Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Δύο Υπερφεγγάρια τον Αύγουστο του 2023

Αυτόν τον μήνα, και οι δύο Πανσέληνοι είναι Υπερσελήνες καθώς συμπίπτουν πολύ με το περίγειο. Όσο πιο κοντά έρχεται ο φυσικός μας δορυφόρος στη Γη, τόσο μεγαλύτερος και φωτεινότερος εμφανίζεται στον ουρανό.

H πρώτη Πανσέληνος αυτόν τον μήνα ήταν χθες, 1η Αυγούστου και ονομάζεται Πανσέληνος του Οξύρρυγχου, ενώ η δεύτερη την 31η Αυγούστου και ονομάζεται Μπλε Πανσέληνος.
Τα περισσότερα γνωστά ονόματα για την Πανσέληνο προέρχονται από τους Ιθαγενείς της Αμερικής, οι οποίοι βασίστηκαν για την ονομασία στα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου μήνα. Για πολλές φυλές που ζουν γύρω απ’ τις Μεγάλες Λίμνες, ο Αύγουστος ήταν παραδοσιακά η εποχή για ψάρεμα οξύρρυγχου, εξ ου και η ονομασία για την Πανσέληνο του Αυγούστου. Ο οξύρρυγχος είναι ένα μεγάλο ψάρι του γλυκού νερού που ζει στη Γη από την προϊστορική εποχή. Από τότε, δεν έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές, και ορισμένοι τα αποκαλούν ακόμα και ζωντανά απολιθώματα. Μπορούν να μεγαλώσουν σε μήκος πάνω από 2-3,5 μέτρα και να ζυγίζουν περίπου 90 κιλά. Οι θηλυκοί οξύρρυγχοι μπορεί να ζήσουν έως και 150 χρόνια, χρειάζονται περίπου 20 χρόνια για να αρχίσουν να αναπαράγονται και μπορούν να έχουν απογόνους μόνο κάθε τέσσερα χρόνια. Υπάρχουν 26 είδη οξύρρυγχου παγκοσμίως και όλα κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της έντονης υπεραλίευσης και της ρύπανσης των υδάτων.
Η Σελήνη Οξύρρυγχου (Sturgeon) θα απέχει 357.530 km από τη Γη (για σύγκριση η μέση απόσταση μεταξύ της Σελήνης και του πλανήτη μας είναι 384.400 km), θα είναι 7,1% μεγαλύτερη και 15,6% πιο φωτεινή από μια μέση Πανσέληνο.
Η Μπλε Σελήνη θα πλησιάσει τη Γη πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη Πανσέληνο (357.344 km). Αυτό σημαίνει ότι η Μπλε Σελήνη το 2023 θα είναι η μεγαλύτερη και φωτεινότερη Πανσέληνος φέτος. Θα είναι 7.2% μεγαλύτερη και 15.7% πιο φωτεινή από μια μέση Πανσέληνο.
Στον έναστρο θόλο του Αυγούστου, ο Κρόνος θα συναντήσει τη Σελήνη δυο φορές: Στις 3 Αυγούστου, δύο μέρες μετά την Πανσέληνο, και ο πλανήτης θα λάμπει κοντά στη Σελήνη του Οξύρρυγχου σε μέγεθος 0,6. Στις 31 Αυγούστου την ίδια νύχτα που ανατέλλει η Μπλε Σελήνη, ο δακτυλιοειδής πλανήτης που θα βρίσκεται σε αντίθεση, θα είναι κοντά στη Σελήνη λάμποντας πιο φωτεινός από το συνηθισμένο σε μέγεθος 0,4.
Το Μπλε Φεγγάρι έχει δώσει το όνομά του στο τραγούδι της Billie Holiday, Blue Moon.
«Μπλε φεγγάρι
Τώρα δεν είμαι πια μόνος
Χωρίς όνειρο στην καρδιά μου
Χωρίς αγάπη για τον εαυτό μου».
Έχει δώσει το όνομά του και σε μπίρα Blue Moon (Μπίρα βελγικής τεχνοτροπίας, μια από τις ισχυρότερες βαρελίσιες μπίρες της Αμερικής. Ζυθοποιείται με φλούδες πορτοκαλιού αφήνοντας έτσι μια απαλή και γλυκιά γεύση εσπεριδοειδών).
Όμως υπάρχει και κοκτέιλ Blue Moon. Λέγεται ότι η συνταγή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά περίπου το 1940, από τον Oscar Tschirky του ξενοδοχείου Waldorf – Astoria της Νέας Υόρκης.
Φτιάχνεται χτυπώντας με πάγο στο σέικερ 60ml Gin, 10ml Crème de Viollette Liqueur, 10ml χυμό λεμονιού, 5ml σιρόπι ζάχαρης και 10ml παστεριωμένο ασπράδι αυγού. Διπλοσουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι.
Η συνταγή του Blue Moon δεν φτιαχνόταν για χρόνια ,καθώς η παραγωγή του Crème Yvette είχε σταματήσει το 1969 και έκανε δυναμική επανεμφάνιση το 2010 όταν το προϊόν ξαναβγήκε στην παγκόσμια αγορά.
Μπορείτε να απολαύσετε τις ερχόμενες Υπερπανσελήνους ακούγοντας μουσική, και πίνοντας δροσερή μπίρα ή κοκτέιλ και ελπίζω να το χαρείτε!
* O Αριστείδης Αρχοντάκης
είναι συγγραφέας, φυσικός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα