Πολιτικές αναταράξεις φέρνουν τα προβλήματα που δημιουργούνται απ’ την ακρίβεια, η οποία ενέσκυψε, θα συνεχιστεί και επηρεάζει πρωτοφανείς αυξήσεις σε όλο το φάσμα των τιμών σε όλα τα αναγκαία είδη της ελληνικής οικογένειας. Η εκτόξευση των τιμών θέτει διλήμματα στα νοικοκυριά των μικρομεσαίων εισοδημάτων, τι να ελαττώσουν, το φαγητό ή τη θέρμανση, όταν οι λογαριασμοί της ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη, ενώ φήμες διαδίδονται περί κοπής των κρατικών επιδοτήσεων που προέκυψαν από τη μείωση της εργασίας λόγω πανδημίας.
Οι μισθοί και οι συντάξεις εξανεμίζονται στο μέσον του μήνα. Οι αυξήσεις στο ρεύμα δεν αφήνουν περιθώρια για αγορά βασικών προϊόντων διατροφής, οι ανατιμήσεις των οποίων κλιμακώνονται ανεξέλεγκτα και φουντώνουν σαν πυρκαγιά. Ματώνουν τα νοικοκυριά, νιώθουν τη θηλιά στο λαιμό τους, κάνουν περικοπές σε είδη πρώτης ανάγκης για να πληρώσουν τους υπερβολικούς λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το Μαξίμου εξετάζει να βάλει στο τραπέζι ως ανάχωμα τις ανατιμήσεις τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και την ελάττωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα. Οι απόψεις διίστανται με το σκεπτικό, ότι τέτοιου είδους οριζόντιες μειώσεις δεν θα ωφελήσουν τους φτωχότερους, καθ’ όσον ο εμπορικός κόσμος θα τις αφομοιώσει στις τιμές των προϊόντων. Αυτό συνάγεται από παρόμοιες περιπτώσεις αισχροκέρδειας στο παρελθόν, αλλά υπάρχει ο αντίλογος , να αντιμετωπισθεί από το κράτος, αφού καθορίσει ανώτατο όριο τιμών το λεγόμενο πλαφόν.
Η ακρίβεια στα καύσιμα και τα καταναλωτικά αγαθά είναι παγκόσμιο και γενικευμένο φαινόμενο. Φταίει και ο ιός που εξαπλώθηκε ταχύτητα. Αλυσίδες εφοδιασμού κατέρρευσαν, κράτη με επιχειρήσεις κολοσσούς αναθεώρησαν τα οικονομικά τους προγράμματα. Οι παρενέργειες των μεταλλάξεων “Δ” και “Ο” απείλησαν βασικές ανάγκες του πληθυσμού. Τα προβλήματα έγιναν εντονότερα, όταν παρουσιάστηκαν ελλείμματα εργατικών χεριών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών, που έγιναν βρόγχος για την κυβέρνηση, όταν διαπίστωσε, ότι δεν μπορεί να ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας των πληθωριστικών φαινομένων.
Είμαστε στην 6η θέση των χωρών της Ε.Ε., με το ακριβότερο ρεύμα. Η διαφορά είναι ότι αυτές έχουν υπερδιπλάσιες αγοραστικές ικανότητες, διότι δεν τις νοιάζει, πόσο πληρώνουν το ρεύμα, αλλά πόσα λεφτά μπαίνουν στο πορτοφόλι τους. Η αίσθηση του πολίτη, ότι δεν έχει ουσιαστική βοήθεια από την πολιτεία, τον απογοητεύει. Οι δικαιολογίες που προβάλλονται, για να μην λαμβάνονται μέτρα ή να παρέχουν, ό,τι δίνουν με το σταγονόμετρο, δεν είναι πειστικές.
Σ’ ένα περιβάλλον μειωμένης αγοραστικής δύναμης, η χώρα μας συγκρινόμενη με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνά μόνο τη Βουλγαρία, όπου ο κατώτατος μισθός είναι 332 ευρώ.
Όμως ορισμένοι της εξουσίας εδώ που κόπτονται για την “καταπληκτική ποιότητα ζωής” έχουν φαίνεται ως πρότυπο στο μυαλό τους χώρες σαν τη Βουλγαρία και άλλες που βρίσκονται στο ίδιο και χειρότερο επίπεδο.
Η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη και δεν υποφέρεται!