Λιγότερα κοπάδια φέτος στα Χανιά
Μειωμένη η παραγωγή τόσο σε γάλα όσο και κρέας αναμένουν για τη χρονιά που διανύουμε οι κτηνοτρόφοι του Νομού Χανίων.
H μεγάλη αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί τόσο ο αριθμός των κοπαδιών όσο και τα προϊόντα των αιγοπροβάτων αφού οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να τα θρέψουν.
«Επίσημα στοιχειά δεν έχουμε αλλά αυτό που βλέπουμε είναι τα ότι τα κοπάδια είναι πάρα πολύ μειωμένα σε ότι αφορά τους αριθμούς. Πέρυσι τέτοια εποχή υπήρχαν κοπάδια όμως οι κτηνοτρόφοι είτε τα πούλησαν και τα έσφαξαν ή τα άφησαν απεριποίητα και όσοι τα κρατάνε από κοντά είναι οψιμότερη η παραγωγή (Φεβρουάριος- Μάρτιο). Όλα δείχνουν πως θα αργήσουμε πάρα πολύ να έχουμε την παραγωγή που είχαμε το 2020-2021» δηλώνεις στα “Χ.ν.” ο κ. Γιώργος Πισσαδάκης, μέλος της διοίκησης του κτηνοτροφικού συλλόγου Χανίων.
Παρότι το γάλα το πρόβειο πουλιέται σήμερα από τους κτηνοτρόφους στα τυροκομεία σε τιμές από 1,20 έως 1,30 το κιλό και το κατσικίσιο περίπου 0,90-0,95 εμφανώς αυξημένες τιμές σε σύγκριση με τα περασμένα χρόνια, αυτό δεν αρκεί. «Οι τιμές αυτές δεν αρκούν για να καλύψουν την τεράστια αύξηση στη τιμή των ζωοτροφών. Πολλοί συνάδελφοι δεν μπήκαν στη διαδικασία παραγωγής γιατί οι τιμές των ζωοτροφών… δεν παλεύονται, δεν είναι βιώσιμοι» λέει ο Πισσαδάκης, ενώ αναφορικά με την επιδότηση των ζωοτροφών που έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο εκτιμά πως : «Είναι ένα επικοινωνιακό παιγνίδι! Για αυτά τα χρήματα ακούμε μήνες τώρα χωρίς να έχουμε δει κάτι!».
«ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ»
«Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι κτηνοτρόφοι σε σύγκριση με πέρυσι είμαστε πολύ φτωχότεροι, το ισοζύγιο έσοδα και έξοδα είναι πολύ αρνητικό σε βάρος μας» τόνισε ο κ. Γιώργος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της “Ενωτικής Ομοσπονδίας” και πρώην πρόεδρος στο Σύλλογο Κτηνοτρόφων. Ο ίδιος προσθέτει πως παρότι οι τιμές του γάλακτος είναι αυξημένες για τον παραγωγό δεν αρκούν γιατί «έχει μεν έχει αυξηθεί κατά 35% αλλά έχουν αυξηθεί 100% οι ζωοτροφές και το ίδιο και η ενέργεια και τα καύσιμα. Αυτό πρέπει να το ξέρει ο κόσμος».
Ο κ. Σταυριανουδάκης εκτιμάει πως η παραγωγή σε επίπεδο νομού θα είναι μειωμένη σε ποσοστό που θα φτάνει και στο 50%. «Ανάλογα την περιοχή θα υπάρχει και μεγαλύτερη μείωση. Στα Σφακιά που είναι κατά παράδοση κτηνοτροφική περιοχή η παραγωγή μπορεί να έχει μειωθεί και σε ποσοστό 80% ! Γιατί; Γιατί δεν ταίστηκαν τα αιγοπρόβατα, υποσιτίστηκαν, δεν θα βγάλουν γάλα. Ευτυχώς για μας που δεν είναι βαρύς ο χειμώνα γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα χάναμε και το 70% του ζωικού κεφαλαίου!»
Τέλος σε ότι έχει να κάνει με την επιδότηση των ζωοτροφών ο κ. Σταυριανουδάκης απαντάει πως « από το Σεπτέμβριο είμαστε στο “θα τα δώσουμε” . Προσωπικά θεωρώ ότι μας κοροιδεύει το Υπουργείο, αλλά και να δοθούν τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί ποιος θα τα πάρει και τι θα καλύψουν; Δεν θα φτάσουν ούτε στο ελάχιστο για να καλύψουν το αυξημένο κόστος».