Η Ελλάδα και η Κύπρος από κοινού απεύθυναν «επίσημη πρόταση» στην Τουρκία για την προσφυγή και των τριών χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των τριών χωρών στην Αν Μεσόγειο.
Η Aγκυρα απέρριψε την πρόταση αυτή, θέτοντας απαράδεκτες προϋποθέσεις.
Αναλυτικότερα:
1. Η Αθήνα και η Λευκωσία , στο περιθώριο της υπογραφής της πολιτικής συμφωνίας Ελλάδας , Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed, αποφάσισαν να καλέσουν από κοινού την Άγκυρα ώστε οι τρείς χώρες να προσφύγουν στο ΔΔ της Χάγης για τη λύση του ακανθώδους προβλήματος
2. της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Αν Μεσογείου, έτσι ώστε να «απελευθερωθεί» η διαδρομή του EastMed από τις τουρκικές αρνήσεις, με την οριστική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου και Τουρκίας, στην Αν Μεσόγειο, η οποία εκ των πραγμάτων θα επηρεάσει – μέχρι του σημείου της εξουδετέρωσης- της σημερινής αυθαίρετης οριοθέτησης της ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης.
Η ελληνική και κυπριακή επίσημη βολιδοσκόπηση της Άγκυρας έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με την τουρκική απάντηση να οριστικοποιείται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες διπλωματικές πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή.
Η Άγκυρα , απέρριψε την τολμηρή ελληνική και κυπριακή πρόταση δια της τεθλασμένης:
Η Άγκυρα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Αν Μεσογείου μεταξύ των τριών χωρών, αλλά έθεσε δύο προϋποθέσεις, η ικανοποίηση των οποίων για την Τουρκία είναι ανελαστική και υποχρεωτικά προηγείται οποιασδήποτε απόφασης για την παραπομπή στη Χάγη του θέματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ
Έτσι η Τουρκία απαιτεί ανελαστικά και εκ των προτέρων :
Να συμφωνηθεί από τώρα ότι τα μισά από τα κέρδη που θα αποφέρει συνολικά ο αγωγός EastMed,όταν αυτός υλοποιηθεί, θα αποδίδονται στους Τουρκοκυπρίους και μόνον τα υπόλοιπο μισό θα αποδίδεται στις υπόλοιπες εμπλεκόμενες στον αγωγό χώρες .
Προτού οροθετηθεί η ΑΟΖ Ελλάδας Κύπρου Τουρκίας, οι χώρες θα έχουν συμφωνήσει ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα λαμβάνουν τα μισά από τα κέρδη της εκμετάλλευσής των κοιτασμάτων που τυχόν θα βρεθούν στην ΑΟΖ και τα υπόλοιπα μισά θα κατανεμηθούν ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Λευκωσία.
Δι’αυτού του τρόπου η Άγκυρα επιχειρεί για μια ακόμα φορά να μεγιστοποιήσει και διασφαλίσει εκ των προτέρων τα δικά της οικονομικά οφέλη από τα κοιτάσματα της ΑΟΖ της Αν Μεσογείου, αφήνοντας πονηρά για το μέλλον την οριστική οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Αν Μεσόγειο.