Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Δρόμος Παλαιόχωρα – Λαφονήσι με την έγκριση της Αποκεντρωμένης

Ανοίγει ο δρόμος για τη σύνδεση Παλαιόχωρας και Λαφονησιού μετά και την έγκριση στις 8 Ιουνίου από την “Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης” της επέμβασης σε δασική έκταση για την κατασκευή της δημοτικής οδού “Κριός – Λαφονήσι”. Ωστόσο το κόστος του συγκεκριμένου έργου κάνει μέχρι στιγμής δύσκολη την υλοποίησή του στο άμεσο μέλλον.

Σημειώνεται ότι παλαιότερα στόχος φορέων του Δήμου Καντάνου- Σελίνου ήταν Παλαιόχωρα-Λαφονήσι να συνδεθούν με παραλιακό δρόμο που θα περνάει από τον Κριό και ανατολικά του Κεδρόδασους και θα καταλήγει στο Λαφονήσι. Ευτυχώς, μετά από παρέμβαση περιβαλλοντικών φορέων και υπηρεσιών το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε και έτσι προκρίθηκε ο συνδετήριος δημοτικός δρόμος να περνάει από τις κορυφογραμμές πάνω από τον Κριό και να καταλήγει στη θέση “Κεραία” όπου συναντάει το δρόμο από Σκλαβοπούλα προς Λαφονήσι.
Συνολικά με τη νέα χάραξη η διαδρομή Κριός- Λαφονήσι περιορίζεται στα 12 χλμ. από σχεδόν 30 χλμ. που πρέπει να γίνουν σήμερα μέσω Αγ. Θεοδώρων, Βουτά, Σκλαβοπούλας κα. για όποιον θέλει να μετακινηθεί οδικά από Παλαιόχωρα για Λαφονήσι.
Όπως ανέφερε στα “Χ.Ν.” ο δήμαρχος Καντάνου- Σελίνου κ. Αντώνης Περράκης, αυτή τη στιγμή ο Δήμος κατασκευάζει 5 από τα 12 χλμ. του οδικού δικτύου (με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Φιλόδημος” και ίδιους πόρους σε σημεία που δεν είναι δασικά). Ωστόσο για τα άλλα 7 χλμ. το εκτιμώμενο κόστος λόγω των εργασιών που πρέπει να γίνουν φτάνει τα 7.500.000 ευρώ ποσό απαγορευτικό αυτή της στιγμή για τις δυνατότητες του Δήμου. Η δασάρχης κ. Πολύμνια Σκλαβάκη μας επισήμανε από τη μεριά της πως ο δρόμος που αδειοδοτήθηκε περνάει εσωτερικά , δεν θίγει τις ευαίσθητα περιβαλλοντικά περιοχές του Κριού και του Κεδρόδασους και δεν έχει σχέση με το δρόμο που επιχείρησε να φτιάξει στο παρελθόν ο Δήμος Καντάνου- Σελίνου όταν και οι εργασίες είχαν διακοπεί με παρέμβαση της Δασικής Υπηρεσίας.

 

Εσεις γνωρίζατε ότι το 1979, στα Χανιά υπήρχε ιδιωτική σχολή στην οποία η εισαγωγή των σπουδαστών γινόταν μέσω των πανελληνίων; Περισσότερα για την εισαγωγή των σπουδαστών και σπουδαστριών στις ανώτερες και ανώτατες σχολές της χώρας τη δεκαετία του ’70 “Στο Αρχείο ” με την Βασιλική Τωμαδάκη και τον Νεκτάριο Κακατσάκη

 

 

26 ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Με βάση την απόφαση της “Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης” εγκρίνεται η επέμβαση από το “Δήμο Καντάνου-Σελίνου” «επί δασικής έκτασης συνολικού εμβαδού 243.778 τμ.». Στην απόφαση δίνονται συγκεκριμένες συντεταγμένες. Η έγκριση δίνεται με 26 προϋποθέσεις, για την τήρηση των οποίων οφείλουν να μεριμνήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι επιβλέποντες του έργου όταν αυτό εκτελεστεί.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται:
• Η διαμόρφωση των επιφανειών εργασίας θα πραγματοποιηθούν στην απαιτούμενη έκταση και επιτρεπτές εκσκαφές θα είναι μόνο οι τεχνικά απαραίτητες, περιοριζόμενες αυστηρά στα όρια του τοπογραφικού διαγράμματος.
• Λαμβάνεται μέριμνα για τη μικρότερη δυνατή διατάραξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής του έργου ώστε τα δυσμενή αποτέλεσμα αυτής στο οικείο και ευρύτερο φυσικό περιβάλλον να είναι τα μικρότερα δυνατά.
• Η φθορά της δασικής βλάστησης περιορίζεται στην ελάχιστη δυνατή. Η ανάγκη απομάκρυνσης της υπάρχουσας φυτικής ύλης στην περιοχή ανάπτυξη του έργου πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση και τις υποδείξεις της τοπικής δασικής αρχής. Τα δασικά προϊόντα που θα παραχθούν θα διακινηθούν και θα διατεθούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της δασικής νομοθεσιάς και όπου απαιτείται θα συνταχθεί πίνακας υλοτομίας.
• Γίνεται πρόβλεψη αποκατάστασης της βλάστησης των διαταραχθέντων χώρων με φύτευση ή σπορά των κατάλληλων προσηκόντων στη χλωρίδα της περιοχής ειδών σύμφωνα με την ειδική δασοτεχνική μελέτη που θα συνταχθεί. Η φροντίδα των φυτών θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 3 έτη
τη φύτευση τους με ευθύνη του δικαιούχου την επέμβαση.
• Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση στη γύρω έκταση, πλην των καθορισμένων για την επέμβαση θέσεων, απαγορεύεται η μεταβολή ή επέκταση της χρήσης της έκτασης πέρα του εγκεκριμένου σκοπού.
• Η έγκριση επέμβασης χορηγείται υπέρ του Δήμου Καντάνου-Σελίνου και ισχύει αυστηρά για αυτόν.
• Προϋπόθεση για την εγκατάσταση του δικαιούχου την έκταση είναι η υποβολή εγκεκριμένης μελέτης αναδάσωσης. Η αναδάσωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Γραμβούσας επί εκτάσεως εμβαδού 243.778 τμ.
• Ουδεμία επέμβαση θεωρείται επιτρεπτή πριν την προσκόμιση της μελέτης αναδάσωσης της φυτοτεχνικής μελέτης αποκατάστασης του χώρου σε περίπτωση εγκατάλειψης του έργου και τη σύνταξη πρωτοκόλλου εγκατάστασης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Γιατί δεν ασφαλτοστρωνετε ο υπάρχων δρόμος Ελαφόνησος Σκλαβοπουλας ,ούτως ώστε να μην χρειάζεται νέα διάνοιξη.μηλαμε για έτοιμο δρόμο πού συνδέει τής δύο πλευρές.πρεπει να κοιτάξουμε και την εξυπηρέτηση των ανθρώπων που καθημερινά περνούν από το συγκεκριμένο σημείο με αποτέλεσμα την καταστροφή των οχημάτων, υπάρχουν περιουσίες πού δεν είναι καθόλου εύκολη η πρόσβαση σε αυτές.Ηπεριφερια πρέπει να δεί τό θέμα αυτό στις ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά . ευχαριστώ πολύ για την φυλοξενια με εκτίμηση Τζανακης θεοδοσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα