Τώρα με τις εκλογές ακούμε και τι δεν ακούμε! Λόγια του αέρα στα ραδιόφωνα, σε κλειστούς χώρους ή και στις πλατείες, καιρού επιτρέποντος και λόγια με εικόνα από πρόσωπα, φιγούρες, που διαγκωνίζονται, ποια θα μας εκπροσωπήσουν στο Κοινοβούλιο. Στην τηλεόραση ομιλούν θορυβωδώς, σε σημείο να μην ακούει ο ένας τι λέει ο άλλος και ο τηλεθεατής να μην καταλαβαίνει τίποτα.
Στο θέατρο ο ηθοποιός μαθαίνει τον ρόλο του απ’ έξω και θα τον πει, σεισμός να γίνει. Το ίδιο γίνεται και στα “παράθυρα”. Αν ο υποψήφιος ομιλητής δεν πει αυτό που ’μαθε, ποιος ξέρει πόσες πρόβες θα ’χει κάνει, δεν σταματάει, όσο και αν διακόπτεται από τους αντιπάλους, με τον δύστυχο συντονιστή της εκπομπής να μην μπορεί να επιβάλει μια τάξη και να περιμένει χαμογελαστός ή ανέκφραστος, μπορεί και προβληματισμένος, να περάσει ο χρόνος, να πάει σε διαφημίσεις.
Μας έχουν παραμυθιάσει για να κοιμόμαστε. Ούτε μια “ιστορία” αληθινή με ενδιαφέρον να μας κρατάει ξύπνιους. Μόνο με τα χαλκευμένα ψέματα, με κινδυνολογίες και το πολυφορεμένο Grexit τα καταφέρνουν. Βομβαρδιζόμαστε, να ’χουμε αυτή την έγνοια, τι θα πάθουμε, πώς θα πορευθούμε, τι θα γίνουμε, αν μια κεντροαριστερή κυβέρνηση έρθει στην αρχή και φύγουμε οικειοθελώς ή μας διώξουν απ’ το ευρώ. Μας εντυπωσιάζουν με λύσεις της επόμενης μέρας. Μα πώς θα υπάρχει επόμενη μέρα, αν δεν λυθούν τα προβλήματα του σήμερα;
Δεν κρύβεται η πραγματικότητα και δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση με τα e-mail. Μπήκε για καλά στη ζωή μας αυτή η ηλεκτρονική ιντερνετική διεύθυνση. Βόλευε κατ’ αρχήν πρόσωπα, ύστερα τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο, κέντρισε το ενδιαφέρον των διπλωματών και βρήκε ευρεία εφαρμογή στην πολιτική. Αραίωσαν τα πήγαιν’ έλα στις Βρυξέλλες, οι χαιρετούρες και τα ψεύτικα χαμόγελα στα στρογγυλά τραπέζια. Ενα ψυχρό e-mail τα λέει όλα και δεν είναι ανάγκη να προκαλούνται συναισθηματισμοί.
Το μόνο καλό που έχει είναι ότι τα γραπτά μένουν, τα οποία δύσκολα αμφισβητούνται, ενώ τα λόγια του αέρα αναιρούνται όποτε θέλεις. Ο ηλεκτρονικός Τύπος είναι στα χάι του και οι δημοσιογράφοι δρέπουν καρπούς, αφού αυτοί μαθαίνουν πρώτοι ό,τι γίνεται και μετά οι κυβερνητικοί. Για το ελληνικό θέμα ασχολείται όλος ο ξένος Τύπος. Ανάλογα δε με την τοποθέτηση κάθε εφημερίδας επιχειρείται και η διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Γεγονότα που συμφέρουν υπερτονίζονται και όσα βλάπτουν αποσιωπούνται.
Στο τελευταίο τους e-mail οι τροϊκανοί προβλέπουν δημοσιονομικό κενό 2,5 δισ. ευρώ για το 2015 και ζητούν να αυξηθεί ο φόρος στα αλκοολούχα ποτά, στα προϊόντα καπνού, ο δε Φ.Π.Α. να εφαρμοσθεί και στα νησιά. Να επιβληθεί φόρος πολυτελείας στην περιουσία, να καταργηθούν οι 100 δόσεις και να επιβληθεί κατάσχεση σε μισθούς και συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ για οφειλές στο Δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Ενα άλλο θέμα στο e-mail, που πέρασε στα “ψιλά”, είναι οι εγγυήσεις που παρέχει το Δημόσιο προς διάφορες ΔΕΚΟ. Και είναι γνωστές ποιες επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που είναι ταυτισμένες με επιχειρηματικά συμφέροντα, εκτός απ’ τις γνωστές ΔΕΚΟ, δανειοδοτούνται από ελληνικές και ξένες Τράπεζες. Οταν αυτές οι ΔΕΚΟ αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, το κράτος πληρώνει τις καταπτώσεις των εγγυήσεων. Ενδεικτικά το 2010 πλήρωσε 975 εκατ. ευρώ, το 2011 1,45 δισ. ευρώ, το 2012 795 εκατ. ευρώ και το 2013 870 εκατ. ευρώ.
Ο “δόλιος” τρόπος εξυπηρέτησης αυτών των ΔΕΚΟ ζητά η τρόικα να σταματήσει να επιβαρύνει τον Π/Υ, που είναι αιτία να αυξάνεται το δημόσιο χρέος.