Για ανάγκη “πολιτικής αλλαγής” μίλησαν οι πρώην Υπουργοί Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος και Οικονομίας Γ. Σταθάκης στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου: «Με την πλάτη στον τοίχο» από τις εκδόσεις «Θεμέλιο». Ένα βιβλίο που υπογράφει η διαπραγματευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 υπό την επιμέλεια του κ. Τσακαλώτου και το οποίο παρουσιάσθηκε το βράδυ της Παρασκευής στα Χανιά.
Ο ίδιος ο υπουργός μίλησε για μια «άσκηση λογοδοσίας» και τεκμήριο «συλλογικής ιστορικής μνήμης» στη συλλογική δουλειά. του βιβλίου, ενώ επισήμανε πως η διαπραγματευτική ομάδα «καταθέτει επιχειρήματα και γεγονότα για τις επιλογές που είχαμε, τις δυσκολίες, αυτά που καταφέραμε, αυτά που δεν καταφέραμε και αντιθέτως με το αφήγημα του “πόσο χάλια τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ,και πόσο καταπληκτικά η ΝΔ” νομίζω ότι υπάρχουν τα στοιχεία και τα επιχειρήματα ώστε ο αναγνώστης να αποφασίσει μόνο του ποια ήταν η πραγματικότητα.» Ο ίδιος έφερε στο μυαλό την περίοδο αυτή κάνοντας λόγο «για Μια δύσκολη εποχή με πολύ μεγάλες πιέσεις αλλά κατά κάποιο τρόπο καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο, να στρώσουμε το δρόμο για μια αναπτυξιακή πολιτική γιατί μειώθηκαν οι χρηματοδοτικές ανάγκες μέσα από τη ρύθμιση του χρέους (έπεσαν τα χρεολύσια από 20 δις σε 11 δις και η πληρωμή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους πήγε στην περίοδο μετά το 2032) και με την κοινωνία όρθια. Μειώσαμε τις ανισότητες και τη φτώχεια βάλαμε τους ανασφάλιστους στα νοσοκομεία και όλα αυτά κάτω από συνθήκες μνημονίων».
Σε ερώτηση των “Χ.ν.” για το τι θα έλεγε στους Χανιώτες που έδωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό στο “Όχι” στο δημοψήφισμα ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως «αν παρακολουθήσατε τη μάχη προς το δημοψήφισμα ο Α. Τσίπρας έλεγε στις ομιλίες του “δώστε μας δύναμη να διαπραγματευτούμε” . Ποτέ δεν είχαμε τη γραμμή της εξόδου και αυτό είχε συζητηθεί και στο Συνασπισμό και στο ΣΥΡΙΖΑ και είχε κερδηθεί η άποψη κατά κράτος υπέρ της Ευρώπης. Το δημοψήφισμα μας επέτρεψε να διαπραγματευτούμε μια καλύτερη συμφωνία , δείξαμε ότι η αριστερά στα δύσκολα δεν προσπαθεί να ξεφύγει». O πρώην υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πλήρη κατάρρευση του αφηγήματος του νεοφιλευθερισμού από το 2009 : «Ότι πρώτα θα μειώσουμε τους φόρους μετά θα έλθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη και τέλος κάποτε ίσως θα μπορέσουμε να μοιράσουμε την πίτα. Εμείς μάθαμε και το έχουν μάθει πολλές χώρες πως η κοινωνική ευημερία πρέπει να πάει χέρι- χέρι με την ανάπτυξη. Άρα πρέπει να αρχίσεις από τους μισθούς και το κοινωνικό κράτος. Να αντιμετωπίσεις τα άμεσα προβλήματα του λαού στην ακρίβεια την παιδεία, την υγεία και μεσοπρόσθεσμα να μπορούμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο για να υπάρχει μια προοπτική άνοδος των μισθών στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα ώστε να κρατήσουμε κάποια παιδιά εδώ».
Από τη μεριά του ο κ. Γιώργος Σταθάκης παρατήρησε πως από το 2015 «έχουν γραφτεί αρκετά βιβλία έχουν διατυπωθεί οι πιο “παρδαλές” θεωρίες : “Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε τη χώρα στα ζάρια”, “ότι χρεοκόπησε τη χώρα και ότι δεν χρειάζονταν το τρίτο μνημόνιο” , “ότι δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί και τελικά έπαιρνε ότι χαρτιά του έφερνε η τρόϊκά” και δεκάδες άλλες θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί ως παραφιλολογία ή φιλολογία».
Σε ερώτηση των “Χ.ν.” για το ότι και ο κ. Βαρουφάκης έχει γράψει για τα γεγονότα αυτά με την δική του οπτική και η δημοσιογράφος κ. Βαρβιτσιώτη με την δική τους και που βρίσκεται η αλήθεια. απάντησε πως «η κ. Βαρβιτσιώτη χρησιμοποιεί τα δεδομένα από την οπτική ορισμένων κύκλων των δανειστών. αυτές είναι οι πηγές της. Παρουσιάζει μια κυβέρνηση που φεν μπορούσε να διαπραγματευτεί,δεν είχε στοιχεία, δεν είχε το τεχνοκρατικό επίπεδο και δεν είχε τη στρατηγική. Αυτά δεν ισχύουν και φαίνεται από το δικό μας βιβλίο που ανατρέπει ριζικά τη θεωρία της κ. Βαρβιτσιώτη . Άρα έχει γράψει ένα βιβλίο που απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη έχει αρκετά πραγματολογικά στοιχεία, ένα μεγάλο μέρος του μου αρέσει από την άλλη είναι πολύ υποκειμενικό και έχει τον γνωστό “Δον Κιχωτισμό” : “Εγώ εναντίων όλου του συστήματος της Ευρώπης” που επηρεάζει πολύ το είδος της αποτύπωσης που κάνει για τη συγκεκριμένη περίοδο.»
Τέλος ο κ. Σταθάκης ρωτήθηκε για την απόφαση του Αρείου Πάγου ανέφερε πως οι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ προστάτευαν την πρώτη κατοικία και έβαζαν περιορισμούς στη δευτερογενή αγορά των funds. Επισήμανε πως μετά την έλευση της ΝΔ οι τράπεζες πίεσαν για ένα νέο πτωχευτικό κώδικα , την κατάργηση του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη και για να παρακάμψουν τη νομοθεσία του 2015 του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό αποκαλύπτει την αντιφατικότητα της πολιτική της ΝΔ και την πρόθεση της να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των τραπεζών και των funds» κατέληξε ο πρώην υπουργός.