Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Αιχμηρή ανακοίνωση από την ΟΝΝΕΔ

Με ανακοίνωσή της την Πέμπτη η ΟΝΝΕΔ Χανίων, ασκεί δριμεία κριτική στο Υπουργείο Υγείας, για τα ευρήματα ερευνών από διεθνείς οργανισμούς, σχετικά με το επίπεδο υγείας των πολιτών στην χώρα μας.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση «προεκλογικά και μετεκλογικά ο τομέας της υγείας αποτέλεσε μια από τις επικοινωνιακές καμπάνιες της κυβέρνησης «ΣΥΡΙΖΟ-ΑΝΕΛ», προκαλώντας φιλοδοξίες και μεγαληγορίες, με αποτέλεσμα η υγεία να είναι το μόνιμο διαφημιστικό σποτ στα τηλεοπτικά πάνελ. Όταν αναλώθηκε ως μήνυμα «η εξίσωση του δικαιώματος των ανασφάλιστων ως προς την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας», θεωρήθηκε επιβεβλημένη η είσοδος μιας νέας πρότασης, αυτής της ΠΦΥ, του οικογενειακού ιατρού και της δημιουργίας των ιατρείων της γειτονιάς ή τοπικών μονάδων υγείας (ΤΟ.Μ.Υ).
Με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και ένα βαρύγδουπο πρόγραμμα εκ του τίτλου του, «Εγκρίσεις υλοποίησης των Τοπικών Ομάδων στην χώρα», η κυβέρνηση προσπαθεί διακαώς να πείσει πως μπορεί να υλοποιήσει το μεγάλο στοίχημα και όχι την μνημονιακή υποχρέωση, αυτό της ολοκληρωμένης ΠΦΥ. Χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, με μια έωλη χρηματοδότηση 2+ πιθανά άλλων 2 ετών, εξαίρεσαν βασικούς κανόνες ανάπτυξης μιας μεταρρύθμισης που θα μπορούσε πραγματικά να αποτελεί μια τεκμηριωμένη απάντηση στην κρίση του Συστήματος Υγείας, αν δεν βασίζονταν σε αναχρονιστικούς κανόνες κρατισμού.
Ενώ, τα πρώτα αρνητικά σημάδια των πολιτικών υγείας που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν αργήσαν να φανούν. Για παράδειγμα το προσδόκιμο ζωής στη χώρα μας κατέγραψε πτώση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, αν και έως το 2014 το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα αυξανόταν, το 2015 καταγράφεται για πρώτη φορά πτώση. Από τα 81,5 το 2015 στα 81,1 έτη την επόμενη χρονιά, αριθμός που αντιστοιχεί στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ22 (στα 81,1 έτη), αλλά απέχει από τα 82,6 έτη των χωρών του Νότου.
Επίσης, μεγαλύτερη αίσθηση, όμως, προκαλεί ο δείκτης της βρεφικής θνησιμότητας η οποία δεν αυξήθηκε απλώς αλλά εκτινάχθηκε! Όπως σημειώνει, λοιπόν, ο γνωστός καθηγητής των Οικονομικών της υγείας κ. Κυριόπουλος από 2,8 τοις χιλίοις ο δείκτης αυξήθηκε στο 4,2 τοις χιλίοις. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ανικανοποίητη ανάγκη (unmet need) για υπηρεσίες υγείας λόγω οικονομικών λόγων (το συγκεκριμένος διάγραμμα αφορά μόνο το φτωχότερο 20% του πληθυσμού).
Το πιο ενδιαφέρον είναι το 2015-2016 της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΣ-ΑΝΕΛ, που σχεδόν διπλασιάστηκε το ποσοστό. Συνεπώς οι ιθύνοντες του υπουργείου υγείας μπορεί να πανηγυρίζουνε στις συνεντεύξεις τύπου και στα συνέδρια ότι πέτυχαν την καθολική κάλυψη και την βελτίωσή των δεικτών υγείας του πληθυσμού στις υπηρεσίες υγείας. Αλλά τα στατιστικά στοιχεία από τους διεθνείς οργανισμούς τους διαψεύδουν. Το σύστημα υγείας απαιτεί βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.
«Άραγε, στο Υπουργείο Υγείας έχουν γνώση των εν λόγω στοιχείων; Τι έχουν να πουν για τα ευρήματα; Ας αφήσει τις κοσμοθεωρίες, λοιπόν, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι παρέλαβε ένα Σύστημα Υγείας υπό κατάρρευση και το διέσωσε».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα