι απαραίτητο να γίνει κάτι», υπογράμμισε η κα Αννα. Όπως ανέφερε οι οδηγοί αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες στον κεντρικό δρόμο παρότι η περιοχή του Αρωνίου αλλά και άλλων κοντινών περιοχών είναι κατοικημένες: «Πρέπει να υπάρξει ένα όριο ταχύτητας», επεσήμανε σχετικά. «Πέρα από τον δρόμο και τις μεγάλες ταχύτητες χρειάζεται ηλεκτροφωτισμός. Τα βράδια δεν υπάρχει καθόλου φωτισμός στον δρόμο. Από εκεί και πέρα υπάρχει πρόβλημα και με τις κυκλοφοριακές συνδέσεις των μαγαζιών. Ο δρόμος είναι ένα συνεχές, δεν διαχωρίζεται και λείπουν και οι μπάρες», τόνισε η Αμαλία μιλώντας για το ίδιο θέμα.
Στο πρόβλημα των υψηλών ταχυτήτων που αναπτύσσουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, αναφέρθηκε και ο Αντρέας: «Ο δρόμος έχει πολύ κίνηση και τρέχουν. Επίσης, καλό θα ήταν να υπάρχει φωτισμός αλλά και κάποια διάβαση για τους πεζούς».
“Ρώσικη ρουλέτα”
Το πρόβλημα της έλλειψης κυκλοφορικών μέτρων που θα διασφαλίζουν την κίνηση πεζών και οχημάτων στην περιοχή του Αρωνίου επισήμανε με επιστολή της στα “Χ.ν.” εκπαιδευτικός που εργάζεται στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κουνουπιδιανών και ζει τους τελευταίους μήνες στο Αρώνι: «Ζω στο Αρώνι τους τελευταίους έξι μήνες και πραγματικά πιστεύω πως η κάθε μου μέρα παίζεται σε ρώσικη ρουλέτα. Εχω βρεθεί σε τρία ατυχήματα, δεν ξέρω την έκβασή τους και έχω κινδυνέψει πέντε φορές, η τελευταία εχθές τα ξημερώματα, πηγαίνοντας σπίτι μου από οδηγό που προσπέρασε δύο αυτοκίνητα με ιλιγγιώδη ταχύτητα, μπροστά στο μπαρ “Γλάρος” και με ανάγκασε να φτάσω σχεδόν μέχρι το μαγαζί για να γλυτώσω. Η οδική συμπεριφορά είναι τρομαχτικά φριχτή», υπογραμμίζει στην επιστολή της η κα Πόπη Πασχαλίδου και προσθέτει ότι πρέπει να τοποθετηθεί μια κάμερα για τον έλεγχο της περιοχής από την Τροχαία ως ένα ελάχιστο μέτρο προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος για πεζούς και οχήματα που κινούνται στην περιοχή.
Τα “Χανιώτικα νέα” ανοίγουν τον “φάκελο” γειτονιές της πόλης, και μέσα από μια σειρά ρεπορτάζ, δίνουν τον λόγο στους πολίτες, καταγράφοντας προβλήματα που ζητούν λύση