Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Δυσοίωνες προβλέψεις και για τη Κρήτη λόγω κλιματικής αλλαγής

»Επισημάνσεις σε χθεσινό σεμινάριο στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

«Τα ήπια σενάρια προβλέπουν μια αύξηση της θερμοκρασίας 2-2,5 βαθμών ενώ ένα ακραίο σενάριο – αν δεν πάρουμε κανένα μέτρο – μπορεί να σημαίνει αύξηση κατά 5 βαθμούς C της θερμοκρασίας» σημείωσε ο ερευνητής κ. Γ. Καψωμενάκης.

Δυσοίωνες – στο ήπιο σενάριο – εφιαλτικές στο πιο ακραίο είναι οι προβλέψεις και για την Κρήτη από την εξέλιξη της καταστροφής του κλίματος.
Στην χθεσινή τρίτη ημέρα του επιμορφωτικού σεμιναρίου που οργάνωσαν στο “Πνευματικό Κέντρο” η “Περιφέρεια Κρήτης” και το “Πράσινο Ταμείο για “το σχέδιο προσαρμογής τη Περιφέρειας στην κλιματική αλλαγή” αναλύθηκαν όλα τα ζητήματα που θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα και τις τοπικές κοινωνίες.
Το σχέδιο προσαρμογής που έχει εκπονηθεί και το οποίο αυτήν την εποχή συζητιέται στους Δήμους της Κρήτης αναλύθηκε από τον κ. Γιάννη Καψωμενάκη ερευνητή του κέντρου έρευνας της φυσικής της ατμόσφαιρας και κλιματολογίας, Ακαδημία Αθηνών.
«Τα ήπια σενάρια προβλέπουν μια αύξηση της θερμοκρασίας 2-2,5 βαθμών ενώ ένα ακραίο σενάριο – αν δεν πάρουμε κανένα μέτρο – μπορεί να σημαίνει αύξηση κατά 5 βαθμούς C της θερμοκρασίας. Μπορεί στο μέλλον να έχουμε 40αρια θερμοκρασιών για πολλές ημέρες κάθε χρόνο κάτι πολύ δύσκολο για το γενικό πληθυσμό και για την παραγωγή, τη ζήτηση ενέργειας, τις υποδομές, τα δάση» ανέφερε ο κ. Καψωμενάκης.
Ο επιστήμονας παρουσίασε μια σειρά από προβλέψεις με βάση τα μοντέλα πάνω στα οποία έχουν ερευνηθεί. Όπως χαρακτηριστικά είπε:
• Το σίγουρο είναι πως πηγαίνουμε σε ένα θερμότερο κλίμα. Αυτό θα συνδεθεί και με ένα ξηρότερο κλίμα.
• Οι προγνώσεις για τα ήπια σενάρια δείχνουν πτώσεις των βροχών σε ποσοστό 10%. Αν δεν κάνουμε τίποτα μέχρι το τέλος του αιώνα μπορεί να έχουμε 40% λιγότερα νερά κάτι που σημαίνει ότι πηγαίνουμε σε πλήρη ερημοποίηση. Η μείωση των βροχών μπορεί να συνδυάζεται με ακραίες ισχυρές βροχές σε σύντομα διαστήματα. Δηλαδή να έχουμε για χρόνια ξηρασίες και στη συνέχεια για μια χρονιά πλημμύρες.
• Μια άλλη επίπτωση σημαντική είναι η αύξηση της συχνότητας των δασικών πυρκαγιών με τις αυξημένες θερμοκρασίες να κάνουν πιο δύσκολη την κατάσβεση τους.
• Αυτό που φαίνεται σε όλα τα σενάρια είναι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας.
Μπορεί να μην φτάσει… στον Ψηλορείτη , αλλά το μισό και ένα μέτρο που προβλέπουν τα κλιματικά μοντέλα είναι τεράστιο μέγεθος. Σκεφτείτε τα παραθαλάσσια μέρη του νησιού μας και τις επιπτώσεις στον τουρισμό, στα υπόγεια ύδατα κα.
Στα σενάρια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή οι επιστήμονες προβλέπουν παρεμβάσεις σε 14 τομείς της ζωής προκειμένου οι συνέπειες της στο περιβάλλον και τον άνθρωπο να περιοριστούν.
«Η περιοχή μας – που ήδη έχει πολλά προβλήματα – θα πληγεί ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή με μείωση των βροχοπτώσεων, διάβρωση της ακτογραμμής και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα» επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Καλογερής δίνοντας το παράδειγμα των καταστροφών του Φεβρουαρίου του 2019. Ο ίδιος τόνισε ότι πλέον τα έργα υποδομών που γίνονται και όχι μόνο «θα πρέπει να είναι συμβατά με τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα εξετάζεται το ενεργειακό του αποτύπωμα».
Ερωτηθείς από τα “Χ.ν.” για το ότι την ίδια ώρα που η Περιφέρεια εκπονεί μελέτη για τον μετριασμό των συνεπειών της κλιματικής καταστροφής, γνωμοδοτεί θετικά για την πραγματοποίηση εξορύξεων ο κ. Καλογερής απάντησε πως η διαδικασία της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια θα απαιτήσει 30-40 χρόνια και πως είναι ζήτημα αν η χώρα μας έχει την πολυτέλεια το διάστημα αυτό της μετάβασης να πληρώνει σε αυτές τις τιμές το φυσικό αέριο που εισάγει και να μην το παράγει η ίδια.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα