Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Δύο εκθέσεις στον “Χώρο Τέχνης Χανίων” με το πρόγραμμα “Κρητομυθολογικά”

Δύο εκθέσεις ξεκίνησαν χθες στον “Χώρο Τέχνης Χανίων” (Παπαναστασίου 59, Λενταριανά) στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος “Κρητομυθολογικά” το οποίο συνδέει βιβλία – οικολογία και τέχνη.
Οι εκθέσεις που θα διαρκέσουν έως τις 12 Μαρτίου είναι:
• Φωτογραφίας του Μανώλη Παπαδάκη με τίτλο: «Εξω από το Λαβύρινθο», βασισμένη σε κείμενα του Ζακ Λακαριέρ. Η έκθεση θα λειτουργεί από Δευτέρα ως Σάββατο από 6 μ.μ. έως 9.30 μ.μ. με προβολή της ταινίας του: «Ταξίδι στην Ικαρία-Ουτοπία;» (Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο στις 8 μ.μ.).
•Ομαδική έκθεση Φροτάζ-Κολάζ με τίτλο «Ο Μίνωας και οι αδελφοί του» βασισμένη σε κείμενα του Ρόμπερτ Γκρέιβς. Συμμετέχουν 24 δημιουργοί που παρακολούθησαν το πρώτο εργαστήριο μεικτών τεχνικών που πραγματοποιήθηκε στο “Χώρο” με δασκάλους τους, την Ειρήνη Τσιράκη και τον Γιάννη Μαρκαντωνάκη.


Τα έσοδα από την πώληση των έργων, θα διατεθούν για τις ανάγκες του ΚΗΦΑΑΜΕΑ.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο υπεύθυνος του Χώρου Τέχνης και εμπνευστής του προγράμματος “Κρητομυθολογικά”, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, γενικός επιμελητής του προγράμματος είναι ο Δημήτρης Αγγελάτος και συνδιοργανωτής η ΔΕΔΙΣΑ.
Μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης, σημείωσε ότι η έκθεση φωτογραφίας του Μανώλη Παπαδάκη περιλαμβάνει 9 φωτογραφίες από την προσωπική αναζήτηση μιας φυγής, από την Κρήτη στην Ικαρία.
Για την ομαδική έκθεση, ο κ. Μαρκαντωνάκης εξήγησε ότι αποτελείται από έργα στο πλαίσιο των μαθημάτων που γίνονται στο Χώρο Τέχνης.
«Από το 1989 λειτουργεί ο Χώρος με προσανατολισμό παιδαγωγικό και, εμμέσως πλην σαφώς, οικολογικό. Γίνονται εργαστήρια, ασκήσεις, που έχουν να κάνουν με τη χρησιμοποίηση μικτών τεχνικών και κυρίως υλικών που βρίσκουμε έξω στους δρόμους. Αυτό το υιοθέτησε ως πρόγραμμα η ΔΕΔΙΣΑ», σημείωσε και συνέχισε:
«Ξεκινάμε φέτος πιλοτικά. Και πιστεύουμε ότι θα κρατήσει και τα τρία χρόνια της δράσης του προγράμματος όπου η μία έκθεση θα διαδέχεται την άλλη. Το πρόγραμμα λέγεται: “Κρητομυθολογικά”. Για να μην αισθάνονται και οι σπουδαστές των εργαστηρίων ότι κάνουν ένα είδος χειροτεχνίας, τους δίνουμε τη δυνατότητα να μπουν μέσα στην τέχνη, κρατώντας μια θεματική τόσο μεγάλη, τόσο σπουδαία και ευρύτατη, τον Κρητογενή Μύθο».
Οσο για τα έργα της ομαδικής έκθεσης στην οποία συμμετέχουν 24 δημιουργοί, εξήγησε:
«Τα έργα είναι με δύο τεχνικές τις οποίες δίδαξα ο ίδιος και η Ειρήνη Τσιράκη. Η μία τεχνική είναι του φροτάζ, δηλαδή πως παίρνουμε ίχνη από ανάγλυφες επιφάνειες και μετά, με τη χρήση περιοδικών κυρίως, εικόνων τις οποίες με μονοτυπίες μεταμορφώνουμε, δημιουργούμε κολάζ. Χρησιμοποιούμε δηλαδή δύο – τρία διαφορετικά υλικά χαρτιού και μεθόδων για το αποτέλεσμα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα