Η πρόταση μομφής απ’ την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης, παρά το βέβαιο αποτέλεσμα της απόρριψης, έχει νόημα, να προκαλέσει μακρά συζήτηση στη Βουλή, όπου αναπτύσσεται αντιπολιτευτικός λόγος. Η μεν αντιπολίτευση έχει το πλεονέκτημα να ελέγξει την κυβέρνηση και να προβάλλει τις θέσεις της, η δε κυβέρνηση να υποστηρίξει το έργο της.
Κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης με δεδομένο ότι θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, κάθε βουλευτής εκτός του κύριου θέματος εξέφραζε και τα δικά του, της περιφέρειάς του. Εφόσον η πρόταση απορρίφθηκε, νέα πρόταση δεν μπορεί να υποβληθεί πριν παρέλθει το εξάμηνο. Έτσι η Ν.Δ. κέρδισε τις εντυπώσεις και πιστεύεται από την κοινή γνώμη ότι ο κ. Τσίπρας έκανε ένα δώρο στην κυβέρνηση. Υποστηρίζεται ότι η πρόταση δυσπιστίας πάντοτε συσπειρώνει τους βουλευτές, δυσχεραίνει τον ανασχηματισμό και την αντικατάσταση όποιου κυβερνητικού παράγοντα, στον οποίο επιρρίπτονται τα βέλη. Δεν ήξερε η αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση θα εμφάνιζε συμπαγή εικόνα;
Στην ουσία η πρόταση, που αποτελεί μια κορυφαία για την αντιπολίτευση πράξη, γιατί αισθάνεται την ανάγκη να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας και να φέρει την κυβέρνηση στον σωστό απ’ τον στραβό δρόμο που ακολουθεί, έπεσε στο κενό. Το προνόμιο “κάκτος”, διότι δεν αξιολογήθηκε η πρόβλεψη, ότι το αποτέλεσμα θα ήταν αρνητικό. Ήταν σίγουρη η αποτυχία, διότι οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν θα την υπερψήφιζαν και μετά την απόρριψη θα μπορούσαν με στόμφο να ανέκραζαν “νενικήκαμεν”!
Στον πλειοψηφικό κοινοβουλευτισμό μέχρι σήμερα σπανίως έχει ευδοκιμήσει κάποια πρόταση μομφής. Η αντιπολίτευση έπρεπε να έχει εξασφαλίσει ότι θα έφτανε σε αποτέλεσμα. Εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε έξω, δείχνοντας πως δεν έμαθε τους κανόνες του παιχνιδιού. Πρόκειται για κίνηση εντυπώσεων, να χτυπηθεί η κυβέρνηση για τα συσσωρευμένα προβλήματα από την πανδημία, την οικονομία και τις καιρικές συνθήκες. Με αυτά τα δεδομένα και λόγω της γενικής αρνητικής εικόνας που παρουσιάζεται στη χώρα μας, το κλίμα, που δημιουργήθηκε μετά την ψηφοφορία, δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να πανηγυρίζει, γιατί σε επίπεδο εντυπώσεων βγήκε κερδισμένη.
Αν εμβαθύνουμε τις σκέψεις μας, θα δούμε ότι υφίστανται σοβαρές ευθύνες των κυβερνώντων για όσα στραβά κι ανάποδα συμβαίνουν στον τόπο. Οι εντυπώσεις απ’ όλη την τριήμερη συζήτηση ήταν αναμενόμενο να είναι άνευ σημασίας. Το μόνο, που δοκιμάστηκε η κυβέρνηση, κρίθηκαν τα έργα της, οι παραλήψεις της και ξεκαθάρισαν οι θέσεις της αντιπολίτευσης που έκανε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης την ώρα των έντονων προβλημάτων που μας περιστοιχίζουν.
Ωστόσο υπάρχουν “κονδυλοφόροι”, που διαδίδουν ότι ανεξάρτητα της έκβασης της ψηφοφορίας, η τριήμερη συζήτηση οδήγησε σε έξαψη τα πνεύματα, να αναδείξουν την ύπαρξη κυβερνητικών ευθυνών, ανεξαρτήτως αν προκαλείται ζημιά σε κάποιο από τα κυβερνητικά στελέχη.
Κοινή παραδοχή είναι ότι δεν πίστεψε η αντιπολίτευση ότι θα “στρίμωχνε” την κυβέρνηση, ώστε να παραιτηθεί, αλλά ήθελε από την έκβαση της συζητήσεως να φανούν πολλές από τις αδυναμίες της. Όμως στην πολιτική, σημασία έχει ποιος είναι ικανός να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες. Το ερώτημα θα παραμείνει, αν η πρόταση δυσπιστίας, πέραν των εντυπώσεων, είχε κάποιο αρνητικό για τη Ν.Δ. αποτέλεσμα.