Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Δύσκολη χρονιά για τα θερμοκήπια λόγω συγκυρίας

Η μείωση της καταναλωτικής δύναμης και η αθρόα εισαγωγή από το εξωτερικό και ειδικά την Τουρκία, “πιέζει” την παραγωγή θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Κρήτη και στα Χανιά.

Μολονότι το κόστος παραγωγής έχει πολλαπλασιαστεί και οι τιμές των προϊόντων θερμοκηπίου παραμένουν υψηλές για τους καταναλωτές, οι Χανιώτες παραγωγοί βλέπουν και οι τιμές που λαμβάνουν οι ίδιοι να μην είναι οι αναμενόμενες αλλά και η ζήτηση για το προϊόν τους να έχει πέσει.
«Είναι μια χρονιά που δεν είναι ούτε καλή, ούτε κακή.

Η τομάτα είναι λίγο πεσμένη σε σύγκριση με πέρυσι, κατά μέσο όρο στον παραγωγό αφήνει 50 λεπτά» μας ανέφερε ο κ. Θοδωρής Ραϊσάκης πρόεδρος του Συνεταιρισμού κηπευτικών Ελαφονησίου-Χρυσοσκαλίτισσας.
Σύμφωνα με τον ίδιο λόγω ακρίβειας και μείωσης της κατανάλωσης «τα super market αγοράζουν μικρότερες ποσότητες. Σε σχέση με πέρυσι είναι μειωμένες κατά 50% οι αγορές τους από εμάς τουλάχιστον. Και αναγκαζόμαστε και τα δίνουμε στην υπόλοιπη αγορά με χαμηλότερες τιμές.»
Για την Οργάνωση Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας ο κ. Γιώργος Χαλκιάς εξηγεί πως «η ζήτηση είναι πεσμένη αρκετά. Εμείς βέβαια ως συνεταιρισμός είμαστε 23 χρόνια, έχουμε ένα πελατολόγιο, πηγαίνουμε σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό αναζητώντας αγορές, δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα που έχουν άλλοι».

Μείζον θέμα για τον κ. Χαλκιά είναι αυτό των αθρόων εισαγωγών από τρίτες χώρες σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με την τοπική παραγωγή. Ειδικά φέτος έχουμε πολλές εισαγωγές από την Τουρκία.
«Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη “πλημμύρισαν” με τομάτες από την Τουρκία! Παρόλο που η παραγωγή μας είναι αρκετή, ήλθαν τεράστιες ποσότητες από εκεί λόγω της μεγάλης υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Πουλάνε πολύ πιο φτηνά και υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι έμποροι να αγοράσουν. Αυτές οι εισαγωγές έριξαν την τιμή και τη ζήτηση ταυτόχρονα για τις δικές μας τομάτες» λέει ο κ. Χαλκιάς.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Κουντούρας υποστηρίζει πως οι ποσότητες που παράγονται από τους Έλληνες παραγωγούς επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση της χώρας και να κάνουμε και εξαγωγές . Όμως αυτή τη στιγμή « υπάρχουν έμποροι που φέρνουν από την Τουρκία φθηνότερη τομάτα χωρίς όμως να κατεβάζουν ανάλογα την τιμή της. Και οι Τούρκοι δεν έστειλαν μόνο σε εμάς αλλά και στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Γερμανία χώρες που εξάγουμε και εμείς με αποτέλεσμα να έχουμε θέμα και εκεί.»

Ένα άλλο ζήτημα που αγνοούν πολλοί καταναλωτές έχει να κάνει με την ποιότητα των εισαγωγών. «Στην Τουρκία χρησιμοποιούν σκευάσματα που στην Ευρώπη έχουν απαγορευτεί εδώ και 15 χρόνια! Σκευάσματα που αφήνουν υπολείμματα και εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για αυτόν ακριβώς το λόγο. Την ίδια ώρα που εμείς βάζουμε βιολογικά σκευάσματα, εισάγονται προϊόντα από τρίτες χώρες προϊόντα για την παραγωγή των οποίων τόσο τα λιπάσματα όσο και τα φυτοφάρμακα δεν κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το έχουν υπόψιν τους οι καταναλωτές» καταλήγει ο κ. Χαλκιάς.

Θέμα και με τα φρούτα


Σε ότι έχει να κάνει με τα φρούτα της εποχής όπως τα πορτοκάλια και τα αβοκάντο παρουσιάζεται επίσης μεγάλη προσφορά και στην εσωτερική αγορά και στο εξωτερικό.
Σε σύγκριση με πέρυσι οι τιμές για τον παραγωγό είναι μειωμένες, ενώ για τον καταναλωτή αυξημένες. Αυτές τις ημέρες ξεκινάει η διάθεση από τα Χανιά των πορτοκαλιών “Mέρλιν” ενώ σε ότι αφορά τα αβοκάντο προχωράει εντατικά η συγκομιδή των Hass. Για τον παραγωγό οι τιμές για τα αβοκάντο κυμαίνονται μεταξύ 2.40-2.50 ευρώ για τα μεγάλα μεγέθη, ενώ στα πορτοκάλια τα συσκευαστήρια αγοράζουν στα 30 λεπτά κατά μέσο όρο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα