Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται οι μελισσοκόμοι των Χανίων καθώς στα προβλήματα που δημιούργησαν οι παρατεταμένοι καλοκαιρινοί καύσωνες και η διαρκής απειλή του παρασίτου βαρρόα ήρθε να προστεθεί τελευταία το αυξημένο κόστος παραγωγής ως συνέπεια της κατακόρυφης αύξησης των τιμών στα καύσιμα και τις τροφές των μελισσών.
Την ίδια στιγμή, η έλλειψη συστηματικών ελέγχων αλλά και τα “παραθυράκια” που αφήνει η νομοθεσία, ευνοούν την κυκλοφορία νοθευμένων προϊόντων δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τους ντόπιους, μικρούς, παραγωγούς.
Τα παραπάνω προβλήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής γενικής συνέλευσης του συλλόγου μελισσοκόμων Χανίων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μουρνιών.
Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Χανίων “Η Μέλισσα” Θεόδωρος Βίγλης σημείωσε ότι η συγκυρία είναι ιδιαίτερα αρνητική για τους ντόπιους μελισσοκόμους λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων.
«Η παραγωγή του μελιού δυσκολεύει χρόνο με τον χρόνο λόγω των καιρικών συνθηκών και της κλιματικής αλλαγής αλλά και της συνεχιζόμενης παρουσίας του σκαθαριού βαρρόα. Ειδικά για το βαρρόα προσπαθούμε ως μελισσοκόμοι να βρούμε λύσεις χωρίς ουσιαστικά να έχουμε επιστημονική υποστήριξη. Είναι σαν να έχει παγώσει η επιστημονική έρευνα γύρω από το θέμα», τόνισε ο κ. Βίγλης και πρόσθεσε ότι οι δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με τη βαρρόα είχαν ως συνέπεια τη μείωση του πληθυσμού της μέλισσας, θέτοντας, ειδικά φέτος, ακόμα και θέμα επιβίωσης των μελισσών.
«Γενικά τα μελίσσια αυτή τη στιγμή έχουν μειωμένους πληθυσμούς. Δεν ξεχειμωνιάζουν εύρωστα για να μπουν δυναμικά την Άνοιξη», ανέφερε ο κ. Βίγλης, ενώ ο γραμματέας του συλλόγου Μιχάλης Μπλεμπλιδάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις ασάφειες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την απόδοση της ενίσχυσης για αντικατάσταση κυψελών και μετακινήσεις που λαμβάνουν οι μελισσοκόμοι σε σχέση με τον πληθυσμό των μελισσών.
Σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής ο πρόεδρος των μελισσοκόμων υπογράμμισε ότι όπως και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους υπάρχει μεγάλη αύξηση των σχετικών δαπανών: «Να πούμε για τα καύσιμα; Υπάρχει μεγάλη αύξηση. Η ζάχαρη έχει πάρει τουλάχιστον ένα 40% πάνω. Και ναι μεν το φαγητό αυτό λειτουργεί επικουρικά της βασικής τροφής που είναι το νέκταρ και η γύρη, αλλά αποτελεί μια επιπλέον επιβάρυνση», διευκρίνισε ο πρόεδρος του συλλόγου.
ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ
Ωστόσο, τα προβλήματα και οι δυσκολίες για τους περίπου 1.200 μελισσοκόμους των Χανίων, εκ των οποίων οι περίπου 200 κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμοι, δεν σταματάνε εδώ.
Κι αυτό γιατί παρά τον τουρισμό που κατακλύζει κάθε χρόνο το νησί, το ντόπιο μέλι δεν φτάνει στο αγοραστικό κοινό.
«Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτοδιάθεση. Ελάχιστοι το κάνουν. Ούτε συνεταιρισμοί ή ομάδες παραγωγών. Όμως το μεγάλο πρόβλημα είναι τα σιρόπια που κατακλύζουν την αγορά και βαφτίζονται μέλι. Πρόκειται για προϊόντα σιροπιού που έχουν προσθέσει λίγο μέλι. Η παραπλάνηση αυτή επιτυγχάνεται και μέσα από την ετικέτα αλλά υπάρχει και η μεγάλη απάτη που γίνεται αναμειγνύοντας πολύ κινέζικο μέλι με λίγο ελληνικό και βάζοντας μετά μια ελληνική ετικέτα. Εμείς ζητάμε συστηματικότερους ελέγχους από τον ΕΦΕΤ γι’ αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι τα πρόστιμα είναι πολύ μικρά μπροστά στο τεράστιο κέρδος που έχουν, ενώ συμπιέζουν τις τιμές τρομερά με συνέπεια να δημιουργείται ένας άνισος ανταγωνισμός που μας φέρνουν σε αδιέξοδο», είπε ο κ. Βίγλης.
Καταλήγοντας κάλεσε τους Χανιώτες μελισσοκόμους να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, που θα πραγματοποιηθούν στις 12 Ιανουαρίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μουρνιών (δίπλα στην εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής), καθώς όπως τόνισε είναι σημαντικό να υπάρχει αυξημένη αντιπροσώπευση από τα Χανιά στην ομοσπονδία μελισσοκομικών συλλόγων Ελλάδας.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον γραμματέα του συλλόγου Μιχ. Μπλεμπλιδάκη στο τηλέφωνο 6944351165.