Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου, 2025

Έχε γεια, Παναγιά!

“Παρθένε Δέσποινα εις Σε, στηρίζω την ελπίδα,/ να κατοικώ στους ουρανούς, την μόνιμη πατρίδα./ Μόνος ν’ ανέβω δεν μπορώ, το βάρος δεν μ’ αφήνει,/ απ’ τα πολλά αμαρτήματα σου κράζω με οδύνη./ Το όνομά σου ύβρισα με λόγια κάθε ημέρα,/ και την καρδιά σου ελύπησα, αγία μου Μητέρα./ Δείξε την ευσπλαχνίαν σου στην ρυπαράν ψυχήν μου,/ μ’ αγάπην θείαν και στοργήν πλήρωσον την ζωήν μου./ Εν μετανοία έρχομαι, ζητώ την μεσιτείαν,/ να μ’ ελεήση ο Χριστός που ζω στην ασωτείαν./ Στρέψε το βλέμμα στοργικά, μη με αφήσεις μόνον,/ την δέησίν μου επάκουσον, ελάφρυνον τον πόνον./ Με αποστρέφεται ο Χριστός, δε δίδει σημασίαν/ δι’ αυτό εις Σε απευθύνομαι που έχεις παρρησίαν./ Αυτόν ικέτευε, Αγνή, το έλεος να κινήσει,/ τα πταίσματά μου μη μνησθεί και να με συγχωρήσει”. Το ποίημα “Εις την Παναγιάν”, Πέτρου Μοναχού Αγιορείτου (Από την ποιητική συλλογή “Κραυγή Αθωνικής σιωπής”).

Παρθένα Μάνα, που σαν πνέμα επιάστη ο σπόρος/ στο αφίλητο κορμί, κι ο Λόγος εσαρκώθη/ το αμόλευτο τρυγώντας σπλάχνο σου σα βρέφος!/ Ω Δέσποινά μου Υποταγή, τον πόνο δέξου τον/ και συ, σαν το σταυρό, και γείρε το κεφάλι/ με υπομονή, κατά γης χαμογελώντας -/ να μην πνιγεί, Κυρά, στα κλάματά σου ο κόσμος!/ Εσύ ‘σαι η κιβωτός, που σαν αυγό στην άβυσσο/ λάμπεις και στου Θεού τη σκοτεινιά αρμενίζεις,/ βαθιά τα σπέρματα όλα μέσα σου φρουρώντας./ Το πράσινο δρεπανωτό πατάς φεγγάρι,/ κι όλες στα χέρια σου κρατώντας τις ελπίδες μας/ στον άγριο ουρανό κατάφορτη ανεβαίνεις,/ κι αχνογελώντας στέκεσαι δεξά στο γιο σου./ Εσύ ‘σαι το ανθισμένο κλαρί στην άβυσσο της δύναμής του,/ εσύ ‘σαι ο στοχασμός ο πράος/ μες στο φλεγόμενο καμίνι της οργής του”. Από τον “Ύμνο στην Παναγία” του Νίκου Καζαντζάκη.

“Σε μια παλάμη θάλασσας γεύτηκες τα πικρά χαλίκια/ Δύο η ώρα το πρωί περιδιαβάζοντας τον έρημο Αύγουστο/ Είδες το φως του φεγγαριού να περπατεί μαζί σου/ Βήμα χαμένο. Ή αν δεν ήτανε η καρδιά στη θέση της/ Ήταν η θύμηση της γης με την ωραία γυναίκα/ Η ευχή που λαχτάρησε μέσ’ απ’ τους κόρφους του βασιλικού/ Να τη φυσήξει ο άνεμος της Παναγίας!/ Ώρα της νύχτας! Κι ο βοριάς πλημμυρισμένος δάκρυα/ Μόλις ερίγησε η καρδιά στο σφίξιμο της γης/ Γυμνή κάτω από τους αστερισμούς των σιωπηλών της δέντρων/ Γεύτηκες τα πικρά χαλίκια στους βυθούς του ονείρου/ Την ώρα που τα σύννεφα λύσανε τα πανιά/ Και δίχως ήμαρτον κανέν’ από την αμαρτία χαράχτηκε/ Στα πρώτα σπλάχνα του ο καιρός./ Μπορείς να δεις ακόμη/ Πριν από την αρχική φωτιά την ομορφιά της άμμου/ Όπου έπαιζες τον όρκο σου κι όπου είχες την ευχή/ Εκατόφυλλη ανοιχτή στον άνεμο της Παναγίας!” Το ποίημα “Ο άνεμος της Παναγίας” του Οδυσσέα Ελύτη.

“Στο Γαλατά ψιλή βροχή και στα Tαταύλα μπόρα/ βασίλισσα των κοριτσιών είναι η Mαυροφόρα./
Έχε γεια Παναγιά τα μιλήσαμε,/ όνειρο ήτανε, τα λησμονήσαμε./ Στο Γαλατά θα πιω κρασί, στο Πέρα θα μεθύσω/ και μες απ’ το Γεντί Kουλέ κοπέλα θ’ αγαπήσω./ Έχε γεια Παναγιά τα μιλήσαμε,/
όνειρο ήτανε, τα λησμονήσαμε/ Γεντί Kουλέ και Θαραπειά,/ Ταταύλα και Nιχώρι,/ αυτά τα τέσσερα χωριά ‘μορφαίνουνε την Πόλη./ Έχε γεια Παναγιά τα μιλήσαμε,/ όνειρο ήτανε, τα λησμονήσαμε”. (Παραδοσιακό 1η ερμηνεία: Δόμνα Σαμίου)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα